Zastupnikov Amandman

Silajdžić protiv volje građana: Hoće li opet biti dozvoljena gradnje malih hidroelektrana?

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene podsjećaju da je prethodni saziv Zastupničkog doma PFBiH, u srpnju 2022. godine, usvojio zakonsko rješenje kojim je zabranjeno izdavanje energetskih dozvola za mHE instalirane snage do i isključivo 10 MW.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 06. 2023. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haris Silajdžić, zastupnik Stranka za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predložio je amandman na Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH kojim bi praktično ponovo bila dozvoljena izgradnja novih malih hidroelektrana.

Haris Silajdžić član je Općinskog savjeta SBiH Ilidža.

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene podsjećaju da je prethodni saziv Zastupničkog doma PFBiH, u srpnju 2022. godine, usvojio zakonsko rješenje kojim je zabranjeno izdavanje energetskih dozvola za mHE instalirane snage do i isključivo 10 MW. Ovim narodskim zakonom, kako je nazvan, praktično je zabranjeno planiranje i izgradnja najmanje 100-ak mHE, čim je zaštićen veliki broj naših prelijepih planinskih rijeka.

Video: NERETVA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA

Sljedeća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za srijedu (21.06.2023) u 11:00 sati i od svih ostalih zastupnika iz Fondacije očekuju da odbiju predloženi amandman i usvoje Zakon o električnoj energiji u FBiH u formi u kojoj je i predložen, odnosno ostanu dosljedni i zadrže ranije usvojenu zabranu izgradnje novih mHE.

''Mi nastavljamo borbu za spas svih bosanskohercegovačkih rijeka i uvjereni smo da će poslanici entitetskog parlamenta zadržati dosljednost i stati uz građane i građanke koji su ih izabrali'', poručili su iz Fondacije.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine pozvali su Stranku BiH ''da se oslobodi utjecaja profitera iz vlastitih redova, u koje spada i njihov prošli predsjednik Amir Jerlagić, i sam vlasnik MHE Kaćuni na rijeci Kozici''.

''Pozivamo ih da se definitivno odreknu svoje sramotne politike iz prošlosti kojom su njihovi ministri osudili naše rijeke na uništenje i zbog koje je, do ove zabrane, uništeno više desetina rijeka poput Ugra, Lašve, gornjeg toka Vrbasa, Kraljuščice, Bile, Gostovića rijeka i drugih. Od svih ostalih zastupnika očekujemo da odbiju predloženi amandman zastupnika Stranke za BiH i tako održe na snazi ranije usvojenu zabranu izgradnje novih malih hidroelektrana za koju su se izborili Čuvari rijeka'', naveli su.

Dodali su kako će, kao i dosad, bez oklijevanja stati pred bagere.

''Ali ćemo isto tako odlučno krenuti u kampanju protiv svakog i svih onih izdaju interese ljudi ove zemlje, a radi profita tajkuna'', priopćila je Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close