Pregled tjedna

Juha nije bila od rajčice

Predstavljena je knjiga ratnog zločinca u hramu kulture u kojem veću površinu ima zastava nego prostor namijenjen za pisce.
Kolumna / Pregled tjedna | 19. 02. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.2. – Ponedjeljak

Lana Pudar, neće biti nevažno za tjedan pred nama, kritizirala je mostarsku vlast jer joj ''nije preša'' izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru.

Priča koja je pokrenuta da bi se dužnosnici slikali pred bagerom iako su znali da stroj ništa ne može učiniti jer dokumentacije za izgradnju bazena nije bilo, još uvijek nema ozbiljan zaplet. A plivačica se koristi samo da bi se, umjesto vode u bazen, ulijevale u javnost priče o ponosu. Ponos se pokunji kad ga Lana prozove.

Dvojac koji je nekada vodio glavnu riječ o svemu, pa smo slušali i kako izgleda njihovo buđenje, je u mirovini. Nakon sina Bakira, u mirovini je i snaha Sebija, pa će nekadašnji ljudi s vrha, svoje padanje gledati s druge pozicije u društvu. No, ne znači to da će s nestrpljenjem pratiti poteze vlasti i mirovinskih fondova. Ipak nitko nije nikad prebrojao plijen iz Turske.

Antifašisti, koji ožive jednom godišnje, nemaju drugog posla nego smjenjivati mostarskog gradonačelnika iako nisu ni sigurni kako se to može izvesti. Svake godine jedna se borba pretvori u drugu, a borci u svoje neprijatelje. U svemu tome, najviše koristi imaju cvjećare.

Dragan Čović, govoreći o dogovaranju oko zakona za europski put, kaže kako ne bi volio ''razmišljati što bi se moglo dogoditi ako ne završimo ovaj posao koji smo obećali''. Mislim da bi mu bilo puno bolje da razmišlja i da ne obećava.

13.2. – Utorak

Umirovljenik je reagirao na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o problemima u odnosima s dijelom sarajevske čaršije. Bakir Izetbegović našao se prozvan i u javnost odaslao umirovljeničko pismo kako je SDA nešto najbolje što nam se dogodila. Možda onima kojima kad odu u mirovinu nije bitno kolika su umirovljenička primanja jer im je stranka dala sve. A narod zna.

Onog koji ne razmišlja o umirovljenju proglasili su najugroženijom osobom u Europi. Milorad Dodik, ispada tako, na listi za odstrel je svih sila i zbog njega se pilaju stabla kako bi slobodni strijelci imali dobar pogled u metu. Nije zgoreg napomenuti da neizbrisiva internetska arhiva kaže kako su davne 2006. htjeli ubiti Srbi.

Priča oko plinovoda u BiH ide dalje pa je Hrvatska, bez koje nema cijevi, rekla kako podržava Dragana Čovića koji pak želi da tvrtka, koju još nitko nije osnovao, upravlja plinom u južnom dijelu zemlje. Za to vrijeme, u BiH se loži sta se stigne. Siše se isto to.

Mostarska čistoća se ujedinila. Ni to poduzeće još nije osnovano, ali će komunalci biti pod jednim krovom. Barem na papiru. Sve se to događa u trenutku kad Amerika poruči da je Mostar podijeljen grad. Smeće je uvijek ujedinjeno.

14.2. – Srijeda

Dan zaljubljenih. Kukaju ulični prodavači kako nitko ne kupuje cvijeće i da smo ostali bez romantike. Ovo je jedini ''praznik'' kojeg ne prate isprana priopćenja stranaka o tome kako nam žele bolje. Valjda stranke ne znaju što je ljubav.

Antifašisti ne odustaju ne dopuštajući da netko na isti dan kad oni slave pobjedu podižu priču o zločinima. U priču je uvezen i Dragan Čović i proglašen većim komunistom od antifašista.

Slučaj uhićenog dvojca, koji je kako se tvrdi radio poslove za najpoznatiji umirovljenički par, dobiva nove zaplete. Osmica i Debevec ostaju u pritvoru jer im istražitelji nalaze još grijeha. A tamo gdje je pravosuđe, tu je i Zdravko Mamić pa se sada priča o skupom satu na ruci bivšeg predsjednika Suda BiH koji nije mito ali je poklon.

U kraju gdje su i Rimljani stoljećima lomili koplja dok je ostatak svijeta bio pokoren, napokon je izabrana vlada pa će tako u Hercegbosanskoj županiji HDZ BiH biti oporba. Iako će netko misliti da Livnom, Tomislavgradom i Kupresom i ostalim ispražnjenim mjestima upravljaju nepokoreni, valja se sjetiti da su niknuli u HDZ-u i da su u HNS-u. Nekim sjenama ni Sunce ne može ništa.

15.2. – Četvrtak

Država se sjetila, i to opet kasno, kako bi trebalo provjeriti zdravlje i sposobnost policajaca. Za to vrijeme, obilježavamo godišnjice ubojstava koje policija nikada nije razriješila ili ih je morala sakriti. Mnogo je sposobnosti u ovoj zemlji koje treba provjeriti.

Hrvatska je najavila da će otkriti ruske igrače u BiH. Ali tek u sedmom mjesecu. Do tada, neka se s nama igraju.

Istodobno, u hrvatskom Saboru pričalo se o Hrvatima u BiH. Izvješće o učinjenom svelo se na pobrojane posjete, hvalisanje pred izbore i neprecizno brojanje novca doniranog za projekte za koje netko misli da su od tolikog značaja da zbog njih nitko od Hrvata neće napustiti BiH.

Spomenuta je i tvornica kraj Mostara koja godinama, umjesto rajčice, proizvodi umak od ničega a zbog čega je potpisnik ovih redova dobivao jezikove juhe kad je pisao da od tvornice nema ni t. Juha nije bila od rajčice.

Dio države slavi još jednu medalju oko vrata Lane Pudar. Ista ta država nema prostora da se u njoj mladi ostvaruju osim ako ne plivaju u stranačkom bazenu. A takvim plivačima voda ne treba jer zna doći do grla.

16.2. – Petak

Dan za metak. Državni Dom naroda usvojio je jedan zakon na europskom putu. Građani ne znaju što taj zakon znači kao i što jedva znaju jesu li na europskom ili nekom drugom putu. Znaju samo da idu na dno.

Mostar ne može bez frke ovih dana. Predstavljena je knjiga ratnog zločinca u hramu kulture u kojem veću površinu ima zastava nego prostor namijenjen za pisce. Diže se galama. U zemlji bez ogledala nikako da se operu ruke.

17.2. – Subota

Nema euforije u europskom tjednu. Nakon dizanja ruku za zakon koji nas približava pregovorima s Europskom unijom slijedi zagrijavanje za čekanje zelenog svjetla kojeg ćemo, kao i sve, dobiti ne zbog nas samih nego zbog nekih drugih bedema koje nesvjesni zidamo.

Ne prestaje galama zbog predstavljanja knjige u Mostaru. Knjigu ima pravo napisati svatko. Čitati isto tako. Otići na promociju knjige, kritizirati događaj, zgražati se, spaliti knjigu… No, zločince nitko ne smije skrivati.

A skriva se bez obzira pokazivalo ih se ili ne.

18.2. – Nedjelja

Milorad Dodik složio se s Bakirom Izetbegovićem. Zatražio je da se objavi snimka sa sastanka stranaka u Sarajevu. Izetbegović je tražio tu snimku iz Laktaša.

Bilo bi zabavno čuti kako zvuče oni koji nam žele bolji život dok se borimo za goli.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close