Simbol ili ruševina?

Put 'Ćirine zgrade': Od mogućeg muzeja do rušenja

I dok građevinska mašinerija ruši ono što je ostalo od nekadašnjeg simbola Mostara, priča o muzeju ostat će još jedno mostarsko ''što se moglo''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 01. 2022. u 13:20 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i pet godina bilo je potrebno da se riješi status stanara zgrade stare željezničke stanice u Ulici Ante Starčevića poznatije kao 'Ćirina zgrada'.

Naime, više od dva desetljeća stanari su čekali odluku koja će im donijeti razrješenje situacije.

Nemoguće je prebrojati obećanja i planove koji su se godinama nizali za 'Ćirinu zgradu'. Išlo se iz krajnosti u krajnost, obnova-muzej-rušenje, bile su samo neke od najava.

Ipak odluka je stigla u ožujku 2021. godine, a najavio ju je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić koji je kazao kako će se zgrada proglasiti prostorom od javnog interesa.

Čekali su tu odluku stanari godinama, a njihov put bio je sve samo ne lagan.

48 sati razvukli na gotovo četiri godine

Podsjetimo, stanarima su još prije 2018. godine obećani zamjenski stanovi u Mikačića kući, a 'pravne zavrzlame', kako ih je nazvao tadašnji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, razlog su zašto ti zahtjevi nisu bili ispunjeni.

Bešlićevo gradsko vodstvo tada je dobilo 48 sati za rješenje statusa stanara, a gradski oci su 48 sati razvukli na gotovo četiri godine.

O stanovima na trećem katu Mikačića zgrade ponovno je razgovarano u kolovozu 2021. godine.

"Održali smo nekoliko sastanaka i za par dana stanari će se trebati očitovati prihvaćaju li 'roh-bau' stanove koji su predviđeni za njih na trećem katu Mikačića kuće'', kazala je tada za Bljesak.info Radmila Komadina glavna savjetnica Grada Mostara.

Ubrzo nakon na sjednici Gradskog vijeća 25 vijećnika glasalo je ZA i tako usvojilo Odluku o proglašenju javnim dobrom 'Ćirine zgrade'.

Brojna neslaganja

Sve što je bilo potrebno da se donese službena odluka bilo je da se zgrada nađe ‘na putu’ gradskoj magistrali od četiri prometne trake. Magistrala je prvo ‘izbrisala’ drvored, a ubrzo je na red stigla i 'Ćirina zgrada'.

Rušenje zgrade 'kočio' je i izostanak sporazuma između Grada Mostara i sedam stanara. Oni su krajem kolovoza 2021. tvrdili kako od Grada još uvijek nisu dobili realnu ponudu.

''Mi tražimo adekvatnu ponudu, ako dodjeljuju useljiv stan, hoćemo useljiv stan. Kompletan kontakt smo imali s bivšim gradonačelnikom, koji je imao vremena za pregovaranje s nama dok se nije razbolio, u međuvremenu nas nitko nije zvao dok nije došao novi gradonačelnik koji je potegao pitanje i inicijativu. Ali njegovi suradnici traže zakon kako ne može, a ne kako može. A može se putem cesta, grada… Mi smo spremni čekati i godinu dana da se napravi proračun ili neki rebalans, da se nama dodijeli useljiv stan. Ja sam molio gospodu suradnike pa i gradonačelnika novog, otiđite u zgradu Mikačića kuće, kad se uđe u hodnik nema svjetlarnik, ozraku… To je kao da uđete u zatvor, pa ni bivši stanari Mikačića kuće ne žive tu'', naglasio je tada za Bljesak.info predstavnik stanara Damir Cvitanović.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Rušenje Ćirine zgrade 

Tom prilikom gradonačelnik Mostara Mario Kordić priznao je kako ga je ta situacija 'zatekla' jer se problem star 25 godina trebao riješiti u nekoliko mjeseci.

''Mene je ta tema dobrim dijelom zatekla kad je Ćirina zgrada u pitanju, tu smo se kao Grad Mostar čak i više nego što smo bili nadležni, s obzirom da se radi o magistralnom putu koji prolazi kroz, Mostar angažirali da riješimo ovaj problem; jer nedopustivo je da ulica izgleda kako izgleda. Potrudili smo se da nađemo rješenje i mislim da smo našli jednu fer ponudu gdje bi to trebala biti jedna win-win situacija, nažalost jedan dio stanara ne smatra to tako'', priznao je tada Kordić, govoreći da to može i razumjeti, da nakon 30 godina stanari imaju primjedbe na moguće rješenje.

Čekala je se i suglasnost Željeznica  FBiH što je dodatno zakompliciralo situaciju, ali ipak dogovor je postignut krajem prosinca 2021. godine.

Dogovor

Grad i stanari napokon su se usuglasili kada je stanarima ponuđen i novac za preuređenje stanova koji su im se nudili neizgrađeni.

''Konačna ponuda je od grada bila da nas smjeste u Mikačića kuću, visoki roh-bau, ali će dati još 400 KM po četvornom metru za obnovu stanova da ga donekle useljivog napravimo'', rekao je za Bljesak.info Damir Cvitanović jedan od stanara.

Postignut je i dogovor sa Željeznicama FBiH kojima se treba kompenzirati poslovni prostor nekadašnjeg restorana ali i, kako je kazao Cvitanović, troškovi koje je to poduzeće imalo zbrinjavanjem nekih od stanara te zgrade.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Rušenje Ćirine zgrade 

'Ćirina zgrada' dočekala je svoj kraj, a rušenje započelo u ponedjeljak, 10. siječnja.

Dvadeset i pet godina trebalo je sustavu da smisli rješenje situacije. Više od 9.000 dana čekali su stanari dogovor. Čekali i dočekali, ali ipak teško da su novi stanovi oprali gorčinu godina ignoriranja i zanemarivanja. 

I dok građevinska mašinerija ruši ono što je ostalo od nekadašnjeg simbola Mostara, priča o muzeju ostat će još jedno mostarsko ''što se moglo''. Ono što bi Europljani vrlo vjerojatno obnovili i iskoristili kao turističku atrakciju mi smo srušili, a za uzvrat dobili prometnicu. Ostaje samo vidjeti je li vrijedilo. 

Foto: D.K./ Bljesak.info / Rušenje Ćirine zgrade 
Kopirati
Drag cursor here to close