Pregled tjedna

Nadmudrivanje bez mudrosti

Koliko smo povezani govori i podatak iz službenih usta kako u Hercegovini vlada omikron varijanta koronavirusa a da se u Bosni još uvijek očekuje.
Kolumna / Pregled tjedna | 24. 01. 2022. u 08:19 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

17.1. – Ponedjeljak

Željko Komšić boravio je kod Pape. Mediji u BiH objavili su kako je poglavar iz Vatikana poručio članu Predsjedništva BiH da je dobar čovjek. Rijetki su objavili kako je Papa rekao čovjeku kojem je SDA u svojem stožeru brojala glasove, kako svi u BiH moraju biti sretni. Treće, a njih je najviše, ne zanima.

Priča o razilaženju u BiH se nastavlja. Malo je onih kojima se da trpjeti novo političko nadmudrivanje onih koji nisu nimalo mudri.

'Devedesetka' po tko zna koji put prijeti starijem HDZ-u. Nešto kao kad SBB prijeti SDA.

18.1. – Utorak

Koliko smo povezani govori i podatak iz službenih usta kako u Hercegovini vlada omikron varijanta koronavirusa a da se u Bosni još uvijek očekuje.

Za to vrijeme iz stožera koji se bavi borbom protiv virusa najavljene su nove mjere. ''Bit ćemo još precizniji'', rekao je Goran Čerkez, iz Federalnog ministarstva zdravstva, preciznog ministarstva koje nikog ne brine jer nema ministra.

Nitko ne galami o unutarnjem miješanju u BiH kad miješaju srbijanski i turski predsjednik. Miješa se zato čarobni napitak u Hrvatskom narodnom saboru koji je najavio konferenciju o demografiji. Dobit će Hrvati dokument s preporukama da rađaju djecu da se imaju kome konferencije organizirati.

19.1. – Srijeda

Čim se malo nadvila nekakva nada u BiH, nastupa Bakir Izetbegović rekavši kako će u razgovorima o BiH pod budnim očima Turske i Srbije sudjelovati Predsjedništvo BiH. Odredio je tako glavni određivač kako će u pregovorima imati svoja dva igrača što bi pregovore moglo u startu pretvoriti u još jednu šuplju priču o zemlji bez dna.

Pred Mostarce, koji su zaboravili slušati jer im se 12 godina ništa nije govorilo, sipaju se ozbiljne priče. Bit će dvorana, bit će bazen… Mostarcima je otvoreno rečeno i kako je politika izabrala direktore iako su obećali da neće. Samo nitko ne zna sa sigurnošću reći kako i kada će se pomesti grad.

Suđenje o nabavci respiratora u Federaciji BiH pokazalo je kako se netko poigrao i pravio kineski pečat. Zamislite kakve se sve igre rade bez pečata.

20.1. – Četvrtak

Naslušalo se stado u BiH svega i svačega a posljednje što je moralo provariti je dubokoumlje ministrice kojoj djelatnici ministarstva pomažu u bajramskom šopingu i kojoj prijateljske zemlje doniraju datulje koje poslije završavaju na tržnicama a da nikoga nije briga.

Rekla je ministrica Bisera Turković kako je stado razmaženo i da - ako ima sijalicu, mora biti sretno i da – ako je nešto prigrizlo, nema pravo biti umorno. Moramo polugladni i osvijetljeni izdržati za sve one koji nikada neće biti polugladni niti će nam nikada reći kako to da imaju to što imaju.

BiH je napokon u brigama – poskupjeli su ćevapi.

21.1. – Petak

Kako to obično biva u priči s velikim brojem nula, nitko nije kriv. Smatra to za sebe i Selmo Cikotić, ministar koji je optužen da je skratio proračun BiH za devet milijuna igrajući se prodavaonice. Ministar je to kojem oni što kažnjavaju predstavljaju borbu protiv korupcije. On nama pokazuje svoju borbu.

Milorad Dodik zahvalio se zemlji koja ga je kaznila što nam je dala još novca. Bio je Dodik tužibaba pa rekao kako na sastanku s američkom organizacijom na čijoj dojci bi cvi cuclali Željko Komšić nije pričao ništa.

A otvorila se još jedna dojka. Mladi znanstvenici su dobili novac od Hercegovačko-neretvanske županije. Krenule su priče – među sretnim dobitnicima malo je znanstvenika, a i mladost je upitna.

22.1. – Subota

Nije dugo trebalo. Samo nekoliko dana nakon što smo slušali prognostičare kako će otopliti odnose u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, držač toplomjera Bakir Izetbegović rekao je kako će do bilo kakvog dogovora teško doći i da se Bošnjaci plaše Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH.

Za to vrijeme, padaju nova šaketanja na ulicama. Policija je spriječila veći sukob Mostaraca i na Sarajlija. Ista ona kojoj nitko ne postavlja pitanje zašto nije spriječila sukob Mostaraca i Mostaraca čija je uvodna šaranja mirno gledala.

23.1. – Nedjelja

Stižu nove poruke o tome kako nismo država i kako se trebamo razići. Milorad Dodik, zahvalivši se na novcu onih koji ga kažnjavaju, poručio je zemlji da uzalud živi i da je najbolje da se svi mirno raziđemo.

A onda je objavljeno da strani znanstvenici, ne mladi kao ovi koje financira hercegovačko-neretvanska vlada, dolaze u BiH proučavati selo u kojem nije bilo rata.

Ljudi u BiH za to selo ne znaju, ali znaju da smo eksperiment i da je kampanja, a stranci su rekli da će izbora biti, počela. Bilo bi bilo dobro da odmah prestane.

 

Kopirati
Drag cursor here to close