Pregled tjedna

Mostarska Odiseja u Nemiru

Stvarnost potvrđuje kako je vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji postala žvaka umjesto kusura s viših razina.
Kolumna / Pregled tjedna | 23. 10. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.10. – Ponedjeljak

Cirkus. Ne jedan, nego više njih. Milorad Dodik, osumnjičenik pred državnim sudom, poigrao se s pravosuđem kao što se malo dijete poigra s kutijom u kojoj je dobilo poklon.

Pjevač nije razumio optužnicu, ne zna latinicu i ne sjeća se kada se rodio. Sve su to ismijavanja koja su dopuštena velikanima i nedostižna svim drugima kad se nađu pred pravosudnom babarogom. Neka netko od običnih smrtnika državi pokuša reći da mu nešto nije jasno pa da vidimo kako će reagirati oni s čekićima u rukama.

Vlast i savjetnici, Savjetnici i vlast, obišli su mostarske lokacije glumeći da se misle na kojoj od njih organizirati doček Nove godine. Mostar je svojim urbanizmom, za kojeg nitko nikad nije odgovarao, toliko pojeo sam sebe da ne postoje trgovi niti gradske širine na kojima bi doček mogao biti normalno organiziran.

A onda, kad je predloženo da to bude parking iza Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji. Nije trebalo dugo čekati da skoči politika i da ponovno krene priča o kostima koje su pod parkingom i kojima mlati SDA, DF i Islamska zajednica koji kao da nikada nisu parkirali iza zgrade u kojoj lupeta Vlada Federacije i one u kojoj su daske koje život znače.

Izvlačenje kostiju za borbe u Mostaru ne prestaje. Odiseja je to 2023. u mostarskom Svemiru.

17.10. – Utorak

Ne zanimaju nikog tužne brojke koje kažu kako karcinomi jedu građane u Federaciji. Odmahuju rukom na to oni što čitaju vijesti ali i oni koji provjeravaju što jedemo, pijemo, pušimo, kakvim nas stresovima izlažu robovlasnici i što slušamo iz usta onih koji nas brane trpajući zdravlje u svoje džepove.

Zanima zato javnost poluinformacija da Milorad Dodik, čovjek s amnezijom i leđoboljom, priprema zamjenu za svoj lik i svoje djelo.

''Ako to odluči stranka, onda će to biti moj sin'', rekao je Dodik komentiravši ideju da SNSD ostane u rukama Dodikovih.

Valjda je prvi čovjek svega u Republici Srpskoj gledao što se dogodi sa strankom kada je preuzme sin.

18.10. – Srijeda

Sramežljivo i tiho osudio je mostarski prvi čovjek ispade protiv novinara mostarske prve žene. Neće se, kaže Mario Kordić, ponoviti. Kao da se u Mostaru ništa ne ponavlja.

Sramežljivo i tiho upozorilo je Vijeće za provedbu mira, a mir se u BiH još uvijek provodi, da nam trebaju pošteniji izbori.

Da su izbori u BiH pravedni ne bi imao tko zasjesti. Pravednici ne sjede u foteljama.

19.10. – Četvrtak

Hrvatski premijer u posjeti BiH. Progovara odnekud papagaj o pomoći Hrvatima i mišljenju na njihove probleme. Priča je to koja se ponavlja bez ikakvih rezultata. S ovim se neće složiti kulturno-umjetnička društva.

Kaže netko, praveći se da ima točne podatke jer točnih podataka BiH o BiH nema, da se diže životni standard u zemlji u kojoj u stvarnosti sve pada. Čini se kako uopće ne znamo da živimo u ekonomskom raju. Da živimo u prirodnom raju to znamo svakodnevno bacajući smeće i gledajući kako veliki daju velikima dozvole za kopanja.

Opet se izvlače kosti u Mostaru. Trebalo je zvati Dinu Merlina da pjeva na dočeku 2024. godine da se strane pomire.

20.10. – Petak

Da se upotpuni Odiseja pobrinut će se mostarsko Gradsko vijeće kojem je na stol dostavljen prijedlog usvajanja Statuta Grada. Ono što se prošlog puta pretvorilo u cirkus u kojem za svoje prijedloge nisu glasali predlagači, dobiva novu epizodu.

Bez novog Statuta nema izbora iako se ponekad čini da je Mostaru bilo bolje kad nije birao, a točka dnevnog reda o Statutu samo je još jedna predstava u kojoj ćemo odgledati natezanja o tome čiji je Mostar grad postajući tako još više jad.

Željko Komšić, predsjednik bez naroda, razgledao je oklopnjake koje je nabavio MUP sa sjedištem u Tuzli. Zlu, kaže Komšić u stajlingu Zelenskog, ne trebalo.

Onaj koji se žali samo na BiH, požalio se uz sendvič – a uz što drugo – Aleksandru Vučiću kako su mu stranci uveli sankcije djeci. Gorica i Igor Dodik, čovjek koji bi mogao Miloradu postati Bakir, našli su se pod američkim sankcijama.

Političari su ničim izazvani počeli govoriti o dizanju standarda. Time se hvali i tehnički premijer poluispražnjene tehničke vlade u Mostaru čiju smjenu dogovaraju šaputanja u stranačkim prostorijama.

Narod šuplje dizanje i šaputanja ne zanimaju. Upaljen je alarm zbog kiše.

21.10. – Subota

Vojska i policija moli za domovinu, Denis Bećirović je kod Pape. Neka nam je Bog na pomoći.

Nakon serije tekstova o dizanjima, kreće i spuštanje na zemlju – stižu nova poskupljenja.

BiH je opet problem zbog migranata. Na granicama BiH, baš kao i u BiH, fali ljudi.

22.10. – Nedjelja

Dogovora u Mostaru nema. Dok mostarski gradonačelnik po Njemačkoj propovijeda kako je grad na Neretvi primjer, stvarnost potvrđuje kako je vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji postala žvaka umjesto kusura s viših razina.

Raspodjela fotelja godinu dana nakon izbora ne može biti dovršena jer, iako je HDZ BiH pobjednik, pravila diktira SDA.

Slamka spasa za stranku Bakira Izetbegovića, da bude važniji nego što jest, zapela je baš u Mostaru i došlo je na naplatu to što se problem problematične tehničke vlade nije rješavao na vrijeme.

Dok su stranci klicali kako je Mostar za primjer, bacanje kostiju, predstava sa Statutom i općenje s formiranjem županijske vlasti pokazuju da u nekim glavama ništa ne mrda. Žica dobro drži.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close