Proširenje mreže

Livno želi odvojak plinovoda "Južna interkonekcija"

Plinovod će na teritoriju BiH ukupno biti dugaĉak 168,54 kilometra, a projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 04. 2021. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan je sastanak na temu Južna interkonekcija plinovoda.

Budući da trasa budućeg plinovoda dijelom prolazi kroz prostor Hercegbosanske županije na sastanku je razmatrano i zaključkom usvojeno kako će zastupnici u Parlamentu FBiH amandmanski djelovati prema Vladi FBiH  na prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji.

Naime, tražit će da se pored već navedenog odvojka za Mostar uvrsti i odvojak i proširenje magistralne mreže plinovoda prema gradu Livnu.

Predstavnici BH-Gas-a d.o.o. i USAID EPA složili su se s tom idejom te naglasili kako je potrebno u što kraćem vremenskom razdoblju iznaći formalno – pravno rješenje za mogućnost odvojka plinovoda prema Livnu.

Istaknuvši mogućnost proširenje istoga prema područjima općina Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

Direktor tvrtke BH-Gas d.o.o., Jasmin Salkić, prisutnima je predstavio projekt Južne interkonekcije, kronološke faze razvoja i fazu u kojoj se trenutno nalazi.

Salkić je istaknuo kako projekt predstavlja strateški projekt Vlade FBiH, jer će se suradnjom i povezivanjem na plinovodnu mrežu iz Republike Hrvatske omogućiti sigurnost osiguravanjem i opskrbe krajnjeg korisnika.

Direktor projekta USAID EPA Mak Kamenica upoznao je prisutne sa aktivnostima USAID- a u projektu Južne interkonekcije kroz financiranje Studije utjecaja na okoliš i društvo te pripremu posebnog Zakona o Južnoj interkonekciji.

Istaknuo je kako će projekt omogućiti sigurno osiguravanje plinom na prostoru FBiH.

Također je naglašena i iskazana neosporna spremnost djelovanja i pomoći jedinicama lokalne samouprave i Vladi Hercegbosanske županije pri kasnijim distributivnim fazama implementacije projekta Južne interkonekcije.

Projekt Južne interkonekcije nastavak je na postojeću plinovodnu mrežu u Republici Hrvatskoj koja za cilj ima proširenje magistralne mreže plinovoda na relaciji Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Novi Travnik s odvojkom za Mostar u dužini od 53 kilometra.

Plinovod će na teritoriju BiH ukupno biti dugaĉak 168,54 kilometra, a projekt je vrijedan preko 100 milijuna eura.

Konstruktivnom i argumentiranom raspravom jednoglasni zaključak sa sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti s područja Hercegbosanske županije je da daju punu potporu projektu Južne interkonekcije, kao jednom od glavnih preduvjeta strateške energetske neovisnosti FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close