M-17 Konjic – Mosta

JP Ceste FBiH o ledu na cesti: Podignuta pripravnost, zastoji zbog neadekvatne zimske opreme

JP Ceste FBiH odgovorile o stanju na području Jablanice i Ivan Sedla
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 12. 2018. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na brojne kritike građana kako dionica M-17 Konjic – Mostar nije očišćena, te poledica otežava prometovanje i tako ugrožava sigurnost u prometu, iz JP Cesta FBiH su odgovorili na upit Bljeska.

Objasnili su tko je zadužen za čišćenje koje dionice, te su kronološki opisali tijek događaja zadnjih nekoliko dana.

Odgovor prenosimo u cjelosti:

''JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo upravlja mrežom magistralnih cesta FBiH. Izvođenje radova na magistralnoj cestovnoj mreži se ustupa izvođačima radova u skladu s procedurama javnih nabavki. Magistralnu cestu M-17 održavaju: Sarajevoputevi d.d. Sarajevo na dionici Sarajevo – Konjic i Putevi d.d. Mostar na dionici Konjic – Mostar.

Sukladno ugovorima o redovnom održavanju i zimskoj službi, sva raspoloživa mehanizacija izvođača radova stavljena je u funkciju održanja prohodnosti cesta.


Pojava ugaženog snijega i leda na cesti je moguća u toku intenzivnih snježnih padavina. Cesta se smatra prohodnom ako visina snijega ne prelazi 10 cm na magistralnim cestama i ako je moguć promet vozilima koja su opremljena zimskom opremom. Zastoji koji se događaju najčešće nastaju uslijed prometovanja teških teretnih vozila bez adekvatne zimske opreme koji se na prijevojima popriječe i onemogućavaju prolaz putničkim vozilima, a prvenstveno vozilima službe zimskog održavanja. Stoga je neophodno njihovo isključivanje iz prometa kako bi se omogućilo zimskoj službi da u vrijeme otežanih zimskih uvjeta adekvatno obavlja zakonski propisane aktivnosti.

U vezi s pritužbama građana u pogledu otežane vožnje na području Jablanice i Ivan Sedla, u cilju objektivnog izvještavanja o događajima u toku intenzivnih snježnih padavina u periodu petak 14.12.2018. – ponedjeljak 17.12.2018. godine, u nastavku dajemo pregled kronologije događanja:

• Petak 14.12.2018. godine
Podignuta pripravnost zimske službe na 2. i 3. stupanj (angažirana sva raspoloživa vozila zimske službe) kao odgovor na najavljene padavine. U dogovoru sa stožerom zimske službe zatraženo proglašenje zimskih uvjeta vožnje i poslane obavijesti policiji i auto-moto klubovima.
Oko 16.00 – prijavljeni prvi zastoji na cestama širom FBiH
Oko 17.00 – teretna vozila s neadekvatnom zimskom opremom (koja su trebala biti isključena iz prometa) uzrokovala zastoje na magistralnoj cesti M-17 Sarajevo – Mostar, prijevoj Ivan i Donja Jablanica gdje su utovarivač i grejder izvođača radova zimske službe izvlačili teretna vozila registarskih oznaka MNE.
Do 21.00 – usporeno se kretalo zbog intenzivnih snježnih padavina, velikog broja teških teretnih vozila (velika većina bez zimske opreme) i nemogućnosti pravovremene reakcije vozila zimske službe s obzirom na zastoje i česta izvlačenja.

• Subota 15.12.2018. godine
Oko 17.00 – Zastoj uzrokovala teretna vozila u Donjoj Jablanici koja su krenula iz smjera Mostara prema Sarajevu. Ova vozila su prethodno isključena iz prometa zbog neposjedovanja zimske opreme ali su se po odlasku policijske patrole ponovo uključili u promet. Zastoj je trajao oko dva sata kada je ponovo djelovala teška mehanizacija izvođača radova na izvlačenju i uklanjanju navedenih vozila. Kao i prethodnog dana, situacija je uzrokovala kolone i onemogućila djelovanje vozila zimske službe (čišćenje i posipanje), što je za posljedicu imalo ugažen snijeg i pojavu leda na kolovozu.

U tijeku subote vršeno je kontrolirano propuštanje teretnih vozila preko prijevoja Ivan gdje je iz prometa isključeno oko 300 vozila (informacija preuzeta od nadležnih policijskih organa).

• Nedjelja 16.12.2018. godine
Intenzitet padavina je značajno manji u odnosu na prethodne dane. Nije bilo prijava o neprohodnosti i problemima na cesti. Kolovoz je na većini dionica u potpunosti očišćen.

Kada je riječ o daljnjim aktivnostima zimske službe, JP Ceste planira nastaviti aktivnosti koje su u skladu s propisima koji reguliraju ovu oblast, prvenstveno članom 44. i 48. Pravilnika o održavanju javnih cesta (“Službene novine Federacije BiH”, br. 57/15) i članom 3. Pravilnika o prometu u zimskim uvjetima (“Službene novine Federacije BiH”, br. 13/07) te apelira na sve sudionike u prometu na povećan oprez prilikom vožnje u zimskim uvjetima, posjedovanje adekvatne zimske opreme i veće razumijevanje prema izvođenju radova na cestama, prvenstveno na dionicama na kojima se vrši neophodna rekonstrukcija cestovnih objekata. Isto tako, nemoguće je da sve prometnice u vrijeme obilnih padavina budu u tom momentu očišćene do asfalta'', priopćeno je iz JP Cesta.

Kopirati
Drag cursor here to close