Rasvjeta

Stižu nova svjetla: Hoće li Mostar pasti u mrak kao na Aveniji?

Iako je zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava u Mostaru, tzv. Avenija, koja je rađena u sklopu projekta IRENE, dobila zeleno svjetlo od nadzora gradnje, pokazalo se da projekt nije urađen po propisima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 05. 2023. u 12:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar raspisao je javnu nabavu za nova osvjetljenja na tri lokacije u vrijednosti od 70 tisuća KM bez PDV-a.

Kako je objavljeno, poziv podrazumijeva nabavku i montažu rasvjetnih tijela na dvije lokacije gradskog područja Sjever.

Tako se u naselju Vrapčići planira ''demontaža postojećih rasvjetnih tijela, montaža dvostranih nosača na postojeće metalne stubove te ponovna montaža demontiranih rasvjetnih tijela na jednu stranu dvostranog nosača a na drugu stranu montaža novih rasvjetnih tijela''.

Grad se nije proslavio

Za Bijelo polje predviđena je ''nabavka i montaža rasvjetnih tijela na postojeće betonske stubove''. Sve to trebalo bi, bez poreza, koštati 20.000 KM.

U nabavi je navedena nabavka i montaža rasvjetnih tijela ''na više lokacija gradskog područja Jugoistok na postojeće betonske stubove'' za što se predviđa 30 tisuća KM bez PDV-a.

Raspisana nabava podrazumjeva i ''nabavku i montažu rasvjetnih tijela u školskoj sportskoj dvorani OŠ Gnojnice uz prethodnu demontažu postojećih, većim dijelom neispravnih, rasvjetnih tijela'' po cijeni od 20 tisuća KM bez PDV-a.

Podsjetimo, Mostar se nije proslavio s rekonstrukcijom javne rasvjete. Tako je rasvjeta u Ulici kralja Tomislava, na mostarskoj Aveniji, umjesto poboljšanje rasvjete, dobio se efekt zebre koji ugrožava sigurnost sudionika u prometu. Pogotovo jer su pješački prijelazi, kao i pristup pješačkim prijelazima u mraku.

Iako je zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava u Mostaru, tzv. Avenija, koja je rađena u sklopu projekta IRENE, dobila zeleno svjetlo od nadzora gradnje, pokazalo se da projekt nije urađen po propisima.

Mjerenja

Pokazala su to i mjerenja koje je proveo portal Bljesak.info u suradnji s tvrtkama koje se bave rasvjetnom djelatnošću koji su upozorili da ''definitivno nije vođeno računa o izboru svjetiljki, rasporedu i visini stubova''.

''Apsurd u svemu ovom je da je uložen novac u rekonstrukciju rasvjete, a da je osvjetljenje bolje sa starim svjetiljkama. Problem Avenije su i pješački prelazi. Na jednom mjestu je pješački prelaz u gotovo potpunom mraku (2-3lx), a po pravilu bi trebao biti bolje osvjetljen, da bi automobil koji nailazi na pješački prelaz mogao primijetiti pješaka'', poručili su stručnjaci nakon provedenog mjerenja.

Izvršili smo i mjerenje stupova pa smo utvrdili da su oni niži od onoga što je zahtijevao projekt te da su visoki 9,80 metara i da je razmak među njima oko 45 metara. Iako je projekt IRENE rađen novcem Europske unije, iz Delegacije EU u BiH nisu željeli komentirati propuste u izvedbi poručivši kako je za sve odgovoran Grad.

Inače, Grad Mostar planira, u suradnji s UNDP, zamjenu rasvjete u još 22 ulice.  

Kopirati
Drag cursor here to close