U Njemačkoj

Tesla mora zbog zmija i guštera prekinuti gradnju tvornice

Sud u Frankfurtu je naredio obustavu krčenja šume, u iščekivanju novih studija o utjecaju na okoliš.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 12. 2020. u 22:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu njemačkog suda i nakon uspješne tužbe ekoloških udruga, Tesla mora obustaviti pripremne radove za izgradnju tvornice električnih automobila nedaleko od Berlina, javlja u utorak BBC.

Proizvođač električnih automobila krčio je šumu blizu njemačke prijestolnice za svoju prvu tvornicu automobila i baterija u Europi, no protivnici su tvrdili da će to ugroziti staništa zmija i guštera.

Sud u Frankfurtu je naredio obustavu krčenja šume, u iščekivanju novih studija o utjecaju na okoliš.

Sličan sudski nalog izdan je Tesli početkom godine kada je ta američka kompanija planirala tzv. gigatvornicu u Grunheideu, u istočnoj saveznoj pokrajini Brandenburg. Kao razlog su tada navedeni ugroženost biljnog i životinjskog svijeta te opskrbe vodom, javlja Hina.

Tesla nije javno komentirao najnoviju sudsku odluku koja je rezultat sudskog postupka s Unijom za očuvanje prirode i bioraznolikosti (NABU) i Zelene lige. Konačna se presuda tek očekuje.

Udruge tvrde da će deforestacija uništiti staništa pješčanih guštera i neotrovne obične smukulje. Obje vrste su zaštićene. Udruge brine i da bi bučni radovi mogli ugroziti gmazove tijekom zimske hibernacije.

"Ni Tesla nije iznad zakona", rekao je Heinz Herwig Mascher, predsjednik Zelene lige.

Elon Musk, šef Tesle, na sva je zvona prošle godine u studenom najavio plan izgradnje tvornice koja bi s proizvodnjom počela 1. srpnja 2021., s godišnjom proizvodnjom 500.000 automobila.

Slučaj s Teslom izazvao je velike prijepore između zaštitara prirode te dviju stranki, CDU-a i FDP-a, koje se pribojavaju da bi cijela stvar mogla naštetiti imidžu Njemačke kao zemlje poželjne za poslovanje.

Tesla je dobio dozvolu njemačkog ministarstva za okoliš da započne radove na lokaciji, ali "na vlastiti rizik". Plan američke kompanije je bio raskrčiti zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostire 92 hektara šume, no konačno odobrenje daju lokalne vlasti koje su uvažile prigovore udruga za zaštitu okoliša.

Tesla ima dvije gigatvornice u SAD-u i jednu u Šangaju u Kini. Početkom godine Tesla je pretekao Toyotu kao najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu.

Tržišna vrijednost Tesle eksplodirala je ove godine nakon što su investitori počeli snažnije investirati u kompaniju, s obzirom da je budućnost u kojoj svi voze električne automobile sve izglednija.

Kopirati
Drag cursor here to close