Nekad i sad

Novi prijedlog čeka: Prije točno 10 godina odgođen parking u Mostaru

''Uvođenje reda u ovu oblast trebalo bi ići etapno, s probnim periodom u kojemu bi se vlasnici automobila bili upoznati s novim zakonskim rješenjima'', istaknuto je na sjednici prije deset godina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 05. 2021. u 11:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru mnogo stvari miruje godinama. Tako i mirujući promet ne mrda s mjesta. Naime, na sjednici Gradskog vijeća koja je održana jučer, 11. svibnja, s dnevnog reda skinute su odluke o  organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima te o korištenju javnih parkirališta i visini naknade.

Slično se dogodilo prije točno 10 godina, 12. svibnja 2011. godine. Tada je, kako se navodi u tekstu objavljenom na portalu Bljesak.info, ''Gradsko vijeće Mostara još jednom odgodilo izjašnjavanje o odluci kojom se regulira način naplate parkiranja, kao i korištenje javnih parkirališta na području Mostara''.

Prije deset godina…

''Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća stručnjaci Zagrebparkinga, poduzeća koje je izradilo Prijedlog odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Mostaru, pokušali su dati odgovor na brojna pitanja i nedoumice koje su se pojavile u javnosti vezano za regulaciju mirujućeg prometa u gradu na Neretvi'', pisalo je u izvještaju sa sjednice mostarskog Vijeća prije deset godina.

Foto: Bljesak.info / Urbani način komunikacije

Tada je ''rečeno kako će se odgovori na većinu od tih pitanja moći dati teku u hodu, odnosno tek nakon što se po početku rada Javnog poduzeća Mostar parking dobiju konkretniji podaci o situacija na terenu''.

''Uvođenje reda u ovu oblast trebalo bi ići etapno, s probnim periodom u kojemu bi se vlasnici automobila bili upoznati s novim zakonskim rješenjima, istaknuto je na sjednici. Odgovarajući na pitanja vijećnika kako se građanima može naplaćivati parking na parkiralištima u sklopu stambenih naselja, a da im nitko ne garantira da će imati mjesto na kojem mogu ostaviti svoj automobil s obzirom na kronični nedostatak mjesta za parking, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se problem mirujućeg prometa može riješiti samo izgradnjom novih parkirališnih mjesta. Kako u ionako opterećenom gradskom proračunu nema sredstava za tu namjenu, nužno je što hitnije početi ubirati prihode od postojećih parkirališta i uličnih parking mjesta, smatra gradonačelnik Bešlić'', stajalo je u tekstu.

Tehnički nedostaci tada i dorađivanje sada

Dodaje se kako je ''s ciljem da se dobije što prihvatljivije zakonsko rješenje, Gradsko vijeće Mostara odlučilo ' odgoditi izjašnjavanje o ovoj odluci za neku od sljedećih sjednica, a u međuvremenu bi vijećnici svoje primjedbe i sugestije trebali uobličiti u konkretne amandmane''.

''S dnevnog reda današnje sjednice, zbog tehničkih nedostataka imovinsko-pravnog karaktera, povučene su i odluke o davanju na privremeno korištenje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta za uređenje parking prostora i uspostavljanja parking prostora za odlaganje nepropisno parkiranih vozila na lokalitetima iza zgrade federalnih institucija, iza zgrade bivšeg HIT-a i lokalitetu Južni logor'', navodi se u izvještaju o odgađanju odluke o parkiranju Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Inspekcija zapečatila parking u Mostaru

Jučer je pak mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako je potrebno još par dana da ''neke stvari doradimo, jer se radi o osjetljivoj odluci koja će imati reperkusije prema građanima Grada Mostara''. Dodao je kako se nada da će odluka biti usvojena već na sljedećoj sjednici Vijeća te da se ne radi o političkim nesuglasicama nego da priči treba pristupiti ozbiljno.

''I to je to kada je u pitanju parking. 2012. je rađen elaborat, ambiciozno je tada predviđeno kompletno rješenje koje se po meni ni dan danas ne može implementirati na taj način. U rješavanje problema treba ući razumnije, pa grad pokriti korak po korak, da ne napravimo loš potez koji bi mogao građane dodatno financijski opteretiti'', dodao je Kordić.

15 KM za stanare

Inače, u Odluci o korištenju javnih parkirališta i visini naknade, koja je skinuta s dnevnog reda, a koju je Bljesak.info imao na uvid, navodi se kako se javna parkirališta s naplatom svrstavaju u tri zone.

Cijene dnevne parkirališne karte iznosile bi 10 KM, za treću zonu, 15 KM za drugu te 20 KM za prvu zonu dok bi se cijena satne parkirališne karte za pojedinu zonu kretala od 0,50 KM do 1,50 KM.

Foto: Bljesak.info / Bljesak.info / Mostarci će ispaliti: Planira se naplata parkinga u svim kvartovima

U Odluci stoji kako bi cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare, za sve zone naplate, iznosila 15 KM za svako motorno vozilo. Cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare umirovljenike koji primaju mirovinu u iznosu koji nije viši od iznosa najniže mirovine, za sve zone naplate, određuje se u iznosu od 10 KM za svako motorno vozilo. Cijena godišnje povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare, za sve zone naplate, određuje se u iznosu od 150 KM za svako motorno vozilo. Cijena godišnje povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-stanare umirovljenike koji primaju mirovinu u iznosu koji nije viši od iznosa najniže mirovine, za sve zone naplate, određuje se u iznosu od 100 KM za svako motorno vozilo.

Foto: Bljesak.info / Uništena instalacija parking automata

Cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za pravne osobe za sve zone, određuje se u iznosu od 75 KM.

Rezerviranje mjesta

Cijena mjesečne povlaštene parkirališne karte za fizičke osobe-zaposlenike koji imaju prebivalište na području Grada Mostara, a zaposleni su kod pravne osobe koja je vlasnik ili korisnik poslovnog prostora u zoni naplate parkiranja, iznosit će 30, 40 i 50 KM.

Cijene jednogodišnjeg rezerviranja parkirnog prostora iznosit će od 1.500 KM do 3.500 KM.

U Odluci o organizaciji i načinu naplate stoji kako ''tehničke i organizacijske poslove, naplatu, nadzor nad parkiranjem vozila, održavanje i čišćenje, te druge poslove na javnim parkiralištima s naplatom obavlja JP „Mostar Parking“ d.o.o. iz Mostara''.

Foto: Bljesak.info / Mostarci će ispaliti: Planira se naplata parkinga u svim kvartovima

Među ostalim pravilima, navedeno je kako organizator parkiranja može blokirati vozilo napravom za blokiranje kotača („kandže“) ili uklonjeno paukom. Kazne će biti od 50 KM do 500 KM.

''Smatramo da će se uvođenjem ovog sustava naplate i kontrole parkiranja bitno doprinijeti popravljanju stanja u ovoj oblasti, kako u regulaciji prometa u mirovanju, tako i postizanjem financijskih efekata koji će omogućiti rad JP „Mostar Parking“ ali i daljnja ulaganja kojima će se povećati kvantitet i kvalitet parkirališnih prostora, izgradnjom novih parkirališta, javnih garaža, te uređenjem postojećih javnih parkirališta'', navodi se u odluci te dodaje kako su za realizaciju ove Odluke potrebna su značajna financijska sredstva koja su velikim dijelom osigurana putem kreditnog zaduživanja, oprema je nabavljena, instalirana u dobroj mjeri i u ispravnom stanju.

Kopirati
Drag cursor here to close