Sastanak

Srpski povratnici podržali izgradnju poddionice Mostar jug - tunel Kvanj

Nakon prezentacija trase prema Idejnom projektu za poddionicu Mostar jug – tunel Kvanj, sudionici su razgovarali o mogućnostima većeg doprinosa za lokalnu zajednicu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 02. 2021. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Srba povratnika Grada Mostara, lokalna zajednica Ortiješ/Lakševine, kao i gradski vijećnik i nositelj srpske liste za Grad Mostar iskazali su punu podršku izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj kao projektu od javnog interesa koji će imati značaj za grad Mostar kao i za cjelokupnu zajednicu.

Potpora je iskazana u četvrtak na sastanku predstavnika JP Autoceste FBiH, odnosno Sektora za projektiranje i građenje, predstavnika Srba povratnika Grada Mostara, lokalne zajednice Ortiješ/Lakševine MZ Buna, predstavnika srpske liste te predstavnika Europske banke za obnovu i razvoj.

Sastanak je bio nastavak dijaloga i partnerskog odnosa između lokalne zajednice Ortiješ/Lakševine i JP Autoceste FBiH, a u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – tunel Kvanj, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Nakon prezentacija trase prema Idejnom projektu za poddionicu Mostar jug – tunel Kvanj, sudionici su razgovarali o mogućnostima većeg doprinosa za lokalnu zajednicu.

Realizacija izgradnje pristupne ceste za lokalnu zajednicu koji vodi od Gnojnica, preko Ortiješa do Kosora, prvi je korak u poboljšanju kvalitete života te lokalne zajednice. Naime, paralelno s autocestom izgradit će se put od Gnojnica do Kosora kojim će se omogućiti novi i bolji pristup svim parcelama u tim naseljima.

Također, predstavnici povratnika srpske nacionalnosti istaknuli su da je u početku procesa eksproprijacije bilo i određenog protivljenja, budući da je stanovništvo vezano za poljoprivrednu djelatnost, a i starije generacije imaju negativna iskustva prijeratnog oduzimanja zemljišta za izgradnju mostarske zračne luke i tvornice Hepok. Nakon što je proces počeo stanovništvo se uvjerilo u pravičnost i zakonitost postupanja u ovim procesima, čime su i prestala daljnja protivljenja, naveli su iz Autocesta FBiH.

U postupku eksproprijacije do sada je na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj završeno 80 posto predmeta. U katastarskim općinama Ortiješ i Gnojnice Donje gdje je većina vlasnika srpske nacionalnosti, sporazumno je riješeno i isplaćeno preko 90 posto predmeta.

Kopirati
Drag cursor here to close