Pregled tjedna

Glasači brinu za djecu i lajkaju

SDA-ov zastupnik krenuo je u Srbiju s pištoljem. Kasnije će se otkriti kako je imao i iskaznicu koju je zaboravljeni Osmica bez desetki dijelio šakom i kapom…
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 09. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.9. – Ponedjeljak

Likovi potpuno nebitni za nas hvale se okolo kako okolo lobiraju da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status. BiH već ima status i to odavno – status vječitog pacijenta kojem neprestano daju pogrešan lijek.

I dok se okolo mažu oči, u zemlji kojoj bi da danu status vode se rasprave postoje li granice unutar nje ili ne postoje. Na kraju krajeva, zemlja kojoj bi dali status ne zna postoji li ili ne.

U međuvremenu, zaboravljena afera s Dodikovom ikonom, postala je još jedan napuhani balon u pravosuđu kakvih je toliki broj da i sudovi i tužiteljstva nalikuju na cirkuske šatore. Svako malo, nešto što se napuhalo kao veliki skandal, probuši se i pukne i u eter ispusti usmrđeni zrak koji nam u nosnice gura još jednu spoznaju da živimo u loše urađenoj predstavi. Ako im još onih koji bi spoznavali.

A kakav smo cirkus kaže nam i tučnjava u svlačionicama gdje je navodno visokopozicionirani HDZ-ova pretukao mladog nogometaša kada je ovaj zamijenjen pred kraj utakmice. Onda je netko potegao zapisnik pa je ispalo da pretučeni nije ni zamijenjen, pa je onda klub rekao da je zapisnik pogrešan pa je onda visokopozicionirani rekao da ga udaraju nisko zbog politike i priča je završena bez produžetaka.

19.9. – Utorak

U naš cirkus ubačeni su majmuni. Visoki predstavnik rekao je da su političari kao majmuni pa su političari odgovorili da ga treba biti sram i da treba otići. Glasači, koji misle isto kao i Christian Schmidt, šute i zaokružuju.

Idoli naše djece pucaju jedni na druge zbog TikToka. Upucani se snimaju i skupljaju lajkove. Zbog lajkova se u Krajini političari žele fizički obračunati. Glasači brinu za djecu i lajkaju.

SDA-ov zastupnik krenuo je u Srbiju s pištoljem. Kasnije će se otkriti kako je imao i iskaznicu koju je zaboravljeni Osmica bez desetki dijelio šakom i kapom onima koji su trebali još jedan pečat odanosti. Izdiže se još jedan upitnik nad patriotizmom a predvodnik patriotske kuknjave, Bakir Izetbegović, od Srbije traži milost jer naoružani zastupnik ima četvero djece.

20.9. – Srijeda

Schmidt je, pravda ga biskup, u Banja Luku došao kao vjernik. Istodobno, ministar obrane BiH, Zukan Helez, došao je kod Pape kao zagovaratelj rekordnog proračuna za oružje u BiH.

Član Predsjedništva kojeg nitko ne doživljava govorio je u UN-u, a visoki predstavnik kojeg ne žele doživljavati iskoristio je Bonnske ovlasti. Većina građana, sigurno je, nema pojma ni šta su ovlasti ni šta je nametnuo. Svi čekaju nametanje odluke o minimalnim plaćama.

Dok se medijska zajednica pokušava uplašiti kriminalizacijom klevete, novinari tuže jedni druge zbog govora mržnje, meta na čelu i svega onoga što nema veze s novinarstvom.

Oni koji nemaju, zabavljaju se lajkovima pod tekstove o imovinskim kartonima političara.

21.9. – Četvrtak

Javio se Zaboravljeni pripremajući valjda teren za izbore na koje će lajkači pojuriti kao ludi bez obzira na obećanja. Ionako se, pokazao je Bakir Izetbegović, uvijek isto priča. Mi jadni, oni nad nama.

Jadno je i u Nogometnom savezu. Izbornik dobiva nogu, neki drugi se prizivaju pa daju nogu prizivačima. A onda nogu dobivaju i svi koji su odmahivali rukom u europskoj utakmici pod mostarskim reflektorima. Preokret kakav se ne viđa često i uspjeh kluba iz grada koji misli na sport kao i na putovanje na Mjesec pokazali su kako je lopta okrugla.

No, nije se pobjeda Zrinjskog dokotrljala do svih patriota koji veličaju sportske uspjehe koji šire pozitivnu priču o BiH. Lopta je okrugla a patriotizam u BiH ravna ploča.

22.9. – Petak

Opet se izlazi na ulice da se podrže političari. Političarima ne pada na pamet da podrže građane iako ne moraju izlaziti nigdje.

Miloradu Dodiku za potrebe predstave naređeno je da poštuje visokog predstavnika a SDA-ovac s pištoljem i iskaznicom obavještajca dobio je kaznu.

Nitko da odgovori tko to još ima Osmičine iskaznice. Dim sigurno guta mnoga imena.

23.9. – Subota

Još jedan slučaj zlostavljanja žene potresa BiH. Nestali su silni komentari i najave institucija da će se mijenjati kako bi se učinilo sve da zlostavljači budu daleko od zlostavljanih i da ovo društvo barem obitelj odmakne od nasilja.

Prestala su obećanja, prestali su pozivi na ostavke, otkaze i kazne. Sve kod onih koji tvrde da pamte zaboravljeno.

Javnost u BiH, koja je gladna a brzo se zasiti i koja je uspavana a brzo se umori, dočekala je priču o Denisu Buntoiću, zaboravljenom rukometašu kao o velikom zlostavljaču kao nešto obično. Pretvaramo se u društvo kojem mogu raditi što hoće i koje gleda kako ga ne štite institucije koje plaća.

24.9. – Nedjelja

Milorad Dodik najavio je kako će na sastanku u Mostaru s partnerima na državnoj razini predložiti deklaraciju koju će morati prihvatiti svi oni koji surađuju s njim.

Prema najavi još jedne predstave, BiH ne smije imati strane suce i visokog predstavnika da bi Dodik nastavio voljeti cijelu BiH. Ljubav je to koju bi valjalo vidjeti pa da napokon padne zastor.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close