Pregled tjedna

Svjetla, Milorade, svjetla

Na televiziji daleko od izbornog stada otkriveni su neki detalji HDZ-ovog prijedloga za izmjene izbornog zakona.
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 01. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.1. – Ponedjeljak

Otvoreno Sarajevo, koje se tu i tamo diči da je svačije a onda tu i tamo pokaže kako to svačije ima mjeru, diglo se na noge jer bi se proslava 40. obljetnice Olimpijade trebala održati uz koncert hrvatskog pjevača.

Tony Cetinski našao se tako na udaru onih koji Sarajevo vole najviše na svijetu samo zato jer se nitko nije htio tamošnjim vlastima prijaviti na zabavljački tender. Otvorenim Sarajlijama, koji žale za onim vremenima u kojem nitko ne bi napao Tonyja jer je s neke druge strane neke rijeke, nije se zabrinulo recimo što od Zimskih olimpijskih igara i pranja novca po skijalištima bh sport nije vidio skije osim ako ih nije kupio nadobudni otac kakve nadobudne mladosti.

Prolazno vrijeme bez skija ganjaju pak vladajući u Federaciji. Tako su se SDP i HDZ BiH nabrzinu dogovorili da će se dogovoriti oko Izbornog zakona. Građani, koje ne zanima što bi im se mogao ugasiti javni servis, gledaju još jednu reprizu.

Reprizira i Milorad Dodik ponavljajući kako je cilj jedinstvena srpska država. No, vremena su malo drugačija. Sad je glavno pitanje tko će i čime nahraniti jedinstvo. I oni koji bi da se nekome priključe i oni kojima bi se netko kao trebao priključiti jedva sklapaju kraj s krajem. Kome treba još gladnih usta pogotovo onih iz kojih bazdi plitki patriotizam?

Kad smo kod jedinstva… oporba ne želi jedinstvo s Dodikom unatoč busanju u srpska prsa i prijetnjama novim izbornim zakonom samo za taj entitet. Kao da netko drugi može pobijediti?

9.1. – Utorak

Skijaši kroz dogovore opet su održali sastanak o izbornom zakonu. Vlastodršci u Federaciji, HDZ BiH i Trojka, bacili su karte na stol pa ostali tajnoviti o tome što nas čeka. Provuklo se samo da je HDZ BiH izbacio novi prijedlog. Ta stranka pak, naučena da joj je šutnja glavni PR, ne govori što je to ponudila novo iako uljuljano biračko tijelo s H-predznakom na olovkama jedva čeka nešto novo od svoje politike.

Milorad Dodik džabe je galamio. Tko je gledao defile republičkosrpske sile na malim ekranima vidio je puno mraka i kolonu koja je morala klapati pred predsjednikom. Glavno salutiranje izvedeno je s džipa mrske američke marke. Potom su se izredala policijska vozila, oklopne štrašilice i samo što nisu dječica iz vrtića prohodala kroz ledenu noć da bi se Veliki Tata pohvalio da svi stoje uz njega.

Besplatan koncert poslije skupo plaćene jeftinoće, pokazao je kako se nekima ne da baš stajati uz ispraznu proslavu. Vremena se mijenjaju. Ponos je danas u stomaku i džepovima i ne sakriva se iza kolone u mraku. Da nije tako, Dodik bi raspalio svjetla.

10.1. – Srijeda

I dok Dodik, kojeg se može smatrati izmišljenim vođom, govori kako ne može nitko nikoga natjerati da voli izmišljenu Bosnu, Bosna koja galami na mržnju – mrzi.

Zapaljena je tako, u dijelu koji trubi kako je bolji dio BiH, zastava Republike Srpske uz pokliče pod kojima su odzvanjali zločini od kojih svi peru ruke. Napadnut je i sveštenik u Hercegovini i kamenovana kuća starice povratnice. To je ljubav u boljem entitetu.

A bolji entitet dobro sakriva da mu vlast u zastupničkim klupama služi samo za cirkus i još bolje sakriva da parlament ne funkcionira. Najveća je galama dignuta oko rezolucije za Gazu. Kao da će nakaradni entitet spasiti sve napaćene i zanemarene.

11.1. – Četvrtak

Rastezao se i mostarski Stari most. Početak izborne godine dokaz je da će pred Mostarom biti vrelo ljeto bez obzira na sunce. Nakon zgrade kazališta, diže se prašina je li hrvatska europarlamentarka Željana Zovko negdje rekla da je Stari most hrvatsko naslijeđe ili je netko pročitao onako kako to želi. Baš kao što je i pročitao presudu suda u Haagu o Starom mostu onako kako mu paše. Ako ćemo tražiti da se sud poštuje, onda bi trebalo čitati kako piše, a ne kihati kako se kome diže.

Vojnik EUFOR-a dobit će nogu jer je viđen na liturgijskom slavlju u RS. Čestitari iz HDZ-a neće. Ovog puta su oni koji su galamili da im RS ne smeta i oni koji su joj ranije čestitali svim srcem, šutjeli. Ne smije se zamjeriti velikoj braći i velikom tati.

Misle to i udruge invalida. Kažu kako su zadovoljni s 262 KM. Eto koliko košta život.

12.1. – Petak

Na televiziji daleko od izbornog stada otkriveni su neki detalji HDZ-ovog prijedloga za izmjene izbornog zakona.

''…kao potvrda legitimiteta predstavljanja ubacuju županije gdje žive Hrvati kako bi mogli imati potvrdu da su Hrvati uistinu izabrali svoga člana Predsjedništva…'' Eto, pa neka stado shvati.

Visoki predstavnik u pola BiH, radi mini turneju pregovora s onima koji bi mijenjali izborni zakon. Upućeni tvrde kako Christian Schmidt u jednom džepu ima spremljeno nametanje. Ne zna se ima li u drugom džepu hrabrosti.

Javnost je zgrožena. Influenserica, ma što to bilo, se snimala dok pravi ozbiljan prometni prekršaj. Potom je kažnjena. Fina reklama gluposti i policiji.

13.1. – Subota

Federalni premijer i federalni ministri, koji su se pohvalili kako su put u Njemačku i ulaznice za rukometnu utakmicu platili iz svog džepa, donijeli su nesreću reprezentaciji BiH. Nizozemska je slavila sa 16 golova prednosti.

Za stolom su dvojica visokih. Dragan Čović i Christian Schmidt sjeli su pričati o izbornom zakonu. Dobili smo još jednu tajnu.

Grad Mostar opet se mora čupati sa svojim odlukama. Rekao je Grad da će rušiti ruševine pa se malo zanio jer bi rušio što ne smije i ne može. Baš kao što se zanio kad je gradio gdje treba i gdje ne treba. Na ovom drugom – više.

14.1. – Nedjelja

Svijet je izbrojao 100 dana jednog rata. Drugi rat nitko više ni ne broji. Treći koji počinje tek ćemo brojati.

Repriziraju se i prijetnje. Američki veleposlanik prijeti Miloradu Dodiku da prestane prijetiti. Dodik upozorava da se prestane s upozorenjima.

Narod ništa.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close