Pregled tjedna

Javnost ne kleveće, nego klepeće

Kazaljke su pomjerene. Ukrali smo jedan sat života u ovoj nakaradi od države u kojoj ništa ne ide naprijed osim priča o nazad.
Kolumna / Pregled tjedna | 27. 03. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20.3. – Ponedjeljak

Djeca u srednjoj školi znaju tko blokira Federaciju BiH, uvjeren je Bakir Izetbegović. Možda je to jedini put da čelnik SDA zabrinuto spominje škole. Nije o njima razmišljao za vrijeme dok je vladao tom istom Federacijom sa svojim partnerima koji sada ne žele čuti za njega.

Škole i obrazovni sustav se ne spominju. Učionice su sve praznije, gradivo je zastarjelo i jedino na što priprema naše školarce je nepripremljenost.

A u javnost isplivava slučaj još jednog školarca. Nakon niza misterija s diplomom Sebije Izetbegović, podgrijava se priča i o diplomi nekadašnjeg prvog obavještajca. Mehmeda će Osmanagića mediji bliski Stranci staviti na naslovnicu kao heroja 30-tak godina nakon rata dok će drugi pisati o istrgnutoj stranici iz registra fakulteta. Osim fakultetske diplome, načima se i priča o srednjoškolskoj svjedodžbi. Baš nam je sigurnost bila u sigurnim rukama.

Za to vrijeme, Vlada Federacije BiH, čiji se vrh koprcao po sudnicama zbog optužnice za korupciju, požuruje državu da usvoji strategiju borbe protiv korupcije. Kod nas sve liči na loš strip.

21.3. – Utorak

Osvanulo je proljeće. U zemlji u kojoj i zrak ubija, a o tome se šuti, u čijim granama caruju plastične vreće a vodu i tlo natapaju otrovi, krv i glupost, svanuo je još jedan običan dan.

Dobili smo nove ocjene – u BiH je katastrofalno stanje s ljudskim pravima, lideri, i oni što odlaze i oni što ostaju, osuđeni su zbog retorike, između ostalog, i zbog one koja broji naoružane pripadnike svojeg stada računajući da će netko opet ginuti za njih uvjeren da gine za bolje sutra.

Za to vrijeme, Europa kaže da se nije prevarila što nam je podvalila kandidatski status. Imat će se kad kajati.

22.3. – Srijeda

One koji vole ovu zemlju ne brinu izvješća koja kažu da je u njoj sve manje vode za piće. Ionako nas prevode žedne preko vode pa nas i ne treba zanimati je li voda pitka ili ne.

Pripremaju se novi dogovori i novi potpisi na raspodjelu vlasti. Fotelje su podijeljene. Javnost još nije čula nikakav plan niti za jedan resor.

Baš kad su dobili demografsku strategiju, Hrvati neće čuti koliko ih otprilike ima. Iako nisu svi katolici, ostat će najmalobrojniji narod uskraćen za broj katolika jer su ove godine biskupi na konferenciji u Mostaru poručili kako je to nemoguće izbrojati. Obično se mali brojevi lakše broje. No, nije vrijeme od loših brojeva kad se priča o silnim zamasima.

23.3. – Četvrtak

Republika srpska kriminalizirat će klevetu i uvredu te će prekinuti sve odnose s Amerikom i Britanijom. Odluke su to koje će više zabrinuti strance nego domaću javnost. Domaća javnost, naime, ne kleveće, nego klepeće i ne vrijeđa one koji joj vrijeđaju razum. Domaća javnost trpi i ne zanima je što su stranci ljuti.

Za to vrijeme nezainteresirana javnost nezainteresirano gleda kako se skrivaju istine o smrtima djece radi nečijeg zvučnog dupeta i kako cijene divljaju jer nema ni trunke mozga u vlasti koja bi znala kako narode spasiti od gladi.

A glad je tu. Samo je sramota reći.

24.3. – Petak

Potpisan je još jedan mostarski sporazum. HDZ će zadržati pozicije u ministarstvima koje je imao i ranije. Novi partneri će se okušati u ostalih 10 fotelja. Potom će uslijediti sjedanje po ostalim federalnim foteljama kojih ne manjka.

Refik Lendo, trenutno glavni vojnik SDA, kaže kako neće ići tek tako. Bakir Izetbegović, kroz usta Majki Srebrenice, govori to isto. Sakib Mahmuljin koji je tiho pobjegao od zatvora u Tursku, ne govori ništa.

Hrana u BiH je za godinu dana poskupjela za 20 posto.

25.3. – Subota

BiH ostaje bez liječnika. Pacijent tako dobije pet minuta pregleda jer jedan liječnik skrbi o oko 2.000 pacijenata. Zato političara imamo na izvoz koji pacijentima ne daju ni minutu.

Kamate će rasti. U BiH nema tko dignuti paniku baš kao što nema tko uvjeriti ljude da ih nevidljivi novac neće stjerati na prosjački štap.

26.3. – Nedjelja

Kazaljke su pomjerene. Ukrali smo jedan sat života u ovoj nakaradi od države u kojoj ništa ne ide naprijed osim priča o nazad.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close