Istočna Hercegovina

Stiže 2,9 milijuna eura za modernizaciju ceste Nevesinje-Berkovići

Projekt će modernizirati regionalnu cestu i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje općine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 02. 2018. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Cesta  na ulazu u Berkoviće

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je grant sa vladom Nizozemske za modernizaciju regionalne ceste R-435 između Nevesinja i Berkovića.

R-435 je regionalna cesta dužine 32 km koja povezuje općine Nevesinje i Berkovići. Ova cesta je sagrađena krajem 19. stoljeća i trenutno je u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 km/h.

Kao posljedica toga, stanovnici ove dvije općine moraju voziti velike daljine obilaznim cestama kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove. Ovaj projekt će modernizirati regionalnu cestu i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje općine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.

  / 

Grant u iznosu od 2,9 milijuna eura odobrio je ORIO u ime Ministra vanjske trgovine i razvojne suradnje Nizozemske. Ministarstvo za promet i veze Republike Srpske prijavilo se za grant iz programa ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a u ime nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova ga implementira Nizozemska agencija za gospodarstvo.

Projekt ORIO ima za cilj doprinijeti razvoju društvenog i privatnog sektora. Za Bosnu i Hercegovinu odobrena su tri ORIO granta u vrijednosti od vise od 13 milijuna eura.

Ukupni investicijski troškovi modernizacije ceste iznosit će 12,3 milijuna eura, od čega će ovaj grant pokriti 27%, dok će preostala potrebna sredstva osigurati Javno poduzeće Putevi RS, podržano garancijom Ministarstva financija.

Očekuje se da će obnova ceste biti završena do kraja 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close