BiH

Najavljuju se nove poplave, štete od starih još nisu sanirane

"Poplava mi je praktično odnijela sve. Kompletan prvi kat gdje sam stanovao, garaža, prateći objekti, auto, sve je uništeno''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 12. 2021. u 07:03 Bljesak.info
Najava novih padavina i poplava

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini nadležni meteorološki zavodi najavili su od danas nove padaline, što znači da bi moglo biti i novih poplava. Građani Kantona Sarajevo- koji su prije mjesec dana bili pogođeni katastrofalnim poplavama, ogorčeni su- jer još čekaju novac za naknadu šteta. Nadležni još skupljaju podatke o procjenama šteta, i nije poznato kada će oštećenim građanima biti uplaćen novac.

"Poplava mi je praktično odnijela sve. Kompletan prvi kat gdje sam stanovao, garaža, prateći objekti, auto, sve je uništeno. Bili su ovi za procjenu štete. Sada čekamo da vidimo što će biti od toga", govori Ismet Bulić, mještanin Reljeva, prenosi BHRT.

Sve što su trideset godina stvarali nestalo je preko noći. Danas žive na gornjem katu kuće i čekaju novac kako bi nadoknadili barem djelomice nastalu štetu.

"Znate šta, od 5. studenog više nitko ne spava. To je toliki psihički i fizički napor. Kad čujem ove izjave od nadležnih agencija, pa to je katastrofe. Oni kažu da mi bacamo smeće. To nije istina, ja i muž i susjedi čistimo korite rijeke. To što je njihova nadležnost, mi radimo". Jasenka Bulić, suprug

Protekli mjesec poplave su zadesile veći dio Kantona Sarajevo, zatim općine Trnovo, Pale i Istočna Ilidža u Republici Srpskoj, te neke dijelove Hercegovine. Iz meteoroloških zavoda najavili su nove padaline. Građani su pozvani na oprez.

"Građani moraju biti upozoreni za eventualne neželjene efekte. Izdato je upozorenje, jer se otprilike zna gdje su te kritične točke. Ovo se prije svega odnosi na općinske službe jer one prve izlaze na teren i reagiraju'', kazao je Dženan Brkanić, ravnatelj Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo

Iz entitetskih uprava za civilnu zaštitu ističu da se u proteklom razdoblju učinilo puno toga na terenu kako bi se opasnosti od poplava smanjile na minimum.

"Mogu da kažem da je dosta urađeno, ali što se tiče nesreća i kapaciteta nikada nije dovoljno. Vidimo kada se dogode nesreće da treba još ljudi i resursa. Federalna uprava civilne zaštite uvijek ustupa svoje resurse", objašnjava Majda Kovač, Federalna uprava civilne zaštite

Samo u Kantonu Sarajevo proteklog mjeseca bilo je poplavljeno više od 340 domaćinstava i 60 gospodarskih objekata. Iz Agencije za vodno područje rijeke Save, koja je nadležna za Federaciju BiH, istaknuli su kako su do sada izdvojili 150 tisuća maraka za Općinu Trnovo za žurne intervencije na osiguranju poticajnog profila rijeke Željeznice. Za 2022. godinu, za uređenje korita Željeznice i Bosne, ova Agenicija će osigurati dva milijuna maraka. 

Kopirati
Drag cursor here to close