Pregled tjedna

Tabelomanija u Mostaru - Pamet nije pametna u mraku

Valjda je Kordić, koji nije htio ni prvi mandat a sad mu je šef nametnuo da mora i u drugi, do sada naučio kako nema jedne fine mostarske priče.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 02. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.2. – Ponedjeljak

Rok je prošao. Od visokog predstavnika tek poruka iz Njemačke da bi se moglo nešto dogoditi s izbornim zakonom uskoro. Christian Schmidt očito čeka rasplet u dogovornom okršaju domaćih snaga jer je očito svjestan da njegovo nametanje može izazvati samo nove probleme u zemlji u kojoj nitko nikoga ne priznaje, a njega sve manje.

Za to vrijeme, nakon navijačkih priča i samohvale da se sam vozi po gradu iako je na razgovor došao u pratnji vozača, Dragan Čović je potegao pitanje koje će se nadviti nad Mostarom u mreži koja se ponovno počela plesti i stezati podjele i prkošenja u još jedan čvor.

Dobit će Čović odmah odgovor od dežurnog ljubitelja zemlje Safeta Oručevića pa će nam se život svesti na to tko od njih dvojice više voli Mostar, čiji je most i tko se kome treba ispričati.

Ogledala nitko ne spominje.

20.2. – Utorak

Nitko ne trza da je Čović zaprijetio partnerima u vlasti da bi mogli ostati bez partnera jer ne igraju kako je dogovoreno. Vjerojatno stranke Trojke znaju da je koaliranje na državnoj i federalnoj razini kao i do sada biranje manjeg zla i da sada, kada nitko ne želi SDA i umirovljenika Bakira Izetbegovića, izbora jednostavno nema.

Stoga nam nema druge nego nastaviti gledati nadmudrivanja makar i ulog bio velik poput dobivanja kandidatskog statusa za članstvo u Uniji u kojoj nas, unatoč pričama, nitko ne želi. Pa ni mi sami sebe.

21.2. – Srijeda

Vladimir Putin dobio je još jednu lekciju od Milorada Dodika. Dodik je dobio odlikovanje o ruskog predsjednika i odmahivanje glavama zapadnih dužnosnika koji opet ponavljaju kako je predsjednik RS-a ruski igrač ali ne mogu spriječiti njegovu igru.

Pravosuđe, koje ne reagira kada mediji pišu o kriminalima, podiglo je glas jer su neki mediji počeli pisati o ljudima u pravosuđu pa su rekli kako se ne smije pisati tek tako. Zaboravljaju da je povjerenje, koje se nije uspjelo nikada izgraditi, dodatno poljuljano kad je pao prvi čovjek suda i kad se svakodnevno čita kako u mutnim poslovima peraje imaju i ljudi iz pravosuđa.  

22.2. – Četvrtak

New York Times pisao je o BiH, zaboravljajući H u imenu zemlje, s ciljem da upozori svjetsku javnost kako Čović ne da da se ostvari pružanje cijevi kroz H onako kako je Amerika zamislila. U tekstu se, između ostalog, prijeti sankcijama ali se i Mostar proglašava centrom hrvatskog šovinizma.

Za to je vrijeme Mostar pun svađa. Svađaju se sindikati prosvjete s ministrom koji tvrdi da nije pritiskao ravnatelje da spriječe štrajk. Borba za bolje obrazovanje svela se, na početku mandata novog ministra, na upiranje prstom tko laže. Do tada nam djeca uče iz udžbenika koji se godinama ne mijenjaju, nastavnici kupuju flomastere, roditelji odnose papir u škole a ravnatelji, koje se pritišće, šute. Valjda je najbolja lekcija kojoj nam djeca svjedoče – saginjanje glave.

Svađa se i mostarski gradonačelnik s građanima koji tvrde da su tajnovito i kontra građana usvojeni prostorni planovi. Mario Kordić tvrdi kako građani obmanjuju građane te da je sve transparentno. Valjda je Kordić, koji nije htio ni prvi mandat a sad mu je šef nametnuo da mora i u drugi, do sada naučio kako nema jedne fine mostarske priče.

Zapeo je europski put na tome gdje će biti smještena zgrada apelacijskog suda. Uvijek padnemo na najvažnijim stvarima.

23.2. – Petak

SDA je nakon sjednice u Brčkom napisala priopćenje u kojem od Europske komisije traži da BIH dobije kandidatski status jer su stranke u vlasti nesposobne da odvedu zemlju u EU. Priopćila je to stranka čijeg su lidera pomnožili s nulom i koja se razvlači po sudovima kao primjer kako se to ne smije raditi u zajednici koliko-toliko normalnih zemalja.

Dodik, nadahnut putom u Rusiju, dijeli nove lekcije i obećava kako će s malih ekrana u BiH uskoro sijevati i program ruske televizije. Nadajmo se da imaju sapunica.

Hrvatska podržava Čovića u njegovoj ideji oko Južne interkonekcije. Hrvati trebaju samo odlučiti gdje će položiti cijevi. Svemir je zbunjen – tko je sad čiji igrač?

24.2. – Subota

Pojeo je mrak priču da Mostar nije grad slučaj. Naime, svi oni u čijim je rukama bilo kakav imidž Mostara i njegova slika prema svijetu, trude se svim silama da unazade grad i da pokažu kako je vrlo lako sve vratiti u devedesete.

To što mostarski imam govori da ploča s idejom kulturnog centra, umjesto islamskog kako se to do sada tražilo, nije postavljena da provocira može se okačiti mačku o rep i to baš u mjesecu kad su repovi mačaka uzdignuti.

Postavljena u noći, osvanula kao poruka da postoji ideja da se nešto gradi i da se ne odustaje, nije mogla biti dočekana nikako drugačije od onog kako je dočekana i onaj tko je mislio drugačije ni umjetna inteligencija, koja je nedavno odnemogla Mostaru, mu ne može pomoći.

Postaviti tablu za ideju, za koju nije zatražena ni dozvola, o kojoj nije nitko ni s kim pričao, iako su svima puna usta dijaloga, nije moglo biti protumačeno nikako drugačije nego kao potez izveden u mraku. Jer takav i jest. Pao je MOstar u još jednu zasjedu.

Od mjesta postavljene table nekoliko stotina metara daleko je još jedan sličan potez kada je nepoznat netko donio spomenik pod okriljem noći pred Vijećnicu, pa ga onda pod okriljem noći još uvijek nepoznat netko, raznio. I onda tako smrvljen stoji i nitko ne priča o njemu ni kamerama koje nisu mogle ništa snimiti ni inspekciji koja nije mogla pregledati dvorište jer ne smije u školsko!

A Mostaru treba dijaloga. Ne jeftinih inata u koje se uvlače i nebeski i ovozemni bogovi a od kojih običan narod, na obje obale, nema nikakve koristi. Ne živi čovjek od prkosa čovjeku niti je pamet pametna u mraku.

25.2. – Nedjelja

Kako je postavljena u noći, tako je u noći oborena i prebojana tabla koja će postati jedna veća mostarska priča. U nju se već uključile stranke pa se SDA i NiP oglašavaju i kažu kako podržavaju izgradnju. HDZ BiH, NiP-ov partner u višim vlastima, kaže da ne podržava.

Dokaz je ovo kako se vjera bavi politika i politika hrani vjerom i kako nam je bog tek na trećem mjestu s kojeg smo skinuli Japan nakon što nam je donirao autobuse.

Stoga, neka nam je lik s trećeg mjesta na pomoći u ovom ratu tablama i u izbornoj godini u kojoj svi pokazuju pravo lice radi guzice.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close