"Ne utječe na stabilnost"

Vještak o napuknuću mosta Počitelj: Zazori su normalni

"Imate kući četiri metra trotoara, pa se dogodi pukotina i to ne utječe na stabilnost kuće. Slično je i u ovom slučaju s mostom ovolike dužine, visine i masivnosti", pojasnio je Marković.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 08. 2023. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne radi se o oštećenju, nego, vrlo vjerovatno, o zazoru na površinskom sloju betona. Na objektu dužine 1.000 metara u kontinuitetu normalno je da imate zazore, jer se i betoniralo po segmentima. Imate kući četiri metra trotoara, pa se dogodi pukotina i to ne utječe na stabilnost kuće. Slično je i u ovom slučaju s mostom ovolike dužine, visine i masivnosti", pojasnio je za Avaz profesor i stalni sudski vještak prometne struke Igor Marković.

Napuknuće

Naime, komentirao je on napuknuće na mostu Počitelj koje je u subotu odjeknulo u javnosti. Podsjetimo, prije 15-ak dana pojavilo se napuknuće na jednom od spojeva najdužeg mosta na Koridoru Vc.

S donje strane mosta postavljena je 'krletka' te se pretpostavlja kako je upravo tu došlo do oštećenja mosta.

"Nemam informaciju što se točno dogodilo, ali mislim da to nisu nikakva oštećenja, mislim da je to nastalo prilikom prednapona u mostu, što se uvijek radi. To podrazumijeva naprezanje mosta, njegove konzole i grede, kako bi izdržale što veći pritisak, kako u slučaju stvaranja velikog pritiska ne bi dolazilo do prevelikog osciliranja mosta", pojasnio je za Avaz profesor strojarstva i bivši član Nadzornog odbora JP "Autoceste FBiH" Ibrahim Badžak.

Pročitajte još

Direktor Javnog poduzeća Autoceste FBiH Denis Lasić u subotu je kazao kako je u tijeku otklanjanje nedostataka te da nema potrebe za uznemiravanjem javnosti jer uočeni nedostaci neće ostaviti posljedice po stabilnost ovog objekta.

"Po našim saznanjima, prilikom izvođenja radova došlo je do određenih nepredviđenih okolnosti, na čijem otklanjanju izvođač već radi. Bitno je da nije ugrožena stabilnost mosta te da neće biti nikakvih trajnih posljedica. Početkom tjedna imamo sastanak s nadzorom i izvođačem, poslije koga ćemo izvijestiti javnost. Uglavnom, nema potrebe za uznemiravanjem javnosti. To su stvari koje se događaju, ali na izvođaču je da ih blagovremeno riješi . Normalno, JP Autoceste FBIH, kao naručitelji posla, neće preuzeti most dok on ne bude završen u potpunosti i u skladu sa svim tehničko-sigurnosnim normativima", pojasnio je ranije Lasić.

54.942.837 KM

Prema ugovoru izgradnja mosta Počitelj, visine oko 100 metara i dužine gotovo kilometar, vrijedna je 54.942.837 KM.

Prema službenom priopćenju JP Autoceste, most Počitelj je projektiran kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 m, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza te stubovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom.

Foto: Bljesak.info / Most Počitelj

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će u narednom periodu biti ugrađeno i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije.

Izvođač radova na mostu koji se nalazi nedaleko od naselja Počitelj po kojem je i dobio ime je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja mosta Počitelj, mosta kojim se premoštava magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče, financira se iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Prije pojavljivanja pukotina, bilo je planirano da most bude završen ove jeseni. Ugovor o izgradnji mosta Počitelj sa Kinezima i Azerbejdžancima je 2019. godine potpisao bivši direktor Autocesta Adnan Terzić.

"Na ovoj dionici imamo most Počitelj koji je najreprezentativniji u smislu izgleda, veličine i same konstrukcije na cijelom koridoru, isključujući tunel Prenj, i nadam se da ćemo s izvođačima uspostaviti dinamiku koja će podrazumijevati hitan ulazak u posao, i u rokovima, i po kvaliteti završetak radova", kazao je tada Adnan Terzić.

Foto: Bljesak.info / Most Počitelj
Kopirati
Drag cursor here to close