Priprema, pozor...

Kreće prodaja: Spremite se na plaćanje parkinga u Mostaru

Barbarić je pozvao građane da im pomognu i da prihvate ''nova lica na ulicama grada i kontrolore koji će im biti na usluzi''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 01. 2022. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poduzeće je spremno za rad'', rekao je novinarima Ivan Barbarić, direktor Mo-Parkinga Ivan Barbarić.

Naime, od 10. siječnja Mostar Parking kreće s prodajom mjesečnih i godišnjih karata u svojim prostorijama.

''Od 7. veljače ćemo krenuti s kontrolom parkinga na terenu,. U tom periodu od 10. siječnja do 7. veljače, građani će moći vidjeti uniformirane i akreditirane kontrolore koji će obilaziti parkinge. Slobodno ih mogu upitati za bilo koje informacije. Za sve ostale informacije građani se mogu obratiti u središnjicu društva te na info-telefon 036 55 88 99'', rekao je Barbarić.

Radno vrijeme prodajnog mjesta je od 10 do 18 sati i subotom od 9 do 15 sati.

Barbarić je pozvao građane da im pomognu i da prihvate ''nova lica na ulicama grada i kontrolore koji će im biti na usluzi''.

   

''Dugoročni su planovi da zajedno s Gradom uređujemo postojeća parking mjesta i gradimo nova. I na tom tragu smo neke pripreme napravili. Sada je građanima najvažnije da prihvate datum 10. siječnja kao početak prodaje mjesečnih i godišnjih karata i 7. veljače kao početak kontrole na ulicama'', rekao je Barbarić.

Sve opcije plaćanja karata bit će dostupne građanima – putem aparata, kovanicama, sms-om kao i mobilno plaćanje.

''Što se tiče kazni, sustav je jednostavan. Kontrolori kontroliraju pomoću registarskih oznaka. U slučaju da bilo tko nije platio navedenu kartu za zonu u kojoj je parkirao, slijedi dnevna parking karta kao kazna i građani imaju rok od osam dana da je plate. U slučaju da to ne učine, pokreće se prekršajni nalog koji ulazi u registar kazni'', rekao je.

Pauk

Jedno pauk-vozilo je registrirano. Održani su sastanci i s policijom.

Mi ćemo u suradnju s MUP-om definirati način rada tog vozila. Nadam s eda ćemo ga trebati koristiti što manje, a da ćemo mi građani svojim parkiranjem i mijenjanjem navika učiniti da pauk gotovo i ne treba. Svugdje ondje gdje to bude potrebno pauk će reagirati.'', rekao je Barbarić.



Na pitanje o eventualnim kaznama za automobile sa stranim, rekao je kako će to biti, kao i većini gradova, biti izazov.

Rekao je kako su pregledali sve parking automate te da oni funkcioniraju te da poduzeće aparata ima i na zalihama.

''Ako se dogodi negdje, tehnički problem, to ćemo vrlo brzo riješiti'', rekao je i dodao kako se priprema natječaj za šest novih kontrolora.

Što se tiče cijene parking karte za I. zonu cijena satne karte iznosi 1,5 KM, a za II. zonu 1 KM. Cijena dnevne karte iznosi 20 KM odnosno 15 KM po zonama, cijena mjesečne karte za I. zonu je 25 KM, a za II. zonu 15 KM. Vlasnici automobila koji žive izvan zone naplate mogu kupiti kartu za II. zonu po cijeni od 40 KM, a uposlenici po cijeni od 30 KM

Kaos u kvartovima

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako je dosta izvanuličnog parkinga uzurpirano.

''To je nešto što rješavamo i to je razlog zašto kasnimo s vanuličnom naplatom jer je činjenica da je dosta kvartovskih parkinga uzurpirano od ilegalne gradnje kojekakvih garaža, objekata, kafića do ilegalnom postavljanja rampi, pomagala do iscrtavanja registarskih pločica na javnoj površini. Imamo kaos i zato mi je jako važno da svi zajedno krenemo u ovu priču i da napravimo reda u mirujućem prometu'', rekao je Kordić i dodao kako će veliki izazov biti upravo taj kvartovski parking.

Kopirati
Drag cursor here to close