Za dvije dionice

Vlada FBiH podržala nova zaduženja za izgradnju autoceste

Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 11. 2022. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: iStock / Novac

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH danas je podržala dvije inicijative za osiguranje sredstava namijenjenih za realizaciju projekta izgradnje autoceste na Koridoru Vc. Riječ je o kreditnom zaduženju kod Europske investicijske banke (EIB).

U prvoj inicijativi radi se o osiguranju dodatnih sredstava za realizaciju projekta izgradnje dionice Ponirak – Vraca, u iznosu do 7,5 milijuna eura, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Dvije dionice 

Kako je obrazloženo, s EIB-om je dogovoreno da se tehnički opis i financijska struktura Ugovora o financiranju ove dionice dopune pridruživanjem podataka koji se odnose na susjednu dionicu tunel Zenica - Donja Gračanica.

U međuvremenu je došlo do izmjena projektnog rješenja i izmjene građevinske dozvole, te je dužina dionice Ponirak - Vraca, odnosno tunela Zenica, povećana i iznosi 3,4 km (lijeva tunelska cijev), odnosno 3,5 km (desna).

Novi tehnički opis projekta trebao bi obuhvatiti autocestu u dužini od 6,2 km između Ponirka i Donje Gračanice u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine.

Druga inicijativa odnosi se na kreditno zaduženje kod EIB-a za izgradnju poddionice autoceste Ivan - Ovčari, u iznosu od 162 milijuna eura. Ukupna dužina dionice iznosi 10,075 kilometara, a počinje odmah iza portala tunela Ivan.

Konačne odluke 

Poddionicu sačinjavaju mostovi i tuneli (12 mostova u dužini ukupno 3,6 kilometara i šest tunela ukupne dužine 3,6 kilometara) te prolazi kroz naselja Vrbljani, Badanj, Gajevo Bradina i Zukići, a završava privremenim spojem na magistralnu cestu M17 u Ovčarima.

Vlada je danas prihvatila informacije o ovim kreditima kao osnovama za vođenje pregovora te zadužila federalna ministarstva financija, te prometa i komunikacija, kao i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, da u timove za pregovore imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačne odluka o zaduženjima bit će donesene po okončanju pregovora s EIB-om, a krajnji dužnik po ovim kreditima su Autoceste FBiH.

Federalno ministarstvo financija će Vladi Federacije BiH podnijeti Informaciju o pregovorima i tekst usuglašenih Sporazuma o kreditu između BiH i EIB-a, a današnje zaključke će dostaviti Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure.

Kopirati
Drag cursor here to close