Burek sa zeljem

Tri načina kako da uka*iš dvije godine

Pripremite se za lokalne izbore uz fokus na ključne teme: kanalizacija, vodovod, poticaji za mlade obitelji i javni prijevoz. Spremni za promjene koje slijede?
Kolumna / Kolumne | 29. 05. 2024. u 09:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nepisanom, ali i pisanom pravilu, izbori su u Bosni i Hercegovini svakih dvije godine. Jezikom priprostog naroda, što smo ti i ja, to ti je kao da imaš simentalku kravu koja daje kanturinu mlijeka i onda se ritne pred kraj i sve baciš.

To je kao ja što sam odlučio popraviti zdravstveno stanje, hodao skoro svaku večer mjesecima, prešao oko 700km do Nove Godine, nastavio još boljim tempom u ovoj godini, i onda pustim da me jedan degenek vrati unatrag. Hajvan, što poserem, poliz'o. Eto to je. Ali ja nisam ni blizu hajvan k'o što su ovi što se mi u nji'a zaklinjemo. Nego kako bi rekao onaj jućuber što priča o autima, pa da počnemo.

Sarma demokra TI I JA

U protekle dvije godine svjedočili smo potpunom zaokretu politike najvećeg sina srpskog naroda (mislim na tjelesne gabarite i da, Jokić to nije dok ne zaigra za srbijansku repku). Znači, Mile se od ruskog satelita lagano, ali konstantno okretao sve do 180 stupnjeva, i ne, 360 je isto odakle je poš'o, znači 180.

Cilj je bio Europska Unija, što je prije nekoliko dana i potvrdio odlukom Narodne Skupštine da će se iz srca Majevice iskapati bor, natrij, kalij, stroncij i u posljednje vrijeme vrlo popularni litij. Bor je tehnički otrov za miševe, natrij i kalij jedete u svakoj salati, stroncij se godinama koristio da iks zraka ne prolazi kroz Bošnjaka, a u posljednje vrijeme obično u zubnoj pasti i litij, Bože ti dragi, čemu li ono litij služi?! I sve to bi preko Švicarske kompanije išlo put, normalno, velesile Njemačke koja ne voli rudnike, da ne prljaju oko kuće. Pa će Srbi prljat kući.

I sve to razumijemo, zato je Milorad (skupa sa Sarma Acom) Srbe trebao proglasiti genocidnim, iako u Rezoluciji toga nigdje nema, fino pišu tri imena zločinaca odgovornih za Srebrenicu, isto kao što svi znamo odgovorne za holokaust, lidere Nacističke Partije i raznih organizacija u Njemačkoj koje su provodile politiku čistog Wermachta, bilo ih je nekih dvadesetak, od čega deset osuđenih na smrt vješanjem. No to je nebitno kad treba sakriti istinu od naroda, bitno je spektakl napraviti, i možebitno odcjepljenje za 30 dana.

U istom razdoblju Milorad je od proruskog donositelja vlastitog izbornog zakona po uzoru na Lugansk i Donbas okrenuo list i odlučio ići na izbore po zakonu njemačkog turiste, pa normalno, jer kome bi drugom prodavao onaj litij, Kinezi imaju sasvim dovoljno svoga, a prave i drukčije baterije, koje Nijemci još nisu skužili, konkretno nitratne i torijske i blabla...

I sve to bi išlo savršeno jer imamo i mi u dvorištu simpatičnog Ozzyja koji laje k'o šarplaninac, duboko i glasno i onda kad iziđe iz sjene, vidiš da je šaka jada s dubokim glasom. Ali se narod (logično, srpski) naložio na Acu i Milu pa zastave vješali, motali se u njih k'o sarma, krenule prijetnje nasiljem i ratom i još će najgore biti ukoliko se ispostavi da je Vojinov brat tragični ishod te halabuke.

Dvije godine lagane rotacije Mile u Milorada propadoše jednom Rezolucijom i pretjeranom Acinom reakcijom, kao i na sve živo i neživo. Sad pred lokalne izbore umjesto da mještani Lopara izbore lokalnu pobjedu, opet pričamo o globalnoj krizi i cepanju, kao da to uopće brine nakvu babu iz Čelinca, koja samo misli hoće li joj maća napas' paradajz i ove godine.

