Pregled tjedna

Crkavanje dušmana i zdravog razuma

Što je sve u deset minuta izgovorila Obrenka Slijepčević da bi obranila rad svojeg povjerenstva pokazuje samo u što smo bacili zadnjih 30 godina.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 04. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.3. – Ponedjeljak

Priča o formiranju vlasti u Federaciji BiH još se uvijek razvlači. Oni koji su dogovorili vlast, izgledaju sve manje dogovoreno.

Oni koji kukaju zbog gubitka vlasti, zvuče sve očajnije. Prepadaju se ljudi, koji nemaju koristi od vlasti ma tko u njoj sjedio, starim babarogama i između redova se iščitava kako treba biti spreman na svaki scenarij.

Za to vrijeme, donesena je odluka da se ne mogu novčano kažnjavati oni zastupnici koji bi trebali dolaziti na sjednice a ne dolaze.

Oni bi da mi ginemo za takav patriotizam.

28.3. – Utorak

Dočekalo se i to. Iako su najavili da će to biti ponedjeljak, imena budućih ministara u vladi Federacije BiH, procurila su s danom zakašnjenja.

Iako je slovio kao najsigurniji na svojoj poziciji, i Denisa Lasića zahvatila su osvježenja Dragana Čovića pa će dosadašnji ministar prometa čekati neki novi raspored.

No, najviše je prašine digao Anel Kljako, kojeg svi osim tužiteljstva optužuju za krađu glasova. Vješt u izbornim smicalicama zaslužio je valjda mjesto ministra trgovine.

Naravno, slijede silne kritike na odabrana imena. Kritika na program rada kojeg bi stranka što predlaže ime, koalicija koja nas uvjerava da je najbolja do sada i budući ministar trebali predstaviti, nema. Prvo, valjda, treba sjesti.

A ovi što već sjede odlučili su da neće biti skromni i da će otpremnine izabranih ostati visoke.

Što će na kraju ostati Sebija Izetbegović, nitko ne zna. Naime, nakon što više nije magistrica, nekadašnja prva dama ostaje i bez titule izvanredne profesorice. Ako se ovako nastavi, prvu će damu vratiti na prva slova.

Milorad Dodik ne prestaje. Sada bi one koji ne dijele njegove stavove o seksualnoj orijentaciji slao na otoke.

29.3. – Srijeda

Predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, Obrenka Slijepčević, imala je sukob sa zdravim razumom tijekom govora u Narodnoj skupštini RS. Jer, ako Slijepčević slijepo vjeruje da se netko onako može ponašati za govornicom najvišeg tijela koje odlučuje o sudbini ljudi, onda tu razuma nema. Što je sve u deset minuta izgovorila da bi obranila rad svojeg povjerenstva pokazuje samo u što smo bacili zadnjih 30 godina.

Dok vriju unutarnji problemi u državi, vanjska politika svela se na borilačke vještine po veleposlanstvima. Naime, u veleposlanstvu BiH u Jordanu dva su se savjetnika potukla. U detaljima tog obračuna jedan od njih se pohvalio džiju-džicu potezima. Stvarno smo zemlja svestranih.

A svestrana je i buduća Vlada Federacije jer je i dok ne postoji udaraju sa svih strana a sada jer počela udarati i sama sebe. Naime, izložen pritiscima Nermin se Nikšić ogradio od ministra trgovine zbog trgovine, a mora zarotirati i ministra unutarnjih poslova radi unutarnjih poslova u svojoj stranci.

Zbog toga je zatražio malo vremena. Toga barem imamo.

30.3. – Četvrtak

Da provjere ljubav, sastali su se koalicijski partneri na državnoj razini. Kažu da su zadovoljni. Miloradu Dodiku još nitko od njih ne govori da pretjeruje i da zemlju koju kao vuče naprijed vuče prema još jednom dnu.

Donesena je odluka. Nermin Nikšić izrotirao je imena i predao ih predsjednici Federacije Lidiji Bradari koja će ih potom dati kolegama na potpisivanje iako zna da svih potpisa neće biti.

Država napreduje. Novi ministar obrane, Zukan Helez, od kojeg se kako kažu trebalo braniti po ugostiteljskim objektima, najavio je kako će država napokon naoružati sama sebe. Namjenska industrija, kojom se država toliko hvali, prodat će metke državi. Samo da ne bude na veresiju.

Rat još traje. Logoraši su protiv otvaranja muzeja na mjestu gdje je bio logor u Mostaru. Nitko nije pitao one hoće li da se muzej u Jablanici pretvori u logor.

31.1. – Petak

Sapunica se nastavlja ali s novim balončićima. Refik Lendo, usamljeni borac SDA za osvajanje vlasti, rekao je kako želi nova imena za ministre u Vladi Federacije. Nije rekao hoće li ih tada podržati.

Balončić dodaje i dopredsjednik Federacije BiH, Igor Stojanović, koji je do sada slovio kao siguran igrač. Sada i on traži da se preispitaju neka imena pa čak i ona koja je predložila njegova stranka. Oni sami sebi više ne vjeruju.

Predstava ispred OHR-a je počela. Država se brani na skupu gdje je najveća zvijezda Sebija Izetbegović jer, između ostalog, udar na diplomu je udar na državu. ''Nek' crknu dušmani'', zagalamila je i definirala sve ono što se dogodilo na skupu koji je ličio na skup onih koji traže veće mirovine. Gospođa koja je od straha kupila stan u Turskoj ovog puta se nije pojavila.

Milorad Dodik kaže da će istući šefa Delegacije EU u BiH. Opet se diplomacija svodi na džiju-džicu.

1.4. – Subota

Svjetski dan šale. Nitko ne nasjeda ni na što jer u ovoj državi stvarnost zvuči kao najveća komedija.

Pokušao se netko našaliti s viješću da Dragan Čović napušta sve funkcije, ali on to ne može ni u šali. S diplomom i formiranjem vlasti se nitko nije pokušao ni našaliti. To je već žalosno.

2.4. – Nedjelja

Kad nema vijesti, onda se gura nevinost onih o čijoj sudbini odlučuje sud. Fadil Novalić je, kaže njegova odvjetnica, nevin napadajući navodne izvještaje u medijima da se već zna da će tehnički premijer biti osuđen. Možda je odvjetnica nasjela na prvoaprilsku šalu.

Rudari u državi su štrajkali glađu. Ali to nije ni na čijem meniju. 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close