Svjetlo upalilo mrak

Mostar: Zašto Avenija (ne) svijetli?

U projektu je navedeno kako su rasvjetni stupovi visine 10 metara. No, mjerenjem smo utvrdili da su oni niži…
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 03. 2023. u 14:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava u Mostaru, koja je rađena u sklopu projekta IRENE, dobila je zeleno svjetlo od nadzora gradnje. U ocjeni izvođenja radova navedeno je kako je zamjena ''zastarjelog i neefikasnog sustava javne rasvjete s novim efikasnim tehnologijama'' ... sukladna ''pozitivnim zakonskim propisima i tehničkim normativima''. No, kako nam je rečeno iz tvrtke koja je radila nadzor, ona nije bila zadužena za fotometriju.

Tako je u stvarnosti spomenuta ulica, mostarska Avenija, školski primjer efekta zebre koji je nedopustiv na prometnicama jer ugrožava sigurnost sudionika u prometu. Naime, na ovoj prometnici česte su ozlijede pješaka čak i kada su oni na pješačkim prijelazima. Uz ostale čimbenike, svakako da razlog u stradavanju pješaka leži i u činjenici kako je prometnica, unatoč pozitivnim ocjenama, loše osvijetljena. A osvjetljenje jedne prometnice, prema navodim struče literature, može smanjiti boj prometnih nesreća za 30 posto.

487.139,71 KM

Zamjena stare javne rasvjete na ovoj prometnici rađena je u sklopu projekta IRENE koji se u razdoblju od 2017. do 2019. godine provodio u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energijske učinkovitosti.

Foto: Bljesak.info / Efekt zebre na mostarskoj prometnici

Grad Mostar je objavio kako je vrijednost potpisanog ugovora s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete ''487.139,71 KM, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000,00 KM s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara''.

U ovom dijelu mostarskog projekta izvršena je zamjena 41 rasvjetnog stuba, a montirano je 158 svjetiljki. Na stubove su montirane lampe na H nosačima, tj. po četiri lampe po jednom stubu, izuzev tri stuba Rasvjetna tijela su sa LED tehnologijom i svaka svjetiljka je sa 21 diodom, jačine 72W. Na jedan rasvjetni stub montirane su po 4 lampe na H nosačima, dok su na tri stuba montirane po dvije lampe na T nosaču.

Visina se ne 'poklapa'

Iz tvrtke Elko Marić nam je rečeno kako su ugrađeni stubovi bosanskohercegovačkog porijekla od proizvođača Interkomerce d.o.o. Mostar visine 10 metara, aluminijski - trosegmentni. Na njima su svjetiljke LED, tip Slide H, proizvođača Ragni snage 4×72W.

Foto: Bljesak.info / Efekt zebre na mostarskoj prometnici

No, mjerenjem smo utvrdili da su oni niži te da su visoki 9,80 metara i da je razmak među njima oko 45 metara. Usporedbe radi, u Splitskoj ulici, koja se križa s Ulicom kralja Tomislava, ''stari'' su stubovi nešto viši od 11 metara a razmak među njima je oko 35 metara.

Stručna literatura kaže kako je međurazmak izvora svjetlosti, prije svega, mjera ekonomičnosti sustava te da što je međurazmak veći, troškovi izgradnje i održavanja su manji i obrnuto.

Isto tako, međurazmak bitno određuje jednolikost osvjetljenja odnosno jednolikost rasvijetljenosti površine kolnika.

No, visina rasvjetnog tijela i ne bi bila toliki problem da nije riječ o rasvjetnim tijelima koje, vidljivo je golim okom, ne osvjetljuju kvalitetno prometnicu jer se između svakog stupa stvara ''crna rupa'' što vozačima smanjuje vidljivost i pješake čini nevidljivijima. Uz to, problem predstavlja i što je pločnik uz prometnicu nedovoljno osvjetljen. Iz trenutno dostupne dokumentacije nepoznato je je li izvršena fotometrija odnosno mjerenje svjetlosti, ali je golim okom vidljivo da je novo mostarsko svjetlo upalilo mrak.

Uz neopreznost vozača, ali i pješaka, sve to dovodi do toga da je ova mostarska ulica postala problematičnom kad je u pitanju sigurnost prometa. Tako se sve češće mogu čitati vijesti o prometnim nesrećama u kojima stradavaju pješaci čak i na pješačkim prijelazima. Prijelaz, na kojem je nedavno automobil udario dječja kolica, a kako je vidljivo na fotografijama, u potpunom je mraku.

Manje uštede

U novom proračunu, kojeg su gradske službe pripremile za 2023. godinu, Grad Mostar je ove godine predvidio 30.000 KM ''za neophodne pojedinačne intervencije postavljanja do dva nova rasvjetna mjesta (PR-VO) sa ciljem dopunjavanja i kompletiranja postojeće rasvjete gdje je prilikom izgradnje iste 'preskočeno' ili  se zbog širenja naselja ukazala potreba za postavljanjem još jednog novog rasvjetnog mjesta''.

Foto: Bljesak.info / Efekt zebre na mostarskoj prometnici

Grad je predvidio da će ove godine potrošiti 2.600.000 KM za električnu energiju te naveo u dokumentu o kojem će se raspravljati na vijeću da se ''manje uštede ostvaruju kroz projekte zamjene postojeće rasvjete novom i ekonomičnijom LED rasvjetom''.

''Istovremeno se kontinuirano vrši proširenje postojeće i izgradnja nove rasvjete u široj gradskoj zoni što neminovno povećava potrošnju električne energije za javnu rasvjetu. Racionalizacija sistema javne rasvjete i smanjenje troškova zamjenom postojećih dotrajalih svjetiljki novim i ekonomičnijim (LED) svjetiljkama, podešavanje rada većih potrošača kao što su školska i druga igrališta, primjena novih i ekonomičnijih tehnologija sa mogućnošću regulacije režima rada, neke su od mjera koje se nastoje primjenjivati u vršenju radova tekućeg održavanja gdje god je to moguće a sve u cilju unapređenja sustava i povećanju efikasnosti održavanja'', navodi Grad u planu komunalne potrošnje za 2023. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close