Termoelektrana u Tuzli

Blok 7 predaje se Kinezima

Radilište je gotovo u potpunosti spremno i u narednim danima će biti predato kineskim partnerima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 10. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla su u završnoj fazi. U tijeku su i radovi na elektro-instalacijama, nakon čega će radilište biti predano kineskim partnerima. Blok 7 je zamjenski za postojeće kapacitete, i njegovim ulaskom u pogon 2025. godine, prestat će s radom tri bloka Termoelektrane Tuzla, prenosi BHRT.

Radilište je gotovo u potpunosti spremno i u narednim danima će biti predano kineskim partnerima. U izgradnji će sudjelovati oko tisuću radnika, a početak radova očekuje se na proljeće naredne godine. Prema Ugovoru, domaće kompanije bit će angažirane u fazama ili postupcima za koje postoje gospodarski resursi u Bosni i Hercegovini, ističu iz Elektroprivrede.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije objašnjava: ''U ovim danima se intenzivno radi na baznom dizajnu projekta i taj dio posla je pri samom kraju, nakon čega će kineski stručnjaci i inženjeri pristupiti izradi glavnog projekta i ishodovanju potrebnih dozvola za gradnju Bloka 7 u Termoelektrane Tuzla”.

Blok 7 Termoelektrane Tuzla je usklađen s najstrožim zahtjevima europskih direktiva i domaćim zakonodavstvom, podsjećaju iz Elektroprivrede. U proteklih 11 mjeseci izvršeno je čišćenje lokacije budućeg Bloka površine između 320 i 340 tisuća metara kvadratnih.

Šaban Hajdarević, nadzorni inženjer za pripremnu fazu izgradnje Bloka 7 govori: ''Nasuti na ukupni prostor cirka 380.000 kubika nasipnog materijala, postaviti blizu pet kilometara podzemnih cjevovoda različitih profila, produžiti glavni kolektor za skoro 800 metara i postaviti blizu 1.800 metara ograde oko gradilišta”.

“U ovoj fazi izvode se radovi na instalaciji vanjske rasvjete, video nadzora ograde gradilišta Bloka 7, te radovi na napajanju Bloka 7 pri čemu je isporučena oprema i u tijeku su radovi na polaganju napojnih kablova i montaži opreme”, objašnjava Nedžad Bjelić, nadzorni inženjer za elektro radove pripremne faze izgradnje Bloka 7

Plan je da novi Blok u potpunosti nadomjesti proizvodnju električne, kao i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogući razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu. Vrijednost radova je gotovo 19 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close