Pregled tjedna

Još jedan mirovni plan za BiH

Dok se likuje nad protjerivanjem sarajevskih studentica na bolje mjesto i u bolji grad, gluhi telefoni nad veličanjem zločina u Vitezu još traju. U zemlji koja se kune u jednakost ni živa ni mrtva djeca nisu jednaka.
Kolumna / Pregled tjedna | 24. 07. 2023. u 09:00 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaboravljeni Dodikov ministar, Dragan Lukač, dobio je tri mjeseca zatvora jer je ošamario Draška Stanivukovića. Zakon nema milosti nad onima koji velikima više ne trebaju.

17.7. – Ponedjeljak

Održan je sastanak trojke ali ne i petorke na državnoj razini. Državna vlast, unatoč pohvalama i početnim zanosima, ipak je daleko od onoga da se grupa političara i busača u prsa može nazvati vlastodršcima jer u rukama ne drže vlast nego orahe.

Tako je već na početku mandata došlo do toga da su vladajuće stranke odlučile da će praviti plan o deeskalaciji situaciji u državi. Dobit ćemo, dakle, još jedan mirovni plan kako bismo tapkali u mjestu lutajući od njihovih prizemnim ciljeva do šupljih obećanja.

Za to vrijeme izmjenjuju se optužbe. SDA napada oca i sina zbog vožnje helikopterom. Iako bespotrebna letenja u zemlji u kojoj nema tko poletjeti nad požarima treba osuditi, zaboravlja obiteljska stranka sva svoja krila i letenja.

Igra tužibaba se nastavlja. Visoki predstavnik prijavljen je tužiteljstvu koje će provjeriti što to radi Christian Schmidt u BiH. S druge strane, dok se galami o osudama veličanja zločina, nitko ne trza na prijave veličanja ubojstva djece u Vitezu. Tek da utvrdimo lekciju da svi nismo isti.

18.7. – Utorak

Europa je dobila izvještaj što mi to radimo odnosno ne radimo. Razmijenile su se optužbe o djelovanju protiv države a u Predsjedništvu BiH održana je repriza reprize u kojoj dva člana dižu ruke protiv treće pa se treći buni. Cijelo to vrijeme sjede za stolom gdje je upražnjeno četvrto mjesto na koje se redovito stavljaju voda i sok. Koliko je ova država mogla uštedjeti da se ne pretvara.

Najpoznatiji indeks u BiH ipak ima originalne potpise profesora. Sada, zbunjeni kakvi jesmo i nezainteresirani, ne znamo što je s ocjenama Sebije Izetbegović.

Milorad Dodik dijelit će ocjene. Dok se raspravlja o kleveti i uvredi, Dodik najavljuje zakon kojim će se netko vrlo lako proglasiti neprijateljem entiteta. Narod miruje. Valjda su 1.200 KM prosječne plaće svima začepila usta.

Zaboravljeni Dodikov ministar, Dragan Lukač, dobio je tri mjeseca zatvora jer je ošamario Draška Stanivukovića. Zakon nema milosti nad onima koji velikima više ne trebaju.

19.7. – Srijeda

Policija je uhitila korumpiranu policiju a građani prosvjeduju zbog uhićenja. To je slika želje za životom u boljoj zemlji.

BiH mora riješiti zadatke koje je pred nju stavila Europska unija. Prije svega, BiH bi trebala shvatiti što želi sama od sebe. SIPA je ispitala Milorada Dodika. Bez detalja koji cure samo kad treba.

Iz ministarstva koje vodi otac saznajemo kako je sigurnost sina bila ugrožena te da su se zbog toga zajedno vinuli helikopterom u nebesa. Navikli su ovi građani plaćati sve pa mogu i jedan obiteljski let.

Nevrijeme je zahvatilo i BiH. Priroda je jača od svih naših sustava za uzbunjivanje i spašavanje samo nije od sustava prikupljanja i trošenja donacija.

