Ulaganje

Novi sjaj starih zidova - RH nastavlja pomagati škole u Stocu

Republika Hrvatska nastavlja pomagati škole u Stocu
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 01. 2024. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrada Osnovne škole Stolac pretrpjela je veliku štetu prilikom niza potresa koji su u travnju 2022. godine pogodili grad Stolac. Kako je škola relativno stara nastala je određena šteta kako u unutarnjem tako i u vanjskom dijelu objekta. Najveća šteta je nastala na zidovima i krovu
škole. Bilo je nužno pristupiti žurnoj obnovi zgrade kako bi se nastavni proces nastavio odvijati neometano. Kako sanacija i obnova takve zgrade zahtijevaju znatna sredstva koja Grad ne može osigurati sam, pomoć je i ovaj put stigla od Vlade Republike Hrvatske.

Prvo je Vlada Republike Hrvatske na temelju Odluke o financijskoj potpori za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu preko Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje izdvojila iznos od 100.000,00 kuna za sufinanciranje sanacije fasade na Osnovnoj školi u Stocu.

Foto: PR Grad Stolac / Škola u Stocu tijekom radova

Grad Stolac proveo je postupak odabira najpovoljnijeg izvođača radova, pa je sanacija jednog dijela odrađena početkom 2023. godine. Dio je financiran i iz vlastitih sredstava Grada Stoca, jer doznačeni iznos nije bio dovoljan za sanaciju cijele fasade. Uskoro je završen i drugi dio fasade na dijelu Prve osnovne škole u Stocu, zbog kojeg se ranije digla velika medijska prašina. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 30. ožujka 2023. godine Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dodijelilo je sredstva za Obnovu fasade Osnovne škole Stolac i opremanje informatičkog kabineta škole u iznosu od 50.000,00 eura.

Tako su od ove školske godine realizacijom ova dva projekta učenici Osnovne škole Stolac i Prve osnovne škole Stolac dobili novu fasadu na školi, vizualno ljepšu i topliju školu. Od preostalog iznosa za potrebe triju škola s područja našeg grada nabavljena je informatička oprema.

Nabavljeno je 40 računala, 4 prijenosna računala, 3 printera, 1 kopirni uređaj te projektor za Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac ukupne vrijednosti 40.821,30 KM, dok su za potrebe Osnovne škole na Crnićima kupljene nove školske ploče u vrijednosti 16.378,00 KM. Uz zahvale donatorima iz škole poručuju da su vremena takva da bi sve škole morale imati informatičke kabinete jer su moderne tehnologije danas sastavni dio svih naših aktivnosti u životu.

Foto: PR Grad Stolac / Učenici i nastavno osoblje su dobili novu opremu

''Umijeće rada na računalu sada spada u osnovnu pismenost. Naša škola ovime je dobila u potpunosti opremljene nove informatičke kabinete kako bi učenicima omogućili pristup modernoj tehnologiji i naprednom nastavnom procesu ostvarivanja informatičke pismenosti” riječi su ravnatelja iz škole u Stocu.

Republika Hrvatska i njezina Vlada nastoje ovakvim i sličnim projektima promicati veze i jačati suradnju s Hrvatima izvan domovine, u svrhu očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, kao i očuvanje hrvatskog jezika i kulturnog stvaralaštva.

Foto: PR Grad Stolac / Učenici i nastavno osoblje su dobili novu opremu
Kopirati
Drag cursor here to close