Potpis

Probijanje Ivana kreće početkom 2020. godine

Sljedećeg mjeseca krenut će se s izgradnjom pristupnih puteva sa strane Bradine i Tarčina, kako bi početkom sljedeće godine krenuli s iskopom tunela Ivan.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 10. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je sedmi ugovor koji je potpisan nakon usvajanja Zakona o trošarinama, nakon što smo dobili mogućnost provođenja tenderskih procedura i ovo je velika stvar za JP Autoceste FBiH, Koridor 5c, Federaciju i BiH'', rekao je nakon potpisivanja ugovora o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Naveo je kako je ovo veliki korak i za firme koje surađuju s poduzećem.

Pročitajte još

57.628.570,37 eura bez PDV-a

''Drago mi je da je danas ugovor dobila domaća firma Euro-asfalt, koja je zahvaljujući gradnji na Koridoru postala regionalna firma. U sljedećem razdoblju, na nama je ostalo da iz paketa nakon usvajanja trošarina dodijelimo još dva ugovora Tarčin – Tunel Ivan i da se spustimo na M17 od Vranduka do Nemile. Potpisivanjem ovog ugovora u izgradnji imamo 40 km autoceste na Koridoru 5c'', kazao je Terzić.

Naime, danas su Terzić kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, potpisali ugovor o izgradnji spomenute dionice.

Vrijednost Ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

''Već sljedeći mjesec krećemo s organizacijom gradilišta tunela Ivan što znači izgradnja pristupnih puteva sa strane Bradine i Tarčina, kako bi početkom sljedeće godine krenuli s iskopom tunela Ivan'', izjavio je Ramić.

Vjetar u leđa

Osim aktivnosti vezanih za tunel Ivan (LOT 2), JP Autoceste FBiH je objavilo i Poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5c, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan, LOT 1. Dužina ove poddionice je 4,9 km, a značajniji objekti na poddionici su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara. Na poddionici su planirana i dva odmorišta. Gradnja ove poddionice financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,7 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i sa 50 milijuna eura osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB).

''U posljednje vrijeme sve češće potpisujemo ugovore što je vjetar u leđa gospodarstvu Federacije i Bosne i Hercegovine. Treba naglasiti da su sve domaće firme angažirane na izgradnji Koridora 5c. Nadam se da ćemo do proljeća imati još nekoliko ugovora i na taj način približiti se izgradnji najkompleksnijih dionica tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug'', rekao je Lasić.

Potpisivanjem ovog ugovora, JP Autoceste FBiH imat će devet aktivnih gradilišta, odnosno u izgradnji 40 kilometara autoceste na Koridoru 5c. U ovom trenutku, JP Autoceste FBiH je osiguralo nove investicije vrijedne blizu dvije milijarde KM za novih 80 kilometra autoceste.

Kopirati
Drag cursor here to close