Pregled tjedna

Kafanske sankcije za kafansku politiku

Umjesto revolucija za bolji život u državi, umjesto da se gine za ideale, u mlohavoj zemlji dužnosnici se tuku zbog gubitka fotelje.
Kolumna / Pregled tjedna | 20. 03. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.3. – Ponedjeljak

Službeno je izbrisano zvanje magistrice ispred imena Sebije Izetbegović. Sustav, kojeg će Izetbegović tužiti sada kad je ne prihvaća, još je jednom pokazao kako, unatoč galamama da jesmo, nismo jednaki i dao odgovor na pitanje zašto nitko više ne vjeruje u ovu zemlju i zašto oni s teško stečenim zvanjima bježe glavom bez obzira.

Ispred imena njezina supruga trebalo bi stajati da je umirovljenik jer je Bakir Izetbegović poslao zahtjev za umirovljenje. No, mirovati neće u politici.

SDA se izborila za vlast u Unsko-sanskoj županiji. Javno se govori, a nitko javno ne odgovara, da je ulazak u vlast stranku umirovljenika koštao 250 tisuća KM i obavezu ustupanja jedne fotelje partnerima.

Bosna i Hercegovina dobila je još jedan lift. Ministrica financija i direktor knjižnice presjekli su vrpcu ispred i još jednom škarama zarezali stvarnost tu kojoj živimo.

14.3. – Utorak

Umjesto revolucija za bolji život u državi, umjesto da se gine za ideale, u mlohavoj zemlji dužnosnici se tuku zbog gubitka fotelje. Šuška se da su i velike galamdžije na SDA tajno pregovarale s tom strankom. Iako se požuruje formiranje vlasti u Federaciji, moglo bi se sve dodatno usapuničiti. Građane ionako politika zanima samo kad se pretvori u skandale u medijima.

Religija se opet petlja u državu i država se petlja u religiju. Fadil Novalić, koji bi mogao pustiti korijenje u premijerskoj fotelji, kaže da je napad na Islamsku zajednicu napad na državu. Nitko ne spominje Božje zapovijedi.

Sva filozofija Ramba Amadeusa stala je u, kako sam izbroja vrijeme, jednu sekundu. Toliko je, navodno, trajalo hvatanje za stražnjicu televizijske producentice.

15.3. – Srijeda

Bivši prvi obavještajac države našao se na američkoj crnoj listi. Tempirana odluka prozvala je Osmana Mehmedagića Osmicu, u čije se desetke na fakultetu nismo uvjerili, da je koristio svoju moć protiv političkih suparnika SDA.

''Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku'', navodi se, između ostalog, u odluci.

Osmica i SDA zagalamili su odmah da su Amerikanci nasjeli na kafanske priče i zatražili dokaze za teške riječi. Teško je povjerovati da će se Amerika pravdati pred posrnulim likovima i da im je jedini izvor kafana.

Iako, istini za volju, puno te visoke politike i niskih udaraca osmislilo se upravo u kafanama. A možda se i diplome dijele umjesto fiskalnih računa.

16.3. – Četvrtak

Dragan Čović, čovjek koji ne odustaje od zaokruživanja datuma na kalendarima, prosuo je još jedno vremensko obećanje. Kaže kako će federalna vlast biti ustoličena do sredine travnja. Valjda ove godine.

Milorad Dodik, partner kojem nitko ne smije ništa reći, poručio je kako ne odustaje od zakona protiv kojeg se buni medijska zajednica. Medijska zajednica se pomalo utišava. Kod nas sve prolazi. Osim Dodika.

Tehnička Vlada Federacije, dok se dogovara tko će je naslijediti, kao da se ništa ne događa, određuje pravila po kojima će igrati oni koji ih naslijede. Donijela je Vlada, kojoj fali pola ministara i čiji se vrh premješta po stolicama u sudnici, plan ekonomskih reformi koje treba ispunjavati netko drugi.

Za to vrijeme stižu strane donacije našoj sirotinji. Iz Europske unije najavljeno je 50 milijuna eura kojima će se pomoći 165.000 ugroženih obitelji.

Valjalo bi vidjeti jesu li vizionari u ekonomskih reformama naveli broj ljudi kojima treba pomoć ili stranci bolje broje naše brojeve od nas.

17.3. – Petak

Haag je izdao nalog da se uhiti ruski predsjednik Vladimir Putin. Zvuči smiješno baš kao što su smiješni američki mediji koji izvještavaju da je Rusija toliko velika da se Putin može sakriti bilo gdje. A onda se Putin pojavi u Ukrajini.

Milorad Dodik poručio je kako prekida sve odnose s Britancima i Amerikancima. Sad treba pričekati što će Britanci i Amerikanci prekinuti.

Dragan Čović odabrao je novi datum. Više ne čekamo sredinu travnja nego točno 6. dan četvrtog mjeseca za kada je lider HDZ-a najavio da ćemo dobiti federalnu vlast.

Pretiho je Božo Ljubić ponovno imenovan za čelnika Glavnog vijeća HNS-a. Mogli su mediji dobiti barem priopćenje.

Iz SDA se opet prijeti ulicama. Ni veće gladi od njihove gladi za foteljama nisu ljude istjerale na ceste. A kad SDA izvodi igrokaze na ulicama obično završi kuknjavom o kupovini stana u Turskoj iz straha.

18.3. – Subota

Friški umirovljenik, Bakir Izetbegović, poručio je kako ne može HDZ bez SDA. Ni SDA bez HDZ. Znamo to jako dobro kad se pogleda vladavina godinama unazad.

Potom je umirovljenik koji poziva da se zaustavi Milorada Dodika posegnuo za Dodikovim rječnikom pa vrijeđao novinarku jer ga je pitala o diplomi njegove supruge.

Na Dodikovom teritoriju pretučeni su novinari i aktivisti. Tako se konzumira sloboda.

19.3. – Nedjelja

Predsjednik Republike Srpske, u kojoj tuku, poručio je članu Predsjedništva BiH da se neće dobro provesti prošeta li se njegovim teritorijem. Onda kaže da će oni koji su tukli odgovarati za napade na novinare i aktiviste.

Nemamo baš razloga vjerovati da će se pronaći krivci. Navršilo se, naime, pet godina od kad se traži krivac za slučaj Davida Dragičevića. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close