Svjetlo

Mostar raspisao tender koji nije u skladu sa zakonom  

Kao uvjet ekonomske i financijske sposobnosti ponuđača traži se da ponuđač ima sredstva ili ima pristup raspoloživim likvidnim financijskim sredstvima, ne uzimajući u obzir druge ugovorene obveze ponuđača
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 06. 2023. u 09:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar raspisao je tender za nabavku i montažu rasvjetnih tijela vrijednu 70 tisuća KM, ali zahtjev naveden u nabavi nije u skladu sa Zakonom javnim nabavkama jer se njime ograničava konkurencija za manje ponuđače, objavio je portal Pratimotendere.ba.

Predmet ovog postupka javne nabavke je nabavka i montaža rasvjetnih tijela u dvorani OŠ Gnojnice, te na lokacijama gradskih područja i podijeljena je na tri LOT-a.

Naime, kao uvjet ekonomske i financijske sposobnosti ponuđača traži se da ponuđač ima sredstva ili ima pristup raspoloživim likvidnim financijskim sredstvima, ne uzimajući u obzir druge ugovorene obveze ponuđača, u vrijednosti od minimalno 20 tisuća KM. Pritom se ugovorni organ poziva na član 47 Zakona o javnim nabavkama.

''Ovaj član precizira da ugovorno tijelo može utvrditi u tenderskoj dokumentaciji minimalne uvjete u pogledu ekonomske i financijske sposobnosti kandidata/ponuditelja, kao i dokaze koji se zahtijevaju, a Grad Mostar navodi da će ponuda će biti odbačena ako ponuđač ne ispuni minimalne uvjete'', navodi portal.

Pored toga, za nabavku rasvjete traži se i uvjet da ukupan promet koji je ponuđač, bilo samostalno ili kao zajedničko poduzetništvo, ostvario u segmentu poslovanja koji je predmet ugovora, za period od tri posljednje financijske godine ili od datuma registracije, odnosno početka poslovanja, ne smije biti ispod 140.000 KM bez PDV-a, odnosno 163.800 KM sa PDV-om.

''Iako Zakon o javnim nabavama dozvoljava ovakvo postupanje, ugovorni organ, ukoliko je zaista želio izbjeći diskriminaciju potrošača mogao je propisati da ponuđač treba imati minimalno realizaciju jednog ugovora procijenjene vrijednosti'', navodi spomenuti portal.

Inače, još uvijek nema službene reakcije Grada na napise kako rekonstrukcija javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava nije urađena u skladu s pravilima. Naime, u spomenutoj ulici vidljiv je efekt zebre a nakon što je tvrtka ovlaštena za to izvršila mjerenje, pokazalo se kako je ono daleko od onoga kakva bi javna rasvjeta trebala biti.

Kopirati
Drag cursor here to close