Svašta

Samo u Mostaru: Komunalci se bune jer ''strano'' poduzeće čisti očišćeno

U Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove nitko nam se, do zaključenja ovog teksta, nije javio.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 12. 2021. u 10:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neće moći i neće proći!'', poručeno je sindikata J.P. Komos Mostar nakon što su djelatnici tog poduzeća na terenu zatekli djelatnike poduzeća ALBA.

''Po čijem nalogu strano poduzeće ALBA čisti već očišćen trg Musala i okolne ulice? Radnici Komosa su bili neugodno iznenađeni kada su u večernjim satima (15.12.2021.) vidjeli vozilo tipa "čistilica" privatnog poduzeća u stranom vlasništvu - ALBA kako čisti dio grada koje prema postojećem ugovoru čisti JP Komos, a nakon što su radnici Komosa isti očistili (Musala i okolne ulice). Od Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove i Gradonačelnika Mostara tražimo da nam odgovori: tko je dao i kakve nadležnosti stranoj firmi da obavlja komunalne poslove na području Grada Mostara pored postojećih domaćih poduzeća? I zašto?'', navodi se u pismu.

Sindikat navodi kako ''po Zakonu o komunalnim djelatnostima HNŽ, lokalna zajednica ne može angažirati strane ili bilo koje druge firme da obavljaju poslove koje su u nadležnosti postojećeg javnog poduzeća koje je osnovala lokalna zajednica (u ovom slučaju Grad Mostar)''.

''Pitamo zašto Grad Mostar još uvijek odbija da u cijelosti provede važeću Odluku o jedinstvenom komunalnom poduzeću JP Komunalno kada su uvjeti za to u potpunosti ispunjeni? Želimo poručiti da interesni lobiji određenih stranih firmi, bez obzira koliko bili snažni i koliko im džepovi bili duboki, neće uspjeti pobrisati javna mostarska poduzeća i njihove radnike! Na kraju - želimo također poručiti onima koji ovih dana u javnom prostoru ponovno šire neistine i dezinformacije, bilo zbog vlastite neupućenosti ili interesa određene strane firme ili svojih interesa (dioničari određene strane firme), da se točno znaju nadležnosti javnih podduzeća koje se bave komunalnim djelatnostima te da su iste regulirane zakonom, odlukama Gradskog vijeća i međusobnim ugovorima'', stoji u objavi sindikata. 

Podsjećamo, ranije nam je iz poduzeća ALBA rečeno kako su ''izašli u susret'' kolegama. Danas nam je pak rečeno kako će nam se direktor ALBA-e očitovati nakon povrata s puta.

U Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove nitko nam se, do zaključenja ovog teksta, nije javio.

Kopirati
Drag cursor here to close