Pregled tjedna

Federalno bratstvo i E od trećeg entiteta

Spast ćemo tako na samo dva državna praznika – Praznik rada i Dan Europe. Jer, mi smo veliki radnici i veliki Europljani. Nova nam godina ne treba. U nas vrijeme stoji.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 01. 2022. u 09:50 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.12. – Ponedjeljak

Nema teške politike. Političari bez politike, umorni od političarenja, spajaju božićne blagdane, koje se negdje ne smije spomenuti, s novogodišnjim praznicima koji će se, kako je krenulo, uskoro brisati iz bh kalendara. Spast ćemo tako na samo dva državna praznika – Praznik rada i Dan Europe. Jer, mi smo veliki radnici i veliki Europljani. Nova nam godina ne treba. U nas vrijeme stoji.

Pokušava netko, uzaludno naravno, analizirati godinu iza nas. Čini se kako u njoj nema ništa vrijedno spomena. Ono što je vrijedno, završilo je između proračunskih stavki, u džepovima.

28.12. – Utorak

Plitki i ponosni kako šarenila Bosne nema nigdje na svijetu, dočekali smo da se izbriše Božić. U Bužimu je tako stradala čestitka za katolički blagdan, a onda se digla frka u Zenici zbog Nove godine.

Nije to, ni jedno ni drugo, tvrde heroji društvenih mreža i portalskih komentara, nešto što je u duhu Bosne. Jelka, Božić i Nova godina samo vrijeđaju, a Djeda Mraz mogao bi oteti djecu iz zagrljaja roditeljskog tupila.

Dok čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović iz Viteza poziva na smirenje i stabilizaciju i klikće kako vjeruje u sporazum, čelnik SNSD-a Milorad Dodik na televiziji u Zagrebu tvrdi kako nema ništa od dogovora i klikće trećem entitetu.

29.12. – Srijeda

Prošla je godina, a nismo saznali ima li Dama U Bijelom diplomu, ali smo saznali da je omikron, ma što bio, stigao u BiH.

Željko Komšić brani Božić riječima da su oni koji su ga ukrali u Bužimu jednako loši kao Dragan Čović i Milorad Dodik.

Ispalo je da umjesto zabranjenom Djedu Mrazu mladi u BiH pisma pišu visokom predstavniku pa je Christian Schmidt rekao kako je dobio puno pisama u kojima ga učenici, studenti i mladi pitaju trebaju li se brinuti. On je, kako to već rade visoki predstavnici, izbjegao odgovor. Rekao je samo da ostanu u BiH.

Grad Mostar dobio je proračun uz poruku mostarskog Oca s čela Gradskog vijeća kako bi majka dala više da ima. Mostar majke nema, ali ima očeve koji su se razmahali milijunima pogotovo za čistoću grada iako ne znaju tko grad čisti s 13 milijuna novčanica. Tužno je da majka nije našla dovoljno sredstava za lakši život svojih napaćenih građana. Tepih je, iako na podu, ipak iznad svih.

Svojih pet minuta na HRT-u dobio je Bakir Izetbegović, čelnik SDA, ne trepnuvši u kamere kad je rekao da su Hrvati izmislili sve. Kaže kako čini sve da Hrvati zavole BiH i da se osjećaju relaksirano. Iako su mnogi reagirali i rekli da je ovo najlažljiviji intervju godine, Prvi Iza Sebije je ipak dijelom u pravu – samo Hrvatima na pozicijama ovakva BiH je mila.

30.12. – Četvrtak

Slijede hvalisanja za kraj godine koja nitko ne sluša. Federalni Optuženik Fadil Novalić hvali se kako će dignuti mirovine i minimalnu plaću i kako je Federacija napravila bum kakav nije odavno. Država se hvali isto bumom zaposlenih.

U međuvremenu, slušamo da bi moglo biti pravog puma pa Fikus iz Predsjedništva kaže kako Milorad Dodik može dobiti samo rat. To su, valjda, te želje za mrski praznik mrskom kolegi.

Kao šećer na kraju, na HRT-u je iz Kupresa – mjesta gdje je prvo dobio jezikovu juhu pa onda počasno građanstvo – progovorio Dragan Čović. Kaže da će trebati puno rada. Mi smo mislili da oni svo ovo vrijeme rade. Nije spomenuo treći entitet. Ni E od entiteta.

Da sve funkcionira tamo gdje ne bi trebalo funkcionirati pokazalo je federalno bratstvo koje je jako glatko, bez natezanja HDZ-a i SDA, usvojilo prijedlog proračuna Federacije BiH. Džep je ipak najbliži srcu.

31.12. – Petak

Oni koji nisu imali pametnijeg posla, izanalizirali su kako je svijet u 2021. godini najviše guglao ''kako ozdraviti''. Zato smo i zdravi.

A kad smo kod zdravlja, sramežljiva Svjetska zdravstvena organizacija, koju nitko više ne pita za zdravlje, najavila je tiho kako bi pandemija mogla prestati 2022. godine.

Svijet je na kraju godine iznenadio i Branimir Štulić objavivši novi materijal.

Ne zanima to puno naša naslušana ušeta baš kao što smo gluhi ostali na vijest da će robotičari iz Hercegovine, koji su s poda osvojili svijet jer nisu imali novca ni za stolice, napustiti BiH.

Sigurno nisu pisali Schmidtu.

1.1.2022. – Subota

Prođe godina. Nanizalo se toliko ''pregledanih'' tjedana ponedjeljkom da bi na kraju svi ispali isti – začarani krug Bosne i Hercegovine kojeg rješavaju oni koje ne zanima što nam se manta.

2.1. – Nedjelja

Mamurni od novog početka, čudimo se temperaturama i spremamo za nove radne pobjede dok oni koje hranimo produžavaju vikend i praznik koji nije mrzak ako donosi plaćeni nerad.

Zakoračili smo u izbornu godinu prije koje su glatko doneseni proračuni kako bi aparat bio smiren i spreman zaokruživati ako izbora bude.

Svejedno. Ovdje ni s izborima izbora nema.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close