Sukob mišjenja

Upalio se upitnik nad raskrižjem u Mostaru

Od početka se spominjao kružni tok ali je Grad objavio kako su stručnjaci odlučili kako je najbolje rješenje za spomenuti problem semafor. Potom im je opet netko rekao da je kružni tok najbolje rješenje. A onda…
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 03. 2021. u 09:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto kružnog toka ili semafora na raskrižju Ulice kralja Tomislava i kneza Višeslava, a vrhu mostarske Avenije, za sada će svijetliti jedino upitnici.

Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, tijekom rasprave o kapitalnim projektima – iako se vijećnici nisu mogli složiti što je to kapitalni projekt – potvrđeno je kako se za konačno rješenje tog raskrižja čeka mišljenje stručnjaka iz Slovenije.

Sukob oko ideja

Tijekom rasprave, vijećnik Ivan Zelenika upozorio je na mogućnost uskog grla na spomenutom križanju zbog upitnih gabarita.

Na to je načelnica Odjela za urbanizam, Marina Deronjić, rekla kako su se stručnjaci sukobili na idejama oko kružnog toka ili semafora na raskrižju. Otkrila je kako se čeka mišljenje stručnjaka iz Slovenije po tom pitanju ''pa će vijećnici moći odlučiti o kakvom će se raskrižju raditi''.

Foto: Bljesak.info / Kruženje

No, ovo je mostarsko raskrižje bila česta tema. Prvo jer su se na njemu događale brojne prometne nesreće, neke s kobnim posljedicama, pa je javnost apelirala na odgovorne da učine nešto po tom pitanju.

Potom se na sva zvona govorilo o rješenju. Od početka se spominjao kružni tok ali je Grad objavio kako su stručnjaci odlučili kako je najbolje rješenje za spomenuti problem semafor. Stoga je čudno da se sada govori o kružnom toku kao jedinom rješenju iako je on već jednom ''pao'' u stručnim krugovima koje su potom opet neki stručnjaci pobili.

Kružni, pa semafor, pa kružni…

''Stručnjaci iz Zagreba su prezentirali kružni tok za taj dio prometnice kao loš plan jer bi se stavljanjem u funkciju mosta, koji je u izgradnji, promet na tome dijelu jako zgusnuo. Semafori su najbolje moguće rješenje'', pojasnio je 2014. godine ovakvo idejno rješenje Dražen Vrljić, stručni savjetnik za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Kruženje

Onda je Grad četiri godine kasnije uvidio da je pogriješio pa je objavio kako ''postojeće semaforizirano raskrižje predstavlja usko grlo u prometu, te je po uzoru na već izgrađeni rotor (kružni tok) kod 'Mljekare', koji je donio pozitivne pomake u prometu, predloženo projektiranje sličnog kružnog toka na ovoj lokaciji''.

A onda je, kako doznajemo, nastao kaos zbog viđenja regulacije prometa na ovom križanju. Sad se navodno opet ''vizonari'' ''natežu'' oko toga što je najbolje na tom mjestu, pa će, kako reče Deronjić, nakon glasa iz Slovenije, vijećnici odlučiti što i kako.

Po europski

A, kad smo već kod semafora na ''vrhu Avenije'', nisu ni oni prošli u javnosti ništa tiše. Grad se, naime, pohvalio kako će se raditi o najmodernijim semaforima, s modernim tipkalima pa su Mostarci očekivali savršenstvo u regulaciji prometa. Ali su ih onda dočekala sasvim obična svjetla sasvim običnih semafora.

Foto: Bljesak.info / Kako dalje?

Istodobno, još se uvijek ne čuju glasne kritike, a navodno će ih biti, oko rekonstrukcije mostarskih cesta i gradnje novih prometnica koje su zanemarile da za moderan, europski grad, kakvim ga vide svi oni što su se laktali među one što odlučuju, treba razmišljati o prometnicama budućnosti.

A na njima, osim asfalta i prometnih traka, ako ćemo po europski, ne bi bilo loše imati i staze za bicikliste jer se, po europski, građane poziva na zdraviji život i oslobođenje gradova od prometa i zagađenja.

Ali, to je već neka druga priča, za neke druge stručnjake.

Kopirati
Drag cursor here to close