Tuzla

Osigurana sredstva za izgradnju prvog bh. centra za autizam

Ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam potpisan je danas u Tuzli, a vrijednost ugovorenog posla je oko 200.000 KM i bit će to prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s autizmom na području BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 12. 2019. u 16:03 Fena
Osigurana sredstva za izgradnju prvog bh. centra za autizam

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam potpisan je danas u Tuzli, a vrijednost ugovorenog posla je oko 200.000 KM i bit će to prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s autizmom na području Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, do travnja naredne godine se očekuje završetak radova, a ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović potvrdio je da se radi o prvoj fazi izgradnje Centra za autizam.

Čim se završi prva faza, najavio je ministar, bit će raspisan javni poziv na nastavak gradnje Centra, a financijska sredstva su osigurana.

Predsjednik Udruženja URDOSA Meho Sadiković kazao je da se roditelji i članovi porodica djece i osoba s autizmom, okupljenih u tom udruženje godinama bore za izgradnju centra, a potpisivanjem ugovora napravljena je velika stvar.

Vlada Tuzlanske županije donijela je i odluku o formiranju komisije koja će raditi na osnivanju Javne ustanove Centar za autizam. U tijeku je rad i s nevladinim i humanitarnim organizacija kako bi se osiguralo opremanje centra.

Na području Tuzlanske županije, prema podacima tuzlanskog Udruženja URDOSA od autizma boluje oko 100 djece.

Kopirati
Drag cursor here to close