Materijali

Mostarske terase i kiosci će ipak pričekati?

Doznajemo i kako su se broji ugostitelji iznenadili što su se našli na popisu kao i što se neki na popisu nisu našli.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 04. 2022. u 11:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarske terase, kiosci, reklamni panoi i mobilijar, čini se, ipak neće odmah na ''čišćenje'' jer će se odluke pripremljene za sjednicu Gradskog vijeća morati doraditi.

Kako doznajemo odluke o donošenju i provođenju Programa zauzimanja javnih površina, o donošenju i provođenju Programa razmještaja kioska, o donošenju i provođenju Programa razmještaja reklamnih panoa i displeja te o donošenju i provođenju Programa razmještaja urbanog mobilijara na području Grada Mostara ići će u doradu pa se o njima neće odlučivati na sjednici Vijeća zakazanoj za srijedu.

Doznajemo i kako su se broji ugostitelji iznenadili što su se našli na popisu kao i što se neki na popisu nisu našli.

Prema odluci Grada, čiji su materijali kasnili na putu do vijećnika, trebalo bi se ukloniti 42 a preoblikovati 52 terase ispred ugostiteljskih objekata koje zauzimaju javne površine. Ostale terase, njih 72, navodno ne smetaju nikome.

Kad su u pitanju kiosci, osam će ih biti uklonjeno, kao i dva kioska koja prodaju hranu. Uklanjat će se i reklamni panoi, a Grad je osmislio i plan postavljanja urbanog mobilijara.

Službeno, u gradu postoji 176 panoa od čega će se njih šest ukloniti a dva dislocirati, a Grad predlaže ''izradu plana postavljanja panela u svrhu zatvaranja ruševnih objekata do konačnog rješenja statusa istih''.

Prema odluci, panoi koji imaju LED ili bilo kakvu drugu rasvjetu moraju biti prilagođeni tako da ne ugrožavaju promet i sudionike u prometu te moraju biti prilagođeni tako da ne smetaju stanarima okolnih stambenih objekata i da ne ugrožavaju raslinje. Za reklamne panoe preko 12 m2 pored urbanističke, potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu za postavljanje istog dok reklamni panoi na postojećim objektima ne smiju narušavati njegov izgled. Čini se kako samo šest panoa ne ispunjava ove uvjete.

Kad je u pitanju mobilijar, zamijenit će se 32 klupe za sjedenje i 34 korpe za otpatke.

Inače, na sjednici će se naći i odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacijskog plana te uređenja građevnog zemljišta ''Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobusnog terminala''; potom odluka o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacijskog plana te uređenja građevinskog zemljišta za ''Rodoč III'' te za područja ''Zgoni II'', ''Centar II'' uređenja za stambeno poslovnu zonu ''Gnojnice'' i ''Kočine''.

Pred vijećnicima će se naći i Odluka o davanju dodatnih ovlasti Povjerenstvu za stručnu ocjenu kao i davanje suglasnosti na kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeće Europe kako bi se izgradila sportska dvorana u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close