ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE

Sedamdeset biciklista sudjelovalo u rekreativnoj biciklijadi od Počitelja do Stoca

Projekt ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE, koji financira Europska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 03. 2022. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE danas je održana rekreativna biciklijada u kojoj je sudjelovalo oko sedamdeset biciklista.

Ciklovodiči su upoznali sudionike s kulturnim i povijesnim vrijednostima Počitelja, Stoca, nekropole stećaka Radimlja i srednjovjekovnog grada Vidoški. Tijekom 60 km duge ture, biciklisti su kušali domaće specijalitete lokalnih gospodarstvenika poput smokvare, smokvenjaka, smokvolade, čips od japanske jabuke, domaće bademe i lješnjake, sok od zove i drenjine.

Projekt ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE, koji financira Europska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

''Tijekom implementacije projekta proveden je niz različitih aktivnosti koje su poboljšale poslovno okruženje za djelovanje u sektoru turizma na području općina i gradova kojima prolazi biciklistička staza Ćiro. Trasiranjem dodatne biciklističke staze se i općina Stolac značajnije uključila u razvoj ovog segmenta turizma. Podrška je pružena i javnom i privatnom sektoru  kroz nabavku opreme, certificiranjem po Bike Friendly Standardu, te razvojem novih turističkih proizvoda. Također je za  potencijalne davatelje usluga organizirana Škola ruralnog turizma. S obzirom na to da se radi o sektoru turizma, koji je tijekom zadnje dvije godine imao najveći negativni utjecaj izazvan pandemijom virusa COVID-19, posebna je pažnja data promotivnim i marketinškim aktivnostima korištenjem prvenstveno digitalnih alata, te su se tako u sklopu projekta poboljšali pojedine web stranice, napravila web aplikacija za info bord i nabavila dva info borda, te je urađena Strategija digitalnog marketinga za područje Hercegovine. REDAH, u suradnji s jedinicama lokalne uprave će i dalje nastaviti da daje potporu ovom sektoru i svim akterima koji su u lancu vrijednosti u sektoru turizma“, rekao je Ivica Sivrić, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH, organizacije koja provodi projekt.

''Biciklisti su danas istinski uživali u divnim zimskim pejzažima Hercegovine, kušali domaću hranu i upoznali bogatu kulturu i povijest ovoga kraja. Iskusili su sve što promovira projekt ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE, kazao je Toni Zorić, predsjednik kluba Herzegovina Bike i član tima za organizaciju.

Bosna i Hercegovina je i ovoga puta uspješno prezentirana kao sjajna cikloturistička destinacija koja će u narednom periodu privlačiti cikloturiste iz BiH, regije i svijeta. Zorić je pozvao zaljubljenike u prirodu iz cijele zemlje da se pridruže narednoj biciklijadi koja je planirana za nedjelju, 13.03. na relaciji Hutovo Blato – Ravno i obilazak pećine Vjetrenica.     

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Europska unija sa 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milijuna eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Projekt ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Europska unija i Vlada SR Njemačke sufinancira 590.000 KM kroz EU4Business projekt. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH. Više informacija o EU4Business projektu na www.eu4business.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close