Prekogranični problemi

Džaferović: Hrvatska plinoficiranjem rafinerije u Brodu krši suverenitet BiH

Odluka da se plinoficira samo rafinerija rezultat je činjenice da su vlasti RS odbile sve ranije prijedloge o povezivanu BiH s hrvatskom plinskom mrežom preko Slavonskog i Bosanskog Broda.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2021. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ustvrdio je u petak kako je postavljanje plinovoda između Hrvatske i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu povreda teritorijalnog integriteta BiH i da je riječ o projektu koji nije usuglašen između dvije države.

"Ako su cijevi postavljene preko granice to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta BiH. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvo BiH", kazao je Džaferović u Banjoj Luci, gdje je boravio u posjetu.

Kazao je kako će svi oni koji su odgovorni za taj čin morati odgovarati jer su, po njegovim tvrdnjama, plinske cijevi postavljene bez suglasnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, kao i parlamenta te zemlje.

"To je samovlašće i zloporaba i za to će netko odgovarati i iz BiH i izvan BiH", kazao je Džaferović.

U noći između četvrtka i petka cijevi za prirodni plin, koji bi se do rafinerije u Bosanskom Brodu dostavljalo spojem na hrvatsku plinsku mrežu kod čvora Slobodnica, postavljene su ispod korita Save.

Riječ je i projektu koji je dogovoren 2017. i to uz posredovanje tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, uz koordinaciju s vlastima Republike Srpske, javlja Hina.

Ruska tvrtka "Zarubežnjeft" vlasnik je bosanskobrodske rafinerije, a cilj je bio opskrbiti njene pogone prirodnim plinom kako bi se on koristio u proizvodnom procesu umjesto tečnih goriva, čime bi se ujedno smanjilo onečišćenje zraka koje, uz stanovnike Bosanskog Broda, godinama muči i one u Slavonskom Brodu.

Odluka da se plinoficira samo rafinerija rezultat je činjenice da su vlasti RS odbile sve ranije prijedloge o povezivanu BiH s hrvatskom plinskom mrežom preko Slavonskog i Bosanskog Broda.

Sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osobno je blokirao taj projekt jasno istaknuvši kako želi da se taj entitet poveže samo s plinskom mrežom Srbije odnosno Rusije.

Kako bi riješila problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu Hrvatska je pristala oskrbiti rafineriju plinom iz svoje mreže, jer RS onu sa Srbijom do danas nije ni počela graditi.

Kopirati
Drag cursor here to close