Plan

U naredne dvije godine u funkciji zračna luka u Bihaću

Za otkup privatnog zemljišta, kako pokazuju analize, bit će neophodna ogromna sredstva, a barata se cifrom od više desetina milijuna maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 04. 2021. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH osigurala je u ovoj godini 25 milijuna maraka za nastavak izgradnje zračne luke u Bihaću, a najveći dio ovih sredstava bit će utrošen za gradnju i opremanje  piste neophodnom infrastrukturom, potvrdio je za Nezavisne Šuhret Fazlić, gradonačelnik ovog grada.

Također, 150.000 maraka bit će namijenjeno za izradu projektnog plana za izgradnju mosta preko Une, koji kompleks budućeg aerodroma kraćim putem treba da poveže sa središtem Bihaća.

Fazlić je istaknuo kako će se izgradnja aerodroma odvijati u fazama, pa je tako donesena odluka da se prioritetno okonča izgradnja poletno-sletne staze u dužini od 1,2 kilometra, iako je projektom predviđeno da njena stvarna dužina iznosi 2,4 kilometra. Ovakva pista, kako je istaknuto, moći će da posluži za slijetanje manjih aviona, te će biti komercijalno iskoristiva.

"Mi sada radimo prvu fazu i cilj nam je da završimo pistu u ovakvom obliku. Želja nam je da se aerodrom što prije stavi u funkciju, u narednih godinu ili dvije dana, a da u narednom periodu pokušamo osigurati sredstva da izgradimo aerodrom kakav smo planirali", kazao je Fazlić.

U ovom trenutku najveći problem za širenje aerodroma predstavlja neotkupljeno zemljište koje se nalazi u privatnom vlasništvu. Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje je proglašeno javnim interesom, a za dosad urađene radove iskorišteno je zemljište koje je bilo u vlasništvu grada.

Za otkup privatnog zemljišta, kako pokazuju analize, bit će neophodna ogromna sredstva, a barata se cifrom od više desetina milijuna maraka.

Dosad je u realizaciju projekta aerodroma utrošeno oko devet milijuna maraka i radi se uglavnom o namjenskim sredstvima iz proračuna Federacije BiH, dok je vrijednost cjelokupne investicije procijenjena na oko 100 milijuna maraka. Ranije je istaknuto kako ovaj projekt ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanske županije s ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijele županije.

Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki gospodarski značaj te će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku "Una" te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima. 

Kopirati
Drag cursor here to close