Pregled tjedna

Mostar čeka krunu

Bit će to, sigurno je, još jedna užasna predizborna kampanja pogotovo za Mostar koji se odviknuo od glasanja i biranja i kojeg nitko nije zaliječio od manjka demokracije…
Kolumna / Pregled tjedna | 10. 06. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.6. – Ponedjeljak

Ne moramo vjerovati svojim očima. Za nas uvijek netko drugi gleda. Tako je i s europskim putem na kojem nas podržava tajnik za proširenje čestitajući nam na provođenju reformi i podržavajući nas da nastavimo s promjenama koje je negdje vidio.

Mi ih ne vidimo. Mi vidimo pokušaje blokiranja vlasti i laganu predizbornu mašineriju kako se zagrijava na radnu temperaturu nakon koje će još puno toga stati.

Europski put, ako ga se još netko sjeća, čini se da živi samo još u glavama europskih dužnosnika koji nas uvjeravaju da radimo nešto na njemu.

Europi smo poslali jednu drugačiju poruku. Državljani nekih europskih zemalja neće moći glasati na izborima za europski parlament u BiH. Nema nekog posebnog razloga što Poljaci, Rumunji i Slovenci neće moći birati novu europsku vlast. Ili ima. Treba vidjeti kako je tko glasao o rezoluciji o Srebrenici.

A što rade javna poduzeća u Federaciji BiH napokon će morati biti javno predočeno. Do sada legla glasača nisu morala polagati račune za svoj rad niti iznositi javno sve poslovne poteze, ali i one manje vezane uz posao, pa su mogli raditi što su htjeli. Sada će raditi to isto, samo će to morati reći pred parlamentom.

4.6. – Utorak

Kako troše novac odbijali su govoriti godinama neki sarajevski dužnosnici iako su neki znatiželjnici, a takvih je sve manje, otkrili kako su javnim novcem financirali vlastite nevladine organizacije. To je valjda ta suradnja vlasti s nevladinim sektorom.

Godinama je trebalo pravosuđu da se pozabavi ovom prevarom. Čak četiri godine trebalo je sudu da kaže načelniku općine da mora odgovoriti kako troši novac.

A godine će proći, čini se, i na najvećoj hercegovačkoj korupcijskoj aferi teškoj milijun maraka. Prodaja čapljinskog gradskog zemljišta na sud će tako tek dogodine. Pravda je spora i lijena.

A lijena je jer je sutkinja iz Širokog Brijega u jednoj presudi prepisala odluku iz druge koja nema veze s temom prve. Samo što je zaboravila da se namjerila na Centar za istraživačko novinarstvo koje je bilo jednostavno otkriti prepisivačicu. Pravedno pravosuđe kaznilo ju je skidanjem deset posto s plaće za četiri mjeseca.

Na Zapadnu ništa novo. Norvežani odbrojavaju. Kažu da Rusija napada za tri godine.

5.6. – Srijeda

Diže se još jedan glas sa mostarskog Sveučilišta. I Filozofski fakultet upozorava na potplaćenost profesora i teret koji podnose studenti. Studenti šute. Šuti i vrh sveučilišnog brijega. Osnivači jedva da znaju da su osnivači.

Predstavljena je i prva koalicija u Mostaru. SDA je okupila stranke za koje mnogi nisu ni znali da djeluju u njihovu gradu i pokrenula novu grupu za borbu na izborima pod starim nazivom.

Borit će se i za stare stvari. Tako je kao prioritet postavljen cilj da se uvaže zahtjevi vjerskih zajednica. Centar Mevlana bit će glavna tema predizborne kampanje i to je ono što stranka smatra da je najvažnije građanima.

Potom se nakon potpisivanja moglo čuti kako koalicija traži osvajanje Mostara kao jedne od nekoliko utvrda po BiH koje su još neosvojene i onoliko vijećnika koliko ima vjetrenjača nad Mostarom. Brojao nije nitko.

Bit će to, sigurno je, još jedna užasna predizborna kampanja pogotovo za Mostar koji se odviknuo od glasanja i biranja i kojeg nitko nije zaliječio od manjka demokracije jer građani više od desetljeća nisu birali. S obzirom na dosadašnje ponude za sljedeće izbore, možda bi im bilo bolje da ne moraju ni sad.

6.6. – Četvrtak

Odgledali smo još jednu predstavu u kojoj je manji a veći glavni lik odbio poljubiti većeg a manjeg glavnog lika iako se sagnuo skoro do zemlje. Vladimir Putin primio je Milorada Dodika, bez početnog poljupca kojeg je vladar svega u Republici Srpskoj tražio.

Čuli smo nakon sastanka sve isto što smo čuli i nakon nekog prijašnjeg i vjerojatno što ćemo čuti nakon najavljenog nekog budućeg.

Za to vrijeme, dižu se nove prijave protiv Dodika pa se tako povlači pitanje njegove odgovornosti vezane za smrti u poplavama 2014. godine. Sve na vrijeme.

Poljoprivredna strategija pala je u zastupničkim klupama. Iako tvrdimo kako bismo mogli nahraniti cijeli svijet u praksi pokazujemo kako ne želimo prehraniti ni sebe.

7.6. – Petak

Putin nas tješi kako za sada nema potrebe za korištenjem nuklearnog oružja. Biden tješi Ukrajinu i šalje novu pomoć. Svi ratuju u rukavicama. Mrtve nitko ništa ne pita.

Milorad Dodik najavljuje referendum o odcjepljenju. Ne najavljuje da bi uskoro javni sektor mogao ostati bez plaća, umirovljenici bez mirovina i na putu ka dnu svi oni koje dotiču ismijane sankcije.

Nermin Nikšić tek sad govori kako neće ni pogledati dokument o mirnom razdruživanju kojeg navodno pripremaju u Vladi RS-a.

Središnje izborno povjerenstvo moralo je podići iznos kojeg daje za tiskanje glasačkih listića jer se nitko ne prijavljuje na tender. Skupa su sva ta imena koja se moraju naći na papirima. I svaki nas put skupo koštaju.

8.6. – Subota

Održana je još jedna predstava. Svesrpski sabor, sa svojih 49 točaka, u kojima se možda odustaje od proslave 9. siječnja ali će se slaviti neki drugi, tuđi praznik, održan je u Beogradu.

Iz Rusije je stigla poruka da će zajedno graditi novi svjetski poredak. Valjda prvo treba srušiti stari.

Europski put BiH, zaključio je sabor, nije upitan, nema razdruživanja, RS-u je dovoljna autonomija koju sad imaju i Srbi se moraju zvati Srbi.

U međuvremenu, u Zagrebu se održavao svemostarski sabor gdje je uspostavljen Klub Mostaraca. Najvažniji Mostarac, Dragan Čović, prekrstio je grad uz Neretvu pa Mostar više nije stolni nego prijestolni. Još samo čekamo krunu.

9.6. – Nedjelja

Europa je birala nove zastupnike koji će krojiti buduću politiku Europske unije. Čini se kako će Unija biti sve desnija kako bi se negdje mogla trenirati strogoća. Bosnu i Hercegovinu to previše ni ne brine. Njezini građani nisu u potpunosti svjesni ni tko ih na kojoj razini zastupa u njihovoj zemlji kamoli da se brinu tko će sjediti među onim likovima koji nam pale i gase zelena svjetla.

Mi smo navikli da nam naše anonimne svjetlonoše pale mrak.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close