Sigurniji promet?

Dubrovačka ulica: Semafori su 'ničiji', a traži se i radar

Ni sama Dubrovačka ulica ne bi povjerovala da će se naći pod povećalom javnosti, zbog nemarnih vozača i misterioznih semafora koji pet godina ne znaju bi li radili ili ne, kao ni oni koji su nadležni za njih.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2020. u 10:40 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokrenuta je inicijativa da se postavi stacionarni radar u Dubrovačkoj ulici, a u međuvremenu trebali bi proraditi i semafori, doznaje Bljesak.info, nakon što su društvene mreže opet preplavili statusi o, srećom, izbjegnutoj tragediji kada je automobil naletio na dijete.

Rijetko kažnjavani vozači zbog prebrze vožnje, nepoštivanje prometne signalizacije, semafori koji ne rade, prestrojavanje kao na stazi Formule 1, prije dva mjeseca 'izvukli' su nekoliko roditelja na ulice, koji su u strahu za život svoje djece pokušavali upozoriti vozače da oprezno voze, a nadležne da češće kontroliraju  i pronađu rješenje za ovu prometnicu.

Naime, u Dubrovačkoj ulici prestali su s radom semafori po tko zna koji put, a drugog rješenja nema dok se na pristojnost vozača i poštivanje pravila očito ne može računati. 

Iz policije su nam rekli kako su pokrenuli inicijativu da se na ovom raskrižju postavi stacionarni radar, te da tu šalju patrolno vozilo radar, no to, očito, nije dovoljno.

Nakon što smo pokušali potražiti odgovor zašto semafori ne rade i ima li novih rješenja, postalo nam je jasno zašto su i sami semafori ostali ''u mraku''.

Tko (ne)održava

Dražen Vrljić, stručni savjetnik u Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, na pitanje zašto semafori ne rade, rekao je kako je služba za Komunalne poslove u Odjelu za gospodarstvo i inspekcijske poslove, zadužena za održavanje ovog semafora, kao i sve ostale signalizacije po gradu, te da ovaj odjel ne zna zbog čega semafori ne rade.

Šef službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara Stjepan Šaravanja rekao je za Bljesak pak da semafori nikad nisu 'predani' u službu za održavanje, te da zbog toga nikada nisu stupili na održavanje.

''Zašto semafori nisu održavani, jer nisu predani u službu, to je jednostavno. Potrudimo se oko svih semafora zašto ne bi i oko toga. Dakle, tehnički nije predano. Očekivali smo to, ali to se nije dešavalo, koji su razlozi ne znam. U ovoj izvanrednoj situaciji dat ćemo privremeni nalog da se osposobe semafori do tehničkog prijema. Uradit ćemo nekakvu premosnicu dok tehnički ne budu primljeni, jer ne smiju ljudi da trpe'', kazao nam je Šaravanja.

Sa sadašnjim postojećim rješenjem i postavljenim semaforima, jedina je mogućnost, po mišljenju Vrljića da se napravi neka korekcija faza i prolaska vozila.

Moguća rješenja

''Bilo je nekih planova, imali smo opcije i mogućnost kruga i drugačiji koncept da se semafori 'iskorigiraju'. Ali imamo problem tzv. treće isključne desne trake, gledat ću od pravca Mostara prema Vukovarskoj, ondje ima bućalište i s tom dodatnom trećom trakom bi mogli riješiti puno problema. No jako je nezgodno asimetrično križanje, imamo dva bliska križanja na nekih 30 metara udaljenosti, zato i dugu fazu zelenog svjetla, pa bočni pravci imaju velika čekanja'', rekao je Vrljić.

Kaže kako je  to jedino moguće rješenje, a problematično se odnosi uključenje vozila s hajmo ih nazvat bočnih pravaca, a to je pravac Vukovarska i Hrvatske mladeži.

''Tu je najveći problem, odnosno presijecanje tih glavnih pravaca na glavnoj dionici ceste, to je Dubrovačka. Problem nam je staza za bućalište gdje bi morali ući nekih tri metra, to sad ne možemo, bućalište kao takvo ima dozvolu urbanistički i građevinsku i tu ništa ne možemo. Koncept neko rješenje moramo tražiti… najbolje bi bilo kružni tokovi ali specifično je križanje i ne mogu ja reći što bi najbolje bilo'', rekao je Vrljić, potvrđujući da za sada nema nekih konkretnih prijedloga, ali da je moguće da će se sljedeće godine pristupiti izradi nekih novih rješenja, što i kako na tom djelu križanja, prvenstveno kod Tržnog centra Piramida.

''Bilo je pokušaja, krug uzima puno prostora, i tu ulazimo u imovinsko pravni sukob, što ne želimo. Sa sadašnjim postojećim rješenjem semafora možemo naći mogućnost da se napravi neka korekcija faza i prolaska vozila'', zaključio je Vrljić.

Apeli građana

Inače, ovaj tjedan društvene mreže opet je preplavila Facebook objava jednog sugrađanina, koji je svjedočio nemarnoj vožnji.

''Pa evo, danas sam bio svjedok jedne velike tragedije u kojoj je jedan mališan, ni kriv ni dužan, prelazeći cestu na pješačkom, mogao izgubiti život. Taj 'mališa' je mogao da ne dođe svojoj kući, svojim roditeljima, da se nikad ne zaljubi, da ne proslavi svoj rodjendan...da živi život, pa makar i u ovom šugavom gradu u kojem vlast/policija/nadležni/grad/gradonačelnik/ pička materina... očito nitko živ ne mari za najopasniju ulicu u gradu. Ulicu na kojoj evo već pola godine čak ni semafori ne rade, koja služi kao poligon za utrke. Jednostavno ne mari 'niko' živ! Ni roditeljima očito više nije važno što im dijete možda neće iz škole stići kući, jer na nedavnom prosvjedu upravo zbog slične tragedije odazvalo se svega par roditelja'', navedeno je u statusu sugrađanina.

Valja podsjetiti da su početkom rujna 2020. ogorčeni roditelji pisali redakciji portala Bljesak.info o problemima s kojima se svakodnevno susreću u ovom dijelu Mostara, jer semafori u Dubrovačkoj ulici nisu radili.

U pismu upućenom našoj redakciji apelirali su na MUP HNŽ-a da nešto poduzmu po pitanju sigurnosti građana, te ukazali na prebrze vožnje, nekoliko poginulih, vozače koji ne poštuju pješake na obilježenom pješačkom prijelazu, te su pozvali na odgovornost.

Inače, semafori, vrijedni 95 tisuća KM, koje je u ožujku 2015. postavila tvrtka Telefonija Vidaković iz Doboja, često su bili van fukcije, a nekada su razlozi bili, kako smo pisali i nelegalni priključci za struju.

Kopirati
Drag cursor here to close