Pregled tjedna

Plitki rovovi i duboko otopljavanje

Plitki rovovi su zatrpani. Mostarsko natezanje završilo je tako da je otac Salem Marić ostao pri svome, a glasni oci HDZ-a bezglasno pristali doći na sjednicu koja je nekim čudom prestala biti skandal.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 01. 2022. u 09:31 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.1. – Ponedjeljak

Nakon što je nezainteresirana javnost uvjerena kako u Mostaru prolazi sve glatko da glatkije ne može, uslijedila su previranja pod krovom nekadašnje škole pretvorene u vijećnicu.

Ceremonija dodjela titula počasnih građana europskom i američkom veleposlaniku u BiH pretvorila se u pravu sapunicu gdje se mahalo poslovnikom naglas, a potiho govorkalo o tome kako je sve dogovoreno bez problema, ali da je onda netko s visoka rekao da se datum mijenja.

Nakon što smo odgledali glađanje vijećnika na težim pitanjima od titule koja nagrađenima ne znači ništa ponovno su iskopani politički rovovi. Doduše plitki. Mostarski su novi oci prelako prešli preko Bešlićeva mandata, preko rada javnih poduzeća, preko zbrkanih izvještaja gradskih ustanova u kojima se ne zna tko pije a svima je jasno tko plaća, preko nelegalnih plaćanja i sistematizacije, glatko da glađe ne može i preko proračuna, a onda se zamahnulo datumima.

Za to vrijeme, Europska unija zamahnula je prijetnjom da nam neće dati novac koji smo inače koristili za sve oko pandemije. Građane ne zanima, ali osjete da fali testova, da kreće kuknjava kako je zdravstveni sustav opet na dnu…

Netko je nevidljiv nečim zamahnuo pa je čelnik SDA Bakir Izetbegović sjeo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem kojem ne da da se miješa u unutarnje stvari u BiH i rekao kako treba mijenjati izborni zakon.

11.1. – Utorak

A onda je Izetbegović prespavao i u Mostaru održao lekciju kako Hrvati u BiH imaju previše ali da treba sjesti. Da treba sjesti izjavio je istodobno i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i najavio otopljavanje odnosa. Kao da se ikad zamrznuo dogovor na razinama gdje je blagajna toplo raspoređena. Otkrio je Čović da je bilo online zamahivanja pa se valjda tu rodilo neko novo sunce što će zagrijati dvije strane.

Snimke iz Bužima u kojem se obilježavanje godišnjice jedne bitke pretvorilo u poruke kako treba biti spreman na rat uz snimke balavaca u vojnim odorama govori na kakvim putima su naša djeca.

Plitki rovovi su zatrpani. Mostarsko natezanje završilo je tako da je otac Salem Marić ostao pri svome, a glasni oci HDZ-a bezglasno pristali doći na sjednicu koja je nekim čudom prestala biti skandal. Pri svome ostaje jedino otac Velibor Milivojević koji, ni kriv ni dužan, mora pokazati da zbog sankcija velikom ocu ostaje u plitkom rovu.

12.1. – Srijeda

Plakete su uokvirene i dodijeljene. Nitko da spomene da je nešto zapinjalo i nitko ne spominje statut na kojem će se tek pokazati mostarski okvirovi. Samo je američki veleposlanik na odlasku sramežljivo spomenuo korupciju. A onda se rukovao, baš kao što se rukovao s onima koji imaju službene optužnice s puno nula.

Zaboravljeni ministar Mato Jozić, kojeg nismo čuli ni kad je Vlada Federacije normalno radila, sramno se provukao kroz medije koji navode kako je protiv njega podignuta prijava jer je šutljivi ministar na direktorske pozicije imenovao umirovljenike.

Mostarski gradonačelnik najavio je na državnoj televiziji – koja se ušutjela oko svojih plaća – kako će ova godina biti prekretnica za Mostar i rekao da je ispravljena proceduralna greška u sjednici koja je naoštrila koplja. Samo nije rekao kakva i kako.

13.1. – Četvrtak

Zaboravljeni Osmica, čiji se mandat, diploma i optužnice više ne spominju, preračunao se za 300.000 KM. Toliko je naime potrošio a da nije zaradio.

U otopljavanje u BiH uključio se i Aleksandar Vučić, prebrojao Hrvate i obranio ulogu Hrvatske u novom mirenju.

A nikakvog mirenja ne treba kad se radi o foteljama. Tako su glatko SDA, HDZ BiH i SNSD, na državnoj razini gdje sve zapinje, dogovorili punjenje fotelja. Tu je uvijek toplo.

14.1. – Petak

Federalna Vlada, osim što je u tehničkom mandatu, poluprazna je što zbog smrti nekih ministara što zbog prelaska na druge dužnosti. Zato nitko ne shvaća ozbiljno novo hlađenje stranke Fahrudina Radončića koji, nezadovoljan izborom zaboravljenog ministra, prijeti da će napustiti vladu. Kao da će to raspala Federacija osjetiti.

Plamen ljubavi diže se na državnu razinu. Aleksandar Vučić zamolio je Milorada Dodika da odblokira državu i vrati se u institucije BiH. Dodik bi ga mogao i poslušati. Čini se da su drugi pregovarači s Dodikom zaboravili samo ga fino zamoliti. Pristojnost, čini se, kod nepristojnog ipak nekad pali.

A onda grom iz neba kojeg ipak ne kontroliramo u potpunosti. Netko je negdje potvrdio mostarskom Dnevnom listu da su spremne sankcije i protiv Bakira Izetbegovića i ljudi oko njega. Hoće li grom u koprive?

15.1. – Subota

Hrvatska ponovno naglašava kako nam treba novi izborni zakon a hrvatski premijer Andrej Plenković lijepi etiketu Željku Komšiću koji kao da je, pred odlazak u Vatikan, propao u zemlju.

Oglasio se sin velikog oca. Igor Dodik tužit će američkog veleposlanika jer tvrdi da mu je veliki otac sređivao novac. I onda se otvara novo pitanje – kako to da drugi oci nisu pod povećalom zbog sređivanja novca? Je li to samo zato što nemaju sinova pa se kćeri, zetovi, supruge, rodbina, kumovi i stranački poslušnici ne računaju?

16.1. – Nedjelja

Svijet može odahnuti. Novak Đoković protjeran je iz Australije jer nije cijepljen i ne može takav nastupiti na turniru.

Srbi to vide kao napad na Srbe, a svijet se dijeli na one što vjeruju da se reket pravi previše pametan i one koji smatraju da je svijet otišao u tri lijepe doze. A možda i četvrtu.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close