Pregled tjedna

Nećemo više pisati kako ružno pjevaju

Parlamentarci su glasovali, jedna epizoda je završena i čeka se formiranje federalne Vlade kako se ne bi reprizirala reprizirana epizoda…
Kolumna / Pregled tjedna | 06. 03. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.2. – Ponedjeljak

Visoki predstavnik u BiH suspendirao je zakon o imovini u Republici Srpskoj kojim taj entitet pokušava pokazati svoju novu snagu. Ne bojte se, neće se nitko zaigrati sa zakonima o socijalnoj skrbi niti u mladim obiteljima i prvim poslovima i tako pokazivati svoje zube. Svojatanje na papirima stari je običaj na prostoru u kojem je oduvijek važnije imati, pa makar i vrapca na grani, nego biti.

SDA, koja ima i previše a ne odustaje od toga da bude u vlasti, pismom prijeti OHR-u navodeći kako će isplivati revolt stotina tisuća birača.

Isti ti birači, kojima je ustvari svejedno hoće li stranka Bakira Izetbegovića sjesti u fotelje, polovicu svojih primanja, ako ih imaju, moraju odvojiti za hranu i režije. Potpuno je stoga razumljiva borba stranke kojoj je debela slamka Refik Lendo za ostanaka u foteljama jer će se mnogim stranačkim uposlenicima srezati polovina koja se izdvaja za život.

28.2. – Utorak

Imamo predsjednicuuuu, usklik je zaboravljenog Tomislava Karamarka, kojeg je uzdahnuo federalni parlament nakon što je na brzinu završio jednu sjednicu pa nastavio drugu. Nije nitko ništa zavikao tijekom završetka sapunice o izboru predsjednice Federacije i dopredsjednika osim Refika Lende koji je ponovio da neće ići bez SDA. Iako pomalo ide.

Parlamentarci su glasovali, jedna epizoda je završena i čeka se formiranje federalne Vlade kako se ne bi reprizirala reprizirana epizoda s optuženicima na čelu entiteta.

Čelo drugog entiteta najavljuje kako će skrenuti s europskog puta, traži da ih visoki predstavnik u BiH uhiti ako smije i tvrdi kako ne važi to što je Christian Schmidt rekao da novi zakon ne važi.

Za to vrijeme po dvorovima u kojima se vlada, tamo gdje se slavi praznik kojeg nema u zakonu, sipaju se govorancije o patriotizmu i domovini kojoj svi obećavaju da je neće dati. Nitko ne obećava da joj neće uzimati i šakom i kapom.

1.3. – Srijeda

Dio dijela države slavi Dan neovisnosti. Drugi dio dijela države uporno ponavlja kako ne slavi niti će ikada slaviti.

Građani se pate i na praznik i u mjestima koja najviše galame ne poštuju praznično radno vrijeme.

Nekim čudom, gospoda s jasala praznikovanje nije sastavila s vikendom.

2.3. – Četvrtak

U trenutku dok je Milorad Dodik kofol okrenuo ploču pred Delegacijom Europske unije u BiH pa se smješkao i Johannu Sattleru govorio kao će ipak Republika Srpska koračati europskim putem, njegov je ministar opalio šamarčinu medijima.

Predstavljen je nacrt zakona prema kojem će svaki dužnosnik moći tužiti medije i tražiti masne cifre za slovo koje mu se ne svidi o njemu. Tako se neće moći objavljivati mutni poslovi, dokumenti koji nekoga vezuju uz nešto što se ne bi trebalo raditi, štetni ugovori, nestat će iz medija korupcijske afere i napisi o organiziranom kriminalu i režim će pokazati koliko su mu oštri zubi.

Čim se načne neka tema koje bi mogla dovesti u pitanje nečiji zakonit i pravedan rad ili nečiju diplomu, potegnut će se pitanje klevete i cifre koje će malo koji medij preživjeti.

Nema glasnih reakcija. Šute intelektualci koji prošapuću o slobodi tek onda kad ih se zovne da šupljom pričom popune televizijske programe. Šuti akademska zajednica jer u njoj odavno nema slobode i jer se bunt snima s balkona. Šute i politički prijatelji i neprijatelji jer bi i oni najradije da se o njima ne piše i da im se ne razvlače afere kojih ne manjka. Šute i građani kojima ne treba nitko govoriti da ih se pljačka i nema tko reći kako da žive.

Gasi se još jedna sloboda u ugašenoj BiH.

3.3. – Petak

''Vrlo skromno živim. Nisam već tri godine zaredom išao na godišnji odmor, nemam automobil… Ja sam jedan skroman čovjek. Imam nešto ušteđevine''. Zabrinuo je tim riječima javnost čovjek kojem ne daju u vlast.

Umirovljenik Bakir Izetbegović, čiju će skromnu mirovinu napumpati plaće s raznih dužnosti na kojima je proveo posljednjih 16 godina života, bori se i s prevrtanjem skromnih ladica po skromnom domu gdje se traže skromni papiri o neskromnom studiranju.

No, obitelj Izetbegović se ne boji. Barem dok javno ne kaže da je kupila iz straha stan u Turskoj onako kako je strah i bijeg opisala stranka u režiji neskromnog Harisa Zahiragića koji se sprema na svojih 16 godina…

4.3. – Subota

SDA ima dobre igrače, kaže Refik Lendo najistureniji vojnik stranke koja juriša na vlast. Vojnik Refik kaže kako igrači SDA moraju igrati utakmicu i da bez toga nema njegovog blagoslova nove Vlade Federacije.

Umjesto toga, gledat ćemo vladu bez pola ministara s igračima poput Fadila Novalića koji balansiraju između tehničke vladavine i mijenjanja kupa – vladajućih i optuženičkih.

Za to vrijeme, treći igrač s klupe, Dragan Čović, s hrvatskim ministrima hrvatskim krajevima obećava pomoć.

5.3. – Nedjelja

Stranačke žene proslavile su unaprijed Dan žena a zvijezda večeri bio je Milorad Dodik.

Kad stupi zakon o kleveti nećete moći pročitati da je prvi mikrofon entiteta ružno pjevao. Možda ga to uvrijedi…

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close