Zasjedanje

Vruća sjednica GV Mostar: Opet se ''lomi'' oko GIK-a, komunalnih naknada i Uborka

Salem Marić, predsjednik GV Mostar, optimističan je po svim pitanjima današnje sjednice.
Vijesti / Politika | 09. 12. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećenici Gradskog vijeća Grada Mostara zasjedaju danas i odlučuju o točkama koje već par tjedana uzburkavaju javnost grada na Neretvi.

Salem Marić, predsjednik GV Mostar, optimističan je po svim pitanjima današnje sjednice.

''Dnevni red je opširan, ali su odluke jako bitne, a jedna od najbitnijih je nacrt Proračuna o kojemu smo završili raspravu. Pokušat ćemo prijedlog Proračuna imati do kraja godine, a imat ćemo sjednicu 29.12 kako bi Grad Mostar po prvi puta ušao sa proračunskim kalendarom i uspjenim proračunom u novu godinu, što bi bila dodatna poruka pozitivnih događaja u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću'', rekao je Marić.

Naveo je i da će biti provedena javna rasprava.

''Dali smo rok od sedam dana da svi dostave prijedlog za proračun i gradonačelnik će raspraviti sve detalje i pokušati izaći u susret, a Gradsko vrijeće če raspravljati o prijedlogu'', dodao je.

Najavio je kako vijećnike do kraja dana očekuju odluke o cijenama komunalnih usluga u Gradu Mostaru i odluka o reviziji izvještaja federalne revizorske kuće te usvajanje Pravilnika zavoda za prostorno planiranje i izvještaj o radu tog zavoda.

O izboru predsjednika GIK-a

''Imat ćemo i izbor predsjednika Gradske izborne komisije, iako nismo dobili odgovor od OHR-a o načinu glasovanja, tako da ćemo u nastavku pokušati izabrati predsjednika GIK-a. Postoje dva razmišljanja o izboru predsjednika GIK-a jer je izborni zakon precizirao da to radi Gradsko vijeće, ali je nedoumica u statutu GV jer kaže da se izbori održavaju za gradonačelnika i ostalo, a onda drugi član koji kaže ostali izbori u vijeću, neki misle da treba tako glasovati, a drugi kaže da se odluke donosi natpolovičnom većinom, a to znači da bi kandidat trebao imat 18 ruku, a po prvom nije potrebna natpolovična većina nego onaj od predloženih koji bude imao veći broj glasova, i nadam se da će u tom pravcu ići diskusija'', rekao je Marić.

Gradonačelnik je naveo kako je zadovoljan u kojem tonu sjednica prolazi.

Komentirao je i ključne točke - cijene komunalnih naknada i Uborak.

Komunalne naknade

''Cijene komunalnih naknada, to je dokument koji je sada nanovo usvojen, to su cijene iz 2012. godine. Uradili smo ispitivanje tržišta i sa javnim poduzećima i odjelom nadležnim za komunalu i došli do tržišnih cijena i njih implementirali i to je prvi korak. Spočitava nam se da preskačemo proceduru, ali nemamo sredstva za nabavku opreme da gledamo kvadraturu ulica i slično, i mi smo odlučili da to ide kako je planirano, i nadam se da će biti osvojeno do kraja godine'', rekao je Kordić.

Plan Razvitka

Naveo je kako ne zna točan plan kako će izgledati novi objekt i okoliš kod Razvitka.

''Mene zanima da riješimo problem 63 obitelji koje su tu živjele i da iznađemo rješenje za njihovu budućnost, to mi je najvažnije'', rekao je Kordić.

 Kada je u pitanju Uborak naveo je kako interes EBRD-a ohrabruje.

O Uborku

''Potpisali smo mandatno pismo sa EBRD-om, ovo je pismo koje ništa ne obvezuje ni njih ni nas, oni žele financirati projekt, a banka će sada evaluirati projekt, ako daju zelenu svjetlo mi ćemo imati zeleno svjetlo prema realiziranju. Mi sada radimo na rješavanju svih dozvala, a sve u kontektsu da imamo vrlo jasan plan prilagodbe, koji jeste petogodišnji, a ja bi bio neodgovoran kad bi rekao da ćemo to za pet godina završiti, ali trudit ću se da završimo za tri godine. Idemo u dobrom smjeru i mislim da ćemo imati jasnu sliku i viziju što treba gore napraviti'', rekao je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close