Pregled tjedna

Režim nam je pred očima

Bakir Izetbegović, muž studentice i čelnik stranke koja slamku spasa vidi u Refiku Lendi kako bi ušla u federalnu vlast, nije govorio istinu o mirovinu kao što, čini se, nije bilo istine ni o diplomi.
Kolumna / Pregled tjedna | 13. 03. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

6.3. – Ponedjeljak

Završena je i epizoda o obrazovanju bivše prve dame u Bošnjaka. Sebija Izetbegović, supruga umirovljenika Bakira, ostala je bez titule. Klupko se odmotava s jedne strane. S druge se pravi veliki čvor.

Titulom se izblamirao i mostarski rektor koji je objavio da je mostarsko Sveučilište, sve praznija institucija s kojom se sve ispraznije hvale, dobilo međunarodno priznanje. Daleko je od priznanja ono što je Zoran Tomić, stručnjak za odnose s javnošću koju ignorira, iskomunicirao. Usput, Tomić je izjavio kako neće na čelu stranke zamijeniti Dragana Čovića koji je rekao kako slijedi još jedno osvježenje. Možda i bolje. Tko zna čime bi se onda stranka kitila.

Završeni su izbori. Amenovanjem troje ljudi na čelu Federacije, koji osim za frku pri imenovanju Vlade, ne služe ničemu, završilo je službeno ono što je počelo prve nedjelje u listopadu prošle godine. Zaboravlja se kako kod nas završavaju izbori. Najbolje o tome govore federalna vlada u Sarajevu i kantonalna u Mostaru.

Tužiteljstvo glumi strogoću. Formiran je predmet protiv Milorada Dodika koji je negirao genocid. Čekamo što će se reći i u što će se udariti čekićem.

7.3. – Utorak

Medijska zajednica u BiH diže glas protiv nacrta koji bi klevetu vratio u kazneni zakon i kojim bi se slomila rijetka pera i zatvorila rijetka usta koja jasno i glasno dižu svoj glas protiv režima u što se pretvara vladavina nekadašnjeg američkog dečka Milorada Dodika.

Žalosti činjenica da se silne galamdžije o pravima, slobodama i vrijednostima koji se kite titulama ispred imena šute kao zaliveni. Nema bunta profesora i akademika, nema prosvjeda studenata, kojima se glave pretvaraju u stvar za klimanje. Nema galame u zemlji koja uživa u tihom i skrivenom čitanju korupcijskih afera koje uskoro neće moći čitati.

Kažnjavat će se, ako prođe zakon u Narodnoj skupštini RS-a, svaka tvrdnja koja uvrijedi uobražene dužnosnike. A njih najviše boli kad im se kaže da lažu i kradu. A ništa se drugo nema ni reći.

8.3. – Srijeda

Dan žena. U državi u kojoj se svaki dan gaze nečija prava, glumi se briga za žene. Dovoljno je otići u tržne centre pa vidjeti kako robinje uživaju u pravima. S obje strane blagajni.

Velikom cenzoru, Miloradu Dodiku, nije dovoljno što će udariti po slobodi izražavanja. Dodik otprilike traži da se teroristima proglase sve organizacije koji rade projekte od novca stranih donatora. Kad je on bio projekt, onda nije bio terorist.

Čovjek kojeg ćemo možda gledati još četiri godine na čelu Federacije svoju epizodu na sudu završio je citatom iz Kafkinog romana i izjavom kako, eto, korupcije ima u svim zemljama bivše Jugoslavije, a samo se njemu ona stavlja na teret.

Teško je biti junak jednog djela.

9.3. – Četvrtak

U Mostaru, koji nikako da postane grad iz stranačkog slogana, netko je bacio bombu na školsko igralište koja nekim čudom nije eksplodirala i netko je maltretirao djevojke u neosvijetljenoj noći.

Za to vrijeme, Grad se brine samo o trpanju u džepove građanskog novca na parkinzima zatvarajući oči pred vršiteljima dužnosti direktorskih pozicija u poduzećima koja ne odgovaraju za blagajne.

Na višim razinama ništa nova. Željko Komšić prosipa priče o obrani BiH, a Milorad Dodik o odvajanju od države.

10.3. – Petak

Poslodavci su se kasno sjetili. Dok su godinama igrali na kartu ''ako nećeš ti, ima tko hoće'', sada kukaju kako nitko neće. Uvjeti rada u BiH, o kojima se ne govori ni za praznik rada ni u prazniku preuzimanja vlasti, dolaze na naplatu. Domaći radnici bježe, strani sporo dolaze.

Država još neće dobiti proračun jer se Republika Srpska protivi da se pogleda unaprijed i planira raspodjela za sljedeće dvije godine. Počeli su pogledi unazad i kad je novac u pitanju.

Bakir Izetbegović, muž studentice i čelnik stranke koja slamku spasa vidi u Refiku Lendi kako bi ušla u federalnu vlast, nije govorio istinu o mirovinu kao što, čini se, nije bilo istine ni o diplomi.

Nije Izetbegović podnio zahtjev za mirovinu. Strpit će se još malo. Valjda izdrži ušteđevina.

11.3. – Subota

Tko bi rekao? Milorad Dodik tvrdi da kopira Ameriku. Za koji dan će tvrditi kako nema gore zemlje od Amerike.

Refik Lendo kopira priče. Nema Vlade Federacije BiH bez SDA poručio je na tribini na kojoj su bili članovi SDA i rekao kako je čitava Federacija dala povjerenje SDA i onda opet dobio pljesak članova SDA.

Kaže Lendo kako SDA mora sudjelovati u vlasti radi pozitivnih procesa. Sudske procese nije spominjao.

12.3. – Nedjelja

Iz zemlje koju je bivša ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, branila maramom stižu vijesti o smrtnim presudama onima koji se protive režimu.

I dok slušamo mlake pozive na bunt zbog gušenja slobode govora, mlake presude za korupciju i mlake osude korupcije, dok gledamo natezanja za vlast koja se traži da se vlada a ne da se stvari mijenjaju na bolje teško da možemo pronaći dovoljno veliku maramu da skrijemo svoju sramotu.

Režim nam je pred očima.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close