Kulturalni turizam i turizam na otvorenom

Predstavljeni rezultati projekta ''Ćiro – Staza svjetske baštine''

Projekt "Ćiro – staza svjetske baštine" promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 03. 2022. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu završnih aktivnosti na projektu "Ćiro – Staza svjetske baštine" održana je prezentacija rezultata projekta i tura za medije u kojoj su predstavnici medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine obišli kulturno-povijesne lokalitete Hercegovine.

Rezultate projekta, koji kroz projekt EU4Business financira Europska unija i Vlada SR Njemačke, predstavili su direktor Asocijacije za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH Ivica Sivrić i gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Projekt "Ćiro – staza svjetske baštine" promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar.

Cilj projekta je bio izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze, a kroz projekt su provedene aktivnosti koje su poboljšale poslovno okruženje u sektoru turizma na području općina i gradova kojima prolazi biciklistička staza Ćiro, priopćili su organizatori.

"U implementaciju projekta su osim partnera REDAH-a, grada Čapljine, općina Stolac i Ravno te turističke agencije Kula turist iz Čapljine učestvovali su i mnogi drugi akteri s projektnog područja, koji su svojim radom doprinijeli provođenju svih planiranih aktivnosti. Među njima su JU Radimlja iz Stoca, JU Vjetrenica iz Ravnog, TO Čapljinka, Grad Mostar, Hercegovina bike, kao i mnogi akteri iz privatnog sektora", kazao je Sivrić.

Cijeli projekt imao je za cilj poboljšanje uvjeta poslovanja i razvoja turizma kroz unaprijeđenje infrastrukture i nabavku opreme, izradu razvojnih dokumenata, jačanje kapaciteta davateljima usluga i razvoj novih turističkih proizvoda te organiziranje radionica.

"Posebnu značajnu stavku u projektu imala je promocija i marketing, kako cijele Hercegovine tako i biciklističkih staza i davatelja usluga na projektnom području. Sve ove aktivnosti i postignuti rezultati doprinijet će daljnjem razvoju Hercegovine kao turističke destinacije, kako u razvoju aktivnosti na otvorenom, tako i bogate kulturne i prirodne baštine", dodao je Sivrić.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je da Hercegovina ima svoje komparative prednosti koje su posebno došle do izražaja u doba pandemije koronavirusa kada je turizam na svjetskoj razini doživljavao svoje najteže dane.

„Čapljina sa svojim rijekama, Hutovim blatom, nacionalnim spomenicima, kulturnim, prirodnim ljepotama zajedno s ljudima koji je čine, podigla je nivo ponude na višu razinu. Kroz projekt smo ponudili edukaciju, certifikaciju, otvorili važne teme za unapređenje turizma na lokalnoj razini pomno prateći svjetske trendove”, dodao je Vidić.

Nakon prezentacije rezultata projekta uslijedila je tura za medije u kojoj su predstavnici medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine obišli kulturno-povijesne lokalitete Hercegovine i kušali domaće specijalitete. Predstavnici medija obišli su Počitelj, nekropolu Radimlja, stari grad Vidoški, Stolac, nekropolu Boljuni, Ravno, špilju Vjetrenica i manastir u Zavali.

Projekt "Ćiro – Staza svjetske baštine" trajao je 23 mjeseca, a njegova ukupna vrijednost bila je preko 738.000 KM, od čega su Europska unija i Vlada SR Njemačke kroz EU4Business projekt osigurale 590.000 KM bespovratnih sredstava.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

EU4Business financira Europska unija s 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milijuna eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close