Planovi

Uklanjaju se 42 terase u Mostaru

Kako je navedeno, stolovi ili ostali mobilijar moraju biti ispred ugostiteljskog objekta i ne prelaziti gabarite unutrašnjeg prostora koji objekt zauzima…
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2022. u 14:00

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uklonit će se 42, a preoblikovati 52 terase ispred ugostiteljskih objekata koji zauzimaju javne površine, navedeno je u Programu razmještaja bašti ugostiteljskih objekata i tezgi u Gradu Mostaru koji će se naći pred vijećnicima na sjednici 13. travnja.

''Nedirnute'' će ostati 72 terase, a kako je navedeno, stolovi ili ostali mobilijar moraju biti ispred ugostiteljskog objekta i ne prelaziti gabarite unutrašnjeg prostora koji objekt zauzima, osim ako ne smeta susjednim objektima za šta moraju dobiti pismenu suglasnost vlasnika istih te se ne smiju nalaziti na pravcima pješačkih koridora koji moraju biti široki minimalno 1.2 m.

Potrebno je, kako je navedeno, i prilagoditi širinu trotoara i širinu prolaza za osobe sa smanjenim sposobnostima kretanja i dječja kolica, nakon postavljanja stolova te uzeti u obzir sužavanje trotoara na pojedinim mjestima zbog žardinjera, zemljanog pojasa za drveće kako bi se i na tim mjestima osigurala dovoljna širina prolaza.

''Zabranjeno je postavljanje stolova koji se nalaze u blizini pješačkog prijelaza i onemogućavaju dostupnost prijelazu i silaznoj rampi, a ako se radi o zauzimanju trotoara, minimalni prolaz za pješake između stolova i prometnice mora da iznosi 1,2 m. Stolovi ili ostali mobilijar se ne smiju nalaziti na zelenim površinama koje održava Grad Mostar te moraju biti minimalno odmaknuti 1.2 metara od drveća ili površina predviđenih za sadnju niskog ili visokog rastinja'', navedeno je.

Dodaje se i kako natkrivanje otvorenih bašta, položaj suncobrana, visina prolaza ispod tende ukoliko tenda dodiruje prolaz za pješake ne smije biti niži od 2,5 metra.

Prema izračunu, površina uklonjenih terasa ugostiteljskih objekata i dvije tezge iznosi 2994 četvornih metara, od čega na tezge otpada samo 25 kvadrata. Istodobno, onima koji su zavirili u podatke, nije jasno kako su neki ''prisvojili'' javne površine i ne dira im se terasa dok se nekima uklanja.

Bilo kako bilo, ova bi sjednica Gradskog vijeća, mogla biti Mostarcima najzanimljivija jer će se raditi o intervencijama na terasama koje mnogima život znače, a mnogima nezamjenjivi ritual.

Inače, pojedini su se mostarski vijećnici požalili da su im materijali za sjednicu dostavljeni prekasno, mimo poslovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close