Milijuni

Pao potpis Grada i Županije o dugovanju: Ovo nije oprost

Potpisivanje je predstavljeno kao ''dan značajan za građane Mostara, županija ali i regiju'' i ''za opće dobro''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 01. 2022. u 11:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema nikakvog oprosta'', složni su i mostarski gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg nakon što su potpisali sporazum o izmirenju dugovanja Županije prema Gradu za najam.

Naime, iako je Županija prema presudama bila dužna gradu isplatiti oko 12 milijuna, dogovoreno je da se Gradu za najam Đačkog doma isplati u ratama nešto više od 7 milijuna KM i da se ta sredstva iskoriste za razvoj Zračne luke Mostar.

Potpisivanje je predstavljeno kao ''dan značajan za građane Mostara, županije ali i regiju'' i ''za opće dobro''.

''Ja bih ovo nazvao sporazum za zajedničko oživljavanje zračne luke Mostar i definitivno potvrđuje jedne korektne i uspješne suradnje županije i grada s ciljem općeg dobra, boljitka i dobrobiti Grada Mostara, Županije pa i cijele Bosne i Hercegovine'', rekao je Herceg.

Naveo je kako je ''turizam strateška grana gospodarstva'' te da su se zbog toga dogovorili da je najbolji način za iskoristiti ova sredstva prioritetno za Zračnu luku Mostar te, kako je rekao Herceg, na ''taj način sve potencijale koje imamo u turizmu učiniti dostupnima turistima diljem svijeta''.

Raspala zgrada

Mostarski gradonačelnik je rekao kako ''grad zamišlja ovako suradnju sa županijom'', da se svi otvoreni problemi riješe.

Na pitanje portala Bljesak.info radi li se o oprostu pet milijuna KM, i Herceg i Kordić su rekli kako je ovo ''win-win'' situacija.

''Ne radi se o nikakvom oprostu. Treba malo šire gledati sliku, Radi se o javnom novcu svih nas. Tako da nema opraštanja već smo našli model i mogućnost kako dodatno naći sredstva koja se nalaze tu tom javnom prostoru do kojih mi nismo mogli doći iz konkretnih razloga jer postoje i druge obaveze vlade. Mislim da je ovo win-win situacija da dođemo ranije u mogućnost korištenja tih sredstava'', rekao je Kordić.

I Herceg je rekao kako nema nikakvog oprosta.

''Županija je tužena za korištenje dijela ove raspale zgrade Đačkog doma i poslije dvije presude nešto manje od osam milijuna koje bi na redoslijed isplate došle za 14, 15 godina s obzirom na presude koje županija ima. Gradu sad trebaju novci, županija je uskočila'', rekao je Herceg i dodao kako županija to ne može odjednom isplatiti.

Naveo je i kako smatra da je ovo ''način na koji vlast u ovoj zemlji treba funkcionirati''.

Vlada je šutjela

Prema sporazumu, do 31. prosinca 2025. godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije trebala bi Gradu Mostaru isplatiti 7.778.080,47 KM dugovanja po sudskim presudama, a Grad Mostar je suglasan da se sredstva koriste prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar.

Prema prijedlogu, kojeg su usvojili mostarski vijećnici, Županija će Gradu će do kraja ove godine isplatiti milijun maraka, do kraja sljedeće godine milijun, a po dva milijuna 2023. i 2024. Posljednju ratu od 1,7 milijuna KM Županija bi trebala platiti do kraja 2025.

Naime, Vlada HNŽ-a je na svojoj sjednici održanoj početkom prosinca prošle godine donijela Odluku o usvajanju Sporazuma o načinu izvršenja obveza prema Gradu Mostaru. Navedeno je da ukupan dug Županije prema Gradu Mostaru iznosi 7.778.080,47 KM, a da  ukupan iznos zakonskih zateznih kamata iznosi 5.431.219 KM, koji nije unesen u isti.

Potom je odlučeno da se ''sporazum  dostavi Gradskom vijeću Grada Mostara koji bi kao predstavničko tijelo Grada Mostara, jedino moglo donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja navedenog iznosa''.

Podsjećamo, portal Bljesak.info o dugovanju i presudama pisao je još u rujnu prošle godine kada je mjesec dana čekao da se po tom pitanju netko očituje iz Vlade HNŽ-a, ali odgovor tada nismo dočekali.

Kopirati
Drag cursor here to close