Pregled tjedna

Od mostarskih dronova do plemena

Javio se mostarski rektor. Prosvjednici su, kaže, u pravu. Krivi su, kaže, oni koji daju novac. Nisu krivi oni koji ga troše. Ne kaže.
Kolumna / Pregled tjedna | 13. 05. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

6.5. – Ponedjeljak

Misteriozni leteći objekti su nad misterioznim Mostarom. Prijavljeno je da je netko uz pomoć drona posuo kiselinu po stadionu Veleža čiji su navijači koji dan ranije u snimljenoj akciji ostali bez navijačkih rekvizita.

Naravno, zagalamili su prvo oni koji se razumiju u travnjake, kiseline i letače pa su ministar za izbjeglice i SDA dali svoju analizu slučaja i analizu kiseline koja je, kako reče ministar koji brine o stadionima dok povratnicima fali svega, raspršena po čitavom stadionu. SDA pak optužuje medije da šire strah iako mediji samo prenose njihove preuranjene zaključke koje sipaju uz etikete bez straha.

Situaciju smiruje Ramo Isak koji je poručio da rata neće biti i da Milorada Dodika nitko neće ubiti. Uz to, ministar Isak rekao je kako je samo on original.

U Mostaru se pak diže neki novi bunt. Dok jedan fakultet kreće u štrajk upozorenja, drugi mu piše pismo podrške. Ali i to je nešto nakon skoro 30 godina šutnje i loših lekcija.

7.5. – Utorak

Nastavlja se prskanje priopćenjima i izjavama nad Mostarom. Nakon SDA, zabrinut je HDZ. Vodi se rasprava o sigurnosti. Zastupnik Salmin Kaplan, koji se proslavio kao sam svoj podstanar, rekao je da je osobno spriječio korištenje oružja nakon navijačkog premlaćivanja u Stocu. Nije rekao je li prijavio nekoga tko bi pravdu, kaubojski, uzimao u svoje naoružane ruke.

Za to vrijeme, iznose se malo ozbiljnije stvari za budućnost. Sveučilišni profesori štrajkaju i anonimno, jer se današnje znanje boji, poručuju kako su na dnu. A onda i nedodirljivi rektor, stručnjak za javnost koji javnosti ne da izjave, poručuje kako je sveučilište na dnu i da ovako neće moći dugo. Roditelji to slušaju, plaćaju školarine i spremaju se na izbore. Studenti šute jer današnje znanje šuti.

Priprema se teren za odustajanje od izbornog zakona. Partnerstvo se pokazalo kao predstava i sve je izglednije da će se poštivati izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik. Vrijeme je za potragu za 12 tisuća članova biračkih odbora koji nemaju veze sa strankama. Ako takvih uopće može biti.

8.5. – Srijeda

To može samo u BiH. Državna televizija ugasila je program entitetskoj koja joj godinama ne plaća usluge. Preslik je to svih naših odnosa u crnobijeloj stvarnosti ma koliko joj se netko trudio dodavati boje.

Dogodilo se i to. Visoki predstavnik pohvalio je Republiku Srpsku jer mu se svidjelo tko je sve bio na otvaranju džamije na kojoj je Milorad Dodik rekao da se sve vjere mogu u njoj moliti pa potom požurio u Beograd na ručak s kineskim predsjednikom kojem će vjerojatno ponuditi nove projekte za rasprodaju. Zarađivati, pa i kad nemate računa u banci, se mora.

Pohvaljenom Dodiku obratio se i ministar Zukan Helez pozvavši ga da vidi kako se prave dronovi. ''Oprao'' se od izjava da su u Republici Srpskoj postojali kampovi. Kaže da su bili privremeni. Ne spominje pucanje u vojarni u Mostaru.

Raspisani su izbori. O sudbini nešto više od dva milijuna ljudi odlučuje 3,4 milijuna glasača čiji se glasovi izgube u partnerskim trgovinama čim se prebroje.

9.5. – Četvrtak

Javio se mostarski rektor. Prosvjednici su, kaže, u pravu. Krivi su, kaže, oni koji daju novac. Nisu krivi oni koji ga troše. Ne kaže.

Svjetla na televiziji se pale i gase. Mi smo ionako navikli gledati u mrak.

Pohvaljeni Dodik ponavlja kako se treba riješiti Bosne i Hercegovine. Osjećaji su, valjda, uzajamni.

Za to vrijeme, mediji istražuju je li moguće izbušiti rupu kroz zemlju i izaći s druge strane. Ako se netko usudi, dobro bi bilo da krene od nas. Mi smo već dobar dio silaska na dno odradili.

10.5. – Petak

Pohvaljeni Milorad Dodik i nepohvaljena Željka Cvijanović potvrdili su kako će ipak na izbore izaći po zakonu kojeg je nametnuo visoko mrski predstavnik. Luksuz je, valjda, riskirati da se zbog neizlaska na izbore ili njihovog nepriznavanja izgube sve poluge moći. Narod je ionako navikao da se svašta priča. Radi se ionako uvijek isto.

Zbunjena javnost nije zbunjena što im je osuđenik iz zatvora plasirao soljenje pameti o umirovljenicima. Nikome nije jasno kako je Fadil Novalić zafejzbučio i zabrinuo ministarstvo koje se, jer je to naš doseg, prepucava sa zatvorenikom priopćenjima.

Direktor zatvora tvrdi da Novalić nema mogućnost postati mudrolije na društvene mreže pa je pitanje, a moglo bi na njega biti odgovora, tko prosipa pamet s profila nekadašnjeg premijera Federacije.

11.5. – Subota

Zoran Milanović ponovno je u BiH. Sapuna i parfema nema, ali ima poruka o Izbornom zakonu koji, izgleda, nikog više ne zanima. Kapitulacija je još jednom potpisana i kupljeni su razlozi za nove galame i predizborne programe u kojima se zakon mijenja da se ne promijeni.

Molitve u Mostaru zamjenjuju politički govori pa muftija, umjesto da izmoli Svevišnjeg da na svima podari pameti i pametnije ljude na važnim mjestima, najavljuje kako neće odustati od predizborne kampanje preko leđa kazališta i preko dvostrujne SDA u Mostaru.

Bog se, valjda, moli pred glasačkim kutijama.

12.5. – Nedjelja

BiH ima sreću pa je dužna novac za Euroviziju pa ne mora dublje analizirati tko joj je dao bodove za pjesmuljak.

Švicarac je pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga. Čeka nas poplava novih trendova u shvaćaju tko smo i što smo. Hrvatski predstavnik zaludio je pak eurovizijski svijet i pokupio simpatije. Svima nam je bliska želja za odlaskom od plemena.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close