20.7. – Četvrtak

Unatoč protivljenjima i upozorenjima, kleveta u Republici Srpskoj kriminalizirana je pa će svi oni koji pomisle na kakvu oštriju kritiku i povezivanje nekoga s kriminalom dobro razmisliti što će napisati ili reći. Uz to, ako i dobro razmisle i umotaju svoje tvrdnje, mogao bi se netko naći uvrijeđen pa opet tvorca kritike izvesti pred sud.

U zemlji koja je od početka krivo shvatila slobodu, koja se od početka borila za krive slobode i koja misli da je sad slobodna i slobodnija, ovo je jedan veliki korak unazad a veliki dvokorak za one koji žele sakriti svoja djela i nedjela. Sve će odjednom postati klimavo osim vladavine kojoj se neće smjeti reći ni najveća istina ako vrijeđa.

Dok se likuje nad protjerivanjem sarajevskih studentica na bolje mjesto i u bolji grad, gluhi telefoni nad veličanjem zločina u Vitezu još traju. U zemlji koja se kune u jednakost ni živa ni mrtva djeca nisu jednaka.

21.7. – Petak

Iako svi znaju tko je i gdje je, tužiteljstvo kojem je spušten predmet veličanja zločina, to ne zna. Zato je naređeno kantonalnim policijama da traže mladića iz Ključa. A onda jedna od policija kaže da ne zna ništa o zadatku koji im je zadan.

Dragan Čović dobio je boje i odmorio je. Pohvalio se novinarima da je bio sedam dana na moru pa je nakon konferencije vrha stranke rekao kako su analizirali urađeno i prosuo ponovno more obećanja.

Tako, eto, samo što nisu formirane županijske vlasti sa sjedištem u Livnu i Mostaru iako su u proteklom mandatu obje te županijske Vlade pokazale svoje slabosti – ona u Livnu kako HDZ ipak ne može šta hoće, a ona u Mostaru kako partneri ostaju vječiti neprijatelji osim kad su u tehničkom mandatu.

Kaže Čović da će se sve riješiti za sedam dana i da će se do desetog mjeseca ispuniti 31 zadatak kojeg nam je zadala Europska unija. Čovjek koji se već godinama rasipa vremenskim rokovima i glumljenim optimizmom kao da je zaboravio na sva propala obećanja koja je napisao i dao. Sjeća li se, recimo, itko demografske strategije u kojoj je jedna stavka da se djeca ne bi trebala rađati mršava? Roditelji neka mršaju i jedu prazna obećanja.

22.7. – Subota

Dok glumimo da lovimo sijače mržnje, pretvorili smo se u državu čije društvo sije mržnju i pod vremenskim prognozama. Zato se prognostičar i meteorološki influencer, Nedim Sladić, požalio i rekao kako će odustati od objava prognoza zbog govora mržnje. Kad bi ovako političari odustajali i kad bi se njih iskrenije mrzilo…

Nitko u uređenom Mostaru nije ispitan niti je razriješeno tko je kriv i tko je mogao biti krivac za tragediju nakon skoka sa Starog mosta u trenutku kad je ispod njega prolazio čamac.
Dok je Grad na kolektivnom godišnjem, neće se naći odgovor na to tko je nelegalan ili nelegalniji, skakač ili čamac i tko bi bio kriv da su skok i jurnjava čamcem završili tragično. A oni koji prate i kojima nije dosadilo pratiti, sjetit će se brojnih mostarskih neizrečenih kazni.

23.7. – Nedjelja

Opet se u BiH gleda tko to ima kratak fitilj i tko čiji fitilj može zapaliti. Zukan Helez sipa prijetnje upozoravajući sve koji se protive BiH, što iznutra što izvana, da fitilj može brzo planuti.

Jasno je svima tko bi u tim izgaranjima izgorio. Helez i oni koji se natežu oko nekih novih ratova, sigurno ne bi.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close