'Udruženi poduhvat'

Komšić: Postavljanje plinovodnih instalacija preko Save čin agresije na BiH

''Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine'', kazao je Komšić.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2021. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti, bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito je još jedan čin agresije na našu zemlju, u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera, kazao je danas Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, piše N1.

''Zatražio sam informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, imemoranduma o suradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, ovakvo nešto dogovorom omogućile'', kazao je.

Smatra da sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito sudjelovali.

''Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine'', kazao je Komšić.

Tvrdi da bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno.

''Ovo je sasvim dovoljan povod da se traži odgovornost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i da nadležni organi, SIPA i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, odmah provjere eventualnu umiješanost pojedinaca u ovakvu nezakonitu aktivnost'', kazao je.

Komšić očekuje od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, da odmah stupi kontakt sa Graničnom policijom BiH koja mora učiniti sve da se bespravni radovi odmah zaustave.

''Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine'', istakao je član Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close