Pregled tjedna

Zemlja bez ogledala: Sva naša časna putovanja

I nije ovo prvi put niti jedini ovakav obračun nakon napuštanja stranke. Sreća pa birači nemaju uši. Oči su davno izgubili.
Kolumna / Pregled tjedna | 10. 01. 2022. u 09:40 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.1. – Ponedjeljak

Još odzvanjaju slavlja jer je prošla 2021. godina, jedna od brojnih koje u BiH nitko ne želi pamtiti, a da nitko ne zna što bi ovoj zemlji poželio u 2022., a da je ostvarivo.

U novu smo godinu, kažu procjene - jer kod nas se nitko ozbiljno ne bavi brojkama – ušli s novih 85 tisuća siromaha. Ta brojka, opet kažu procjene, potvrđuje opet procjene da je u BiH siromašno polovina građana. Te procjene najmanje će dirnuti one što su se precijenili u foteljama.

Šupljine u medijima popunjavaju troškovi precijenjenih. Tako, dok se procjenjuju gladni, precizne brojke govore što je trošilo posvađano Predsjedništvo. Saznali smo da su darežljivi, i to nakitom, da im trebaju kišobrani i da puno printaju.

4.1. – Utorak

Vidi se da smo zakoračili u izbornu godinu. Dužnosnici, koje ne zanimaju spomenute procjene, odlučili su našim novcem graditi imidže dobrotvora pa se natežu politički plitko oko tisuću maraka za porodilje.

S druge strane, političku plitkost pokazuje i sukob SDA i zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića nekadašnjeg visokog dužnosnika te stranke. Sad kad je Kasumović presvukao dres, stranka je opalila po njemu aludirajući na to da je nezakonito stekao milijune skačući sebi u usta i pričama o vlastitom poštenju i plitko potvrđujući da jedna stranka koja se busa u prsa zemljom, dopušta svojim članovima da se bogate na nedozvoljene načine.

I nije ovo prvi put niti jedini ovakav obračun nakon napuštanja stranke. Sreća pa birači nemaju uši. Oči su davno izgubili.

5.1. – Srijeda

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, zemlje koja jedva ima posla sama sa sobom, slavodobitno je objavila da ''danas stižu sankcije''.

I stigle su. Američko ministarstvo financija objavilo je kako kažnjava Milorada Dodika, Alternativnu televiziju, Milana Tegeltiju i Mirsada Kukuća za kojeg, da nije sankcija, običan čovjek u BiH – koji ne zna tko mu radi o glavi i džepovima - ne bi ni znao.

Na teret im se stavlja korupcija i rušenje države, a oni koji su čekali da se niz kazni nastavi, uzalud su čekali. Iako ulica govori, a velika Amerika pustila je našim ulicama da dubokoumuje i analizira, da bi se mogao nastaviti kazneni niz, sve je stalo. Stoga je nevjerojatno gledati kako se još jednom kopamo u veliki razdor, kako licemjeri likuju i kako glavni akteri političke scene šute.

Nevjerojatno je da je korupcija pronađena samo na jednoj strani kad sve strane godinama tvrde da je bolje da nas naši pljačkaju.

Procurilo je kakav smo smještaj platiti Bakiru Izetbegoviću u Beču. Nakon trezora i klaustrofobije i silnog umora od šutnje o stvarima koje zanimaju njegove birače, zaslužio je VIP odmor.

Galami se iz Mostara kako je taj grad primjer za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Galami se iako se zna da je Mostar fino uređena podjela s fino raspoređenim plijenom u proračunu. Metle još čekaju.

6.1. – Četvrtak

Slučaj zatočenog Novaka Đokovića glavna je tema. Nekome heroj, nekome napuhanko, Đojković je pokazao kako i od velikih imaju veći i kako je svijet prestao biti normalno mjesto.

SDA, stranka čiji dužnosnici, nažalost jedini, odgovaraju za visoku korupciju, priziva još sankcija. Stranka traži kazne za korupciju. Kao da smo zemlja bez ogledala.

Konjic, grad iz kojeg su nedavno dolazile slike očajnih ljudi bez plaća, dodijelio je Turskoj 50.000 KM. Velikima je uvijek gore.

Zemlja, koja je priznala kako ne može testirati ljude na omikron varijantu koronavirusa, slavodobitno je objavila da je među nama lambda soj. Sve su to aljkavi koraci ulijevanja povjerenja u aljkave institucije i ustanove ove zemlje. Još samo da sve diplome izađu na sunce.

7.1. – Petak

Dragan Čović, odgovarajući na šuškanja da Amerikanci imaju dokaze i protiv njega, kaže kako se časno nahodao po sudovima. No, teško je ne zaboraviti da nije časno prošao materijal koji se vozio sa suda na sud.

Hrvati spremaju još jedan u nizu odgovora. Hrvatski narodni sabor izvanredno će zasjedati kada će nas počastiti još jednim zauzimanjem stava prema političkoj situaciji u zemlji.

A onda – Mostar. Baš kad se zagalamilo da Mostar treba biti primjer, opet se po Mostaru malo šaralo. Padale su osude grafita na partizanskom-spomen groblju i nova prefarbavanja. Potom je objavljeno da na drugoj strani ima jedan drugi grafit. Farba i osude su zanijemile.

Zato su se svi trudili ne biti nijemi u kaosu oko svečane sjednice mostarskog Gradskog vijeća na kojoj bi besmislene titule počasnih građana trebale biti dodijeljene prvom čovjeku SDA-a i Europe u BiH. Uslijedile su prepirke slične onima s prve sjednice Vijeća kad je svatko mlatarao poslovnikom. Počasne titule pretvorile su se tako u časni obračun strana koje su cijelo vrijeme tvrdile kako neće političiti.

No, zakuhava se za izbore, visoke razine traže sukobe na niskim kako bi se sve opet svelo na isto: počasnu titulu, kad je odluče dodijeliti, gradski oci ne smiju dodijeliti sa smiješkom nego s dubokim crvenilom stida na licu.

8.1. – Subota

Bakir Izetbegović unaprijed pere ruke. Krivca već ima i kaže kako ova godina u BiH neće biti bolja jer u njoj postoji Milorad Dodik.

Za to vrijeme, Dnevni avaz gura priču kako su spremne sankcije za Izetbegovićeve ljude, među kojima ''zvone'' Asim Sarajlić i Fadil Novalić, neimenovane ljude Dragana Čovića ali i zaboravljenog Jerku Ivankovića Lijanovića.

A dok se trzavice oko sjednice u čast strancima u Mostaru nastavljaju, malo tko trza na najavljene kaznene prijave teške tri milijuna maraka za mutne radnje u Mostaru.

Titule su, je li, ipak važnije.

9.1. – Nedjelja

Milorad Dodik pokazao je kako nije od kamena pa mu je glas zadrhtao dok je čitao hvalospjeve Republici Srpskoj. Tako je u državi, koja ne bi čekala ni Novu godinu, proslavljen još jedan datum oko kojeg nema dogovora i koji se osporava.

U ruševini, u sred Mostara, u centru grada koji nema centra ili ima centara viška, poginuo je mladić dok je prikupljao željezo.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close