Fincan fazla

Sad da kažem da je Rezolucija vjetar u leđa rahmetli SDA, nije, ali im je dobro došla, pripisuju je sebi, makar su za rezoluciju zaslužni isključivo Trojka (pogotovo veleposlanik koji je pred Kukanjcem triput slučajno prolazio pored Alije), Majke Srebrenice i konkretno Emir Suljagić, dakle nemojmo ga brkati s Reufovim (ne)radom i (ne)djelom. Ovo je on činio kao voditelj Memorijalnog centra, iznoseći jeziva sjećanja iz vremena kada je srećom znao engleski.

SDA je došla itekako pripremljena za ustanak iz (ne)mrtvih na predstojećim lokalnim izborima. Od lokalnih tema opet izvlače Mevlanu, kao da ih je ikad bilo briga za Kapetanovinom i haremom. Ali tu im se nema što prigovoriti, makar se ne slažemo, to je lokalna politička tema. No od onih tema koje su svakako lokalnog karaktera tu je nezaobilazni izbor Vukoje u Ustavni Sud. Moj je osobni stav da ustavni sud u kojem mjesto među Hrvatima nisu zaslužili Božo Žepić, Nada Dalipagić ili Josip Muselimović, i to u korist nekakvog pravnog anonimusa, taj ustavni sud treba dati u najam kakvom NGO-u, a da se mi u to ne petljamo više jer očito ne znamo... No isto tako smatram da to nije tema na kojoj SDA treba dizati rejting pred lokalne izbore.

Ne sumnjam isto tako da će u teme lokalnog karaktera SDA instalirati i Vasviju i Debevca, ili Poštenog Fadila koji ima Internet u uzništvu. Od lokalnih tema tu su Tulumović i Husić, ali isto će h zapakovati u procese koji se, eto, montiraju Bošnjacima.

Sve ostalo za što se u SDA ne budu mogli proglasiti žrtvama, Bakir i ekipa će optužiti luzere iz Trojke. U to spada, primjerice, stalno kopanje prljavog rublja po bivšim članovima, sada u NiP-u i vječno kukavičje jaje narančaste SDA, bajka o jedinstvenoj ljevici, kojom svako malo zavedu naivne (ne i nevine) socijaldemokrate. Što se one treće članice Trojke tiče, oni će uvijek ostati čuđenje u svijetu, baš kao Možemo u Hrvatskoj.

I na kraju Treći

Najmanji, ali definitivno najutjecajniji u ovoj basni o kravi koja se ritne svake dvije godine jest otac Dragan. I realno, kada bi se danas formirala trojna monarhija u granicama četiriju bivših srpskorvackih socijalističkih, bili bi tu Aco i Bakir, ali definitivno Dragan Treći.

Od Dragana prepisuje Plenković. Znači, legitimni izborni pobjednik pa ustavno domoljublje pa izborni inženjering, otac Dragan je barem tri koraka ispred regionalnih izbornih povjerenstava. Što se tiče nositelja lokalnih listi, uvijek ima snažna imena, od bračnih pokajnika, ali nikakvih političara, do friških žena koje bi trebale ispraviti nepravdu posrnulih gradonačelnika. Teško je naći suvislu zamjerku ovako dobroj predizbornoj mašineriji, a u slučaju da slučajno podignete glavu iznad lokalnih stvarnih problema pa pogledate uvis, tu je uvijek Murphyjev zakon nepotrebnog američkog petljanja u političke odnose neke suverene države, jer oni to ne čine, baš kao ni u Gazi, Afganistanu, Iraku, Jemenu, Libiji...

Uglavnom, vidite obrazac, dvije godine se k'o nešto radilo, k'o neki kandidatski status smo kolofonij izborili... i sad će krenuti predizborna kampanja za lokalne izbore u kojoj ćemo se tradicionalno najviše naslušati tema kao što je kanalizacija, vodovod, poticaj za mlade obitelji, redovite linije javnog prijevoza, rad nedjeljom, znači krava dala, krava prosula. Eo ođe me pljuni ako ne bude tako.

Mislim stvarno, slobodno me pljunite, samo ne udarajte, čitav mi je mjesec već upropašten od degeneka. Ono, nemojte. Stvarno, ja se nemam namjeru branit i tako i tako. Vjera mi brani nasilje.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close