Loš posao

Što se skrilo iza lošeg svjetla na mostarskoj Aveniji?

Zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava je rađena u sklopu projekta IRENE i dobila je zeleno svjetlo od nadzora gradnje. Tvrdi se da ušteda seže i do 50 posto.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 04. 2023. u 11:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasvjeta na Aveniji u Mostaru ne zadovoljava standarde, potvrdili su za Bljesak.info stručnjaci koje smo angažirali za mjerenje kvalitete javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava.

Kao najveći problem ističu ravnomjernost te naglašavaju kako ''definitivno nije vođeno računa o izboru svjetiljki, rasporedu i visini stubova''.

Na slici 1 su dijagrami s proračunatim vrijednostima odakle se vidi da rasvjeta u Ulici kralja Tomislava ne zadovoljava standarde.

  / Rasvjeta na Aveniji

Radi usporedbe, izmjerili smo osvijetljenost u Splitskoj ulici u kojoj nije vršena rekonstrukcija rasvjete i dobili smo zadovoljavajuće rezultate (Slika 2).

  / Rasvjeta u Splitskoj ulici

''Apsurd u svemu ovom je da je uložen novac u rekonstrukciju rasvjete, a da je osvjetljenje bolje sa starim svjetiljkama. Problem Avenije su i pješački prelazi. Na jednom mjestu je pješački prelaz u gotovo potpunom mraku (2-3lx), a po pravilu bi trebao biti bolje osvjetljen, da bi automobil koji nailazi na pješački prelaz mogao primijetiti pješaka'', kažu nam stručnjaci i poručuju kako ''definitivno nije vođeno računa o izboru svjetiljki, rasporedu i visini stubova''.

Foto: Bljesak.info / Efekt zebre na mostarskoj prometnici

Podsjećamo, već ranije smo izvršili mjerenje stupova pa smo utvrdili da su oni niži te da su visoki 9,80 metara i da je razmak među njima oko 45 metara. Usporedbe radi, u Splitskoj ulici, koja se križa s Ulicom kralja Tomislava, ''stari'' su stubovi nešto viši od 11 metara a razmak među njima je oko 35 metara.

Zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava je rađena u sklopu projekta IRENE i dobila je zeleno svjetlo od nadzora gradnje. Tvrdi se da ušteda seže i do 50 posto.

U ocjeni izvođenja radova navedeno je kako je zamjena ''zastarjelog i neefikasnog sustava javne rasvjete s novim efikasnim tehnologijama'' ... sukladna ''pozitivnim zakonskim propisima i tehničkim normativima''. No, kako nam je rečeno iz tvrtke koja je radila nadzor, ona nije bila zadužena za fotometriju.

Zamjena stare javne rasvjete na ovoj prometnici rađena je u sklopu projekta IRENE koji se u razdoblju od 2017. do 2019. godine provodio u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energijske učinkovitosti.

Grad Mostar je objavio kako je vrijednost potpisanog ugovora s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete ''487.139,71 KM, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000,00 KM s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara''.

U ovom dijelu mostarskog projekta izvršena je zamjena 41 rasvjetnog stuba, a montirano je 158 svjetiljki. Na stubove su montirane lampe na H nosačima, tj. po četiri lampe po jednom stubu, izuzev tri stuba Rasvjetna tijela su sa LED tehnologijom i svaka svjetiljka je sa 21 diodom, jačine 72W. Na jedan rasvjetni stub montirane su po 4 lampe na H nosačima, dok su na tri stuba montirane po dvije lampe na T nosaču.

Prema gradskim dokumentima, Grad predviđa da će ove godine utrošiti 2,6 milijuna za električnu energiju, a planira i zamjene rasvjetnih tijela u čak 22 ulice u sklopu UNDP-ovog